用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 九龍塘迦南playgroup
go

九龍塘迦南playgroup

please comment!

我個女剛剛返咗兩個月,因為一月開始返,我覺得似一個濃縮版o既幼兒園班,因為有唱歌、做勞作、做運動、點名、食茶點同教一D身邊o既食物,都對小朋友學習上學有幫助,我個女初初都唔係o甘習慣,因為以前o既playgroup可以走來走去但返呢度就要求守規則,overall我覺得都唔錯,其實睇個課程時間係一個鐘頭零三個字好快就過,因為我自己帶個女返,所以就知道個過程。

i think it's ok~ my son attended that for 6 months.. but compared with teh Junior Potential playgroup, I think Cannan playgroup is too general... my son didn't learn much from it but the JP playgroup, I can see significant development from him.   

if you are preparing your baby to school (especially to Cannan KLN).. it might be a good idea to pick their playgroup for preparing .. at least baby can get familiar with the environment.  But I think there are other playgroups out there worth more to join.

原帖由 Smallpigbb 於 09-2-25 08:56 發表
我個女剛剛返咗兩個月,因為一月開始返,我覺得似一個濃縮版o既幼兒園班,因為有唱歌、做勞作、做運動、點名、食茶點同教一D身邊o既食物,都對小朋友學習上學有幫助,我個女初初都唔係o甘習慣,因為以前o既playgroup可以走來走去 ...

我個女讀左5個月了,都真係有d返學feel,都幾好呀!!佢都幾中意呀!!
不過,我個女9月都會讀佢卦,其實未選定學校呀!!我個女7月出世,都要interview嫁!!唔一定讀佢既playgroup就一定收,大仔就大機會d,細仔就.....
不過,都值得讀既!!你都可以試下囉,唔啱咪轉囉!!

Cannan Kln Tong has playgroup?? Are you guys talking about 2-3 years old PN class? I never heard about they have playgroups for Infants. Please let me know more about it. Thank you.

here only my personal opinions

they have playgroup, if join, can directly get into their pn

but it is really not up to standard, it is conduct in cantonese and the teacher is lack of " heart" and concern

so i only  join 1 mth, then quit lu...also,,i never consider this as bursery choice ever after

其實讀迦南playgroup都唔一定收返你讀N班,雖然o個課程話可以免Interview但都唔一定,我o地o個班都有好幾個唔收返,因為要地D playgroup導師o既評語至得,據我所知道係收playgroup生大概70-80%度咋。

其實真係似返學o既形式,所以我咪講好似濃縮版o既返學時間囉,我又覺得D老師ok呀。

原帖由 Homanshirley 於 09-4-11 11:08 發表
Cannan Kln Tong has playgroup?? Are you guys talking about 2-3 years old PN class? I never heard about they have playgroups for Infants. Please let me know more about it. Thank you.

係歲半開始返,不過好多人排,你可以打去問o下,會有人fax D資料俾你,跟住你預早3-4個月報囉,因為我個女9月報1月至有位讀。

我今日打去問,個職員好寸話"你要親自黎拎form"我話可唔可fax d資料比我睇下先",佢話"我地無o甘既服務',"張form寫得好清楚,你黎拎form就睇到"....即刻唔想同仔仔報...

原帖由 Smallpigbb 於 09-4-11 17:37 發表

係歲半開始返,不過好多人排,你可以打去問o下,會有人fax D資料俾你,跟住你預早3-4個月報囉,因為我個女9月報1月至有位讀。

原帖由 pakyin1108 於 09-4-15 14:26 發表
我今日打去問,個職員好寸話"你要親自黎拎form"我話可唔可fax d資料比我睇下先",佢話"我地無o甘既服務',"張form寫得好清楚,你黎拎form就睇到"....即刻唔想同仔仔報...

...

o下o甘都得,o個時係個職員主動話fax D資料俾我o家,依o家變到o甘,其實依o家學校放緊假,你可以下星期再打去問睇o下點囉,等我聽日返playgroup幫你同D姐姐反應o下先。

原帖由 pakyin1108 於 09-4-15 14:26 發表

...

下??乜咁呀??
我果時都係fax d form去就得個喎!!我地都係讀左5個月,覺得prepare下返N1都o.k.喎!!
返左1,兩個月,d姐姐,包括assiatants,都會記得你小朋友個名,幾好呀!!

Hi all,

My daughter has 26 months old, can her apply playgroup for cannan?

because I saw cannan websit the form have not playgroup, just Pre-nursery and Kindergarten..

我個小朋友上年都係讀迦南 Playgroup, 現在讀迦南N1, 好好wor, 老師及職員都好有禮貌及愛心。張form都係fax比我, 一啲問題都冇。

...
:-D

我個FRIEND話可能放假,D負責人唔O係度,係D阿嬸講...唯有下個禮拜再問過啦..
原帖由 Smallpigbb 於 09-4-15 20:05 發表

o下o甘都得,o個時係個職員主動話fax D資料俾我o家,依o家變到o甘,其實依o家學校放緊假,你可以下星期再打去問睇o下點囉,等我聽日返playgroup幫你同D姐姐反應o下先。 ...

...

我今日幫你問咗D playgroup姐姐啦,佢話唔係呀,o甘答都得,仲問我有無機會見到你話俾張form我,同我o既講法一樣,因為依o家放緊假唔係每個當值老師都知道張form係fax,你下星期一或者二再打去問啦,個playgroup姐姐仲叫我同你講聲唔好意思o添呀。

原帖由 flowermumy 於 09-4-15 22:43 發表
Hi all,

My daughter has 26 months old, can her apply playgroup for cannan?

Website係無o家,要打去問o家,如果你想知道清楚D,就等放完假打去問o下啦,你個小朋友26個月都讀得,我o個班有個小朋友o係06年12月出世o家。