用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘官立,紅馬頭涌,農埔道官立和華德 ...
go

九龍塘官立,紅馬頭涌,農埔道官立和華德

原帖由 lovepooh215 於 09-3-14 14:17 發表
請幫忙

四間什選擇 (排次序, 原因 和 有什麼意見)

謝謝.

1.紅馬頭涌
2.九龍塘官立
3.華德
4.農埔道官立

如加埋基華, 又怎排位?謝

原帖由 HappyEE 於 09-3-14 21:40 發表

1.紅馬頭涌
2.九龍塘官立
3.華德
4.農埔道官立

原帖由 mkwok 於 09-3-15 09:24 發表
如加埋基華, 又怎排位?謝

1.紅馬頭涌
2.九龍塘官立/基華
3.華德
4.農埔道官立

1.紅馬頭涌
2.九龍塘官立
3.華德
4.農埔道官立

九龍塘官立,紅馬頭涌,農埔道官立和華德

I recently met a 'Farm Road' student who held the lift for me to enter, so impressive.  Another 'Bishop Walsh' student was willing to share swing with other children, good also.  These somehow reflect the education they received.  So I will vote for these schools on your list.

I've seen 'Farm Road' and Ma Tau Chung students dismissing from school.  For 'Farm Road', it's quite orderly.  For Ma Tau Chung, students just run and rush.

超級版主

原帖由 Jen2008 於 09-3-23 06:27 PM 發表
I recently met a 'Farm Road' student who held the lift for me to enter, so impressive.  Another 'Bishop Walsh' student was willing to share swing with other children, good also.  These somehow reflect ...

咁你只係好彩見到最好嘅情況,如果妳去合一道睇農小學生放學就唔係咁......(我小朋友係讀農小)

其實間間學校都有乖有頑皮嘅學生。

原帖由 召藥師 於 09-3-24 01:06 發表

咁你只係好彩見到最好嘅情況,如果妳去合一道睇農小學生放學就唔係咁......(我小朋友係讀農小)

其實間間學校都有乖有頑皮嘅學生。

好同意"其實間間學校都有乖有頑皮嘅學生"
其實問人只是聽下意見, 一定要自己去睇會清楚好多, 其實四間我都去過睇, 聽過講座 最後四間都唔係合自己要求, 每個人期望唔同, 唔可以一概一而論, 以下只係個人意見, 不喜勿插
1.紅馬頭涌 - 硬件好, 但老師校長好高傲, 不夠愛心(睇左三年都係有依個感覺)
2.九龍塘官立 - 校長太重show off
基華 - 比較平實, 但地點不方便
3.華德 - ok幾好, 但不接受近墳場
4.農埔道官立 - 教學混亂

HappyEE and others, you are really great.  You have thoroughly searched for information and made factual reports.  In fact, these 5 schools are not those come to my mind when I choose for my kids.  

For government schools in this net, they are very popular and at the same time very competitive, that means, they place a lot emphasis on acadamic results.  My girl is not a bright girl, at least not for the time being.  I would rather choose a modest school.  May be I should consider Bishop Walsh (of which I know quite a number of graduates) but the school is not in my net!!!

醒目開學勳章

原帖由 HappyEE 於 09-3-24 01:28 發表

其實問人只是聽下意見, 一定要自己去睇會清楚好多, 其實四間我都去過睇, 聽過講座 最後四間都唔係合自己要求, 每個人期望唔同, 唔可以一概一而論, 以下只係個人意見, 不喜 ...

請問紅馬係咪指紅磡灣馬頭涌官小 ? 咁另外一間馬頭涌官小呢 ?? 有冇意見可以分享吓. 唔該.

原帖由 HappyEE 於 09-3-24 01:28 發表

其實問人只是聽下意見, 一定要自己去睇會清楚好多, 其實四間我都去過睇, 聽過講座 最後四間都唔係合自己要求, 每個人期望唔同, 唔可以一概一而論, 以下只係個人意見, 不喜 ...

Totally agree.  Same feeling on MTC (Hung Hum Wan) as my younger son graduated from there.  If you need 'care' from the staff (principal and teachers), why not try Bishop Ford Memorial School .  Same secondary school net (K35)

醒目開學勳章

九龍塘官立- 呢兩三年轉咗新校長, 立志要搞好間學校.

我都認同"其實間間學校都有乖有頑皮嘅學生"
我囡讀紅馬,我就覺得老師好到無得頂喎(哈哈...唔知係咪我囡好彩)老師真係好熱心幫助學生,亦都好有熱誠,由其係鄭主任,陳主任,李老師,朱SIR,MR LIU, MR WONG... ...校長方面我就唔知喇,因為始終我都無咩機會接觸,但係表面睇呢個校長OK喎,佢好NICE,返學放學都經常見到佢,D學生又同佢有講有笑,以前個校長就反而小見呢D情況
不過我唔鍾意既就係只有小一,小二用普通話上中文堂,覺得好有成效,唔繼而就真係有D可惜
同埋小四開始分精英班,攪到我都好大壓力!
學校硬件當然好啦,因為每年都有籌募經費呀嘛

其實除了"間間學校都有乖有頑皮嘅學生"外,間間學校都有好老師同差老師,我囝都係讀紅馬,舊年各科老師都好好,他很快便適應小一的學校生活, 但今年d老師認真麻麻,希望下學年有改善啦!

原帖由 Ca-mama 於 09-4-3 14:22 發表
其實除了"間間學校都有乖有頑皮嘅學生"外,間間學校都有好老師同差老師,我囝都係讀紅馬,舊年各科老師都好好,他很快便適應小一的學校生活, 但今年d老師認真麻麻,希望下學年有改善啦! ...

我聽其他家長講,今年有個老師真係麻麻地呀,你囝囝預到既唔會就係呢位MISS嘛?

呢位Miss冇教四年班,相信唔係你所講那位
我都覺得小三開始冇普通話上中文堂好可惜,是師資問題嗎?  

原帖由 minijelly 於 09-4-3 18:35 發表

我聽其他家長講,今年有個老師真係麻麻地呀,你囝囝預到既唔會就係呢位MISS嘛?

原帖由 Ca-mama 於 09-4-4 14:27 發表
呢位Miss冇教四年班,相信唔係你所講那位
我都覺得小三開始冇普通話上中文堂好可惜,是師資問題嗎?  

好似聽過d路邊社消息話係因為tsa呀,如果用普通話教學的話,tsa就要用普通話考,我諗學校係擔心呢樣啦