用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 華德學校 華德小學功課同考試多嗎?
go

華德小學功課同考試多嗎?

小兒09年9月就要選學校, 問了miss 推介華德, 但本身不是這區的=要跨區考啦, 想問是否很難入!!miss話出年有新校舍在九龍塘的, 想問即是在那? 請賜教!!!!

The new school is near Mansang college and Holy Family Canossian College

第一輪小一選校係計分,你可以選全港任何一間小學黎報。報華德的話,如你有20分多數都入,15分的話就可能要抽。

華德現時是分上下午班,新校社預計09-10學年下學期起好,下午校會搬去新校社,上午校會留係現校舍。新校社位於九龍城延文禮士道(嘉諾撒聖家書院側)。

你可以好呢到睇下選小一既資料:http://blog.uncledos.com
銀羔多士焗爐:
http://blog.uncledos.com

但有心理準備

原帖由 stephanie0050 於 09-3-4 16:39 發表
小兒09年9月就要選學校, 問了miss 推介華德, 但本身不是這區的=要跨區考啦, 想問是否很難入!!miss話出年有新校舍在九龍塘的, 想問即是在那? 請賜教!!!! ...

老師甚有經驗,但有心理準備,因為工課量也不少

功課量不一定是多的,我兒那班的功課是極少,每日只是二至三樣,但仍有家長說多的,但以我所知,其他班的功課是比我兒班的多一陪,功課多與少是好視乎老師!

原帖由 LONELYLAM 於 09-4-6 01:48 發表

老師甚有經驗,但有心理準備,因為工課量也不少

華德有上下午班,如果是上午班,我兒小一每日至少5,6樣功課,如果星期六10樣左右喇.
http://www.flickr.com/photos/12467253@N07/

原帖由 stephanie0050 於 09-3-4 16:39 發表
小兒09年9月就要選學校, 問了miss 推介華德, 但本身不是這區的=要跨區考啦, 想問是否很難入!!miss話出年有新校舍在九龍塘的, 想問即是在那? 請賜教!!!! ...

hi stephanie,

可唔可以講你的小朋友讀邊間幼稚園, 為何老師推介?好推介上/下午校? 

原帖由 muima 於 09-5-21 14:35 發表

hi stephanie,

可唔可以講你的小朋友讀邊間幼稚園, 為何老師推介?好推介上/下午校? 

你好, 我小朋友在樂富五邑工商讀的, 我問佢miss 就推介lee 間, 佢話lee 間升中的學校都幾好架!! 你九龍城仲有無其他心儀學校呀??

點解大家都係華德, 有D 又話多功課有D又話唔多功課呢?
如本身係在九龍城住唔係跨區, 又得一個小朋友,入學時亦足5.8歲, 咁我有15分, 如果選華德, 機會大唔大呢??

原帖由 lulu0402 於 09-4-6 09:17 發表
功課量不一定是多的,我兒那班的功課是極少,每日只是二至三樣,但仍有家長說多的,但以我所知,其他班的功課是比我兒班的多一陪,功課多與少是好視乎老師!

...

咁你仔就會比較舒服同多點時候做其他的事啦!! 太好了