用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德寶英文幼稚園 (將軍澳) 德寶幼稚園行政混亂
go

德寶幼稚園行政混亂 [複製鏈接]

女兒於09年二月將入讀幼兒班, 於是本人於上年度(即08年3月)便到德寶幼稚園報名, 當時老師稱已沒有上午校學位, 面試後兩星期, 收到取錄通知便到幼稚園交了660元留位費, 當時校長亦回應, 如有上午班學位會立即通知入讀。一直到了08年11月, 德寶幼稚園寄來了交留位費通知, 當時打電話查詢, 後來回覆寄錯了通知書, 及通知已交了留位費, 並告知稍後發信通知開學詳情。
一直到了1月中, 其他幼稚園也有詳盡通知, 我什麼也未收到, 於是打電話查詢, 得知信件已寄出, 請等待, 一星期後, 仍未收到信件, 於是再打電話詢問, 老師只說我曾為女兒報名但冇交留位費及學費,但我從未收過通知(包括信或電話)怎會到幼稚園交費? 接着只說負責收生的主任沒有上班, 唔清楚, 等佢返工再回覆,
再過兩天的回覆是他們把女兒的入學申請遺失, 沒有入學資料亦沒有收任何留位費, 當作我放棄學位, 亦沒有上午班學位,如要讀上午班,要於09年8月重讀幼兒班, 沒有跟進亦沒有解決問題, 接着又說找到了上年的入學申請, 如要入讀, 請立即繳費, 雜費約600, 校服約1000, 另學費約3000, 再問校服可否選擇不買校樓, 或部分毛巾盒等雜項, 差不多不可選, 我亦未見通知, 最離譜的是要兩三天內帶女兒作身體檢查,
我報名已是一年前的事, 他們什麼也沒有做, 除了收費, 現在遺失了, 毫無責任可言, 亦沒有解決問題, 到最後, 全沒為家長方面想一想, 只問收費, 行政極為混亂及不負責任,
   0    0    0    0

200% agree!
Lots of staff including teaching & admin staff left the school after the school term 07/08. No wonder they lost everything because the staff just left & did not hand over properly to the next responsible personnel. But it shouldn't be any excuse. The school admin should take full responsibility!

原帖由 pydoris 於 09-1-17 23:17 發表
女兒於09年二月將入讀幼兒班, 於是本人於上年度(即08年3月)便到德寶幼稚園報名, 當時老師稱已沒有上午校學位, 面試後兩星期, 收到取錄通知便到幼稚園交了660元留位費, 當時校長亦回應, 如有上午班學位會立即通知入讀 ...

Hi: 請問是否富康德寶? 我想知寶盈德寶口啤,因我女兒兩間都被取錄,但我不知邊間好?可否比些意見?
Thanks!
原帖由 pydoris 於 09-1-17 23:17 發表
女兒於09年二月將入讀幼兒班, 於是本人於上年度(即08年3月)便到德寶幼稚園報名, 當時老師稱已沒有上午校學位, 面試後兩星期, 收到取錄通知便到幼稚園交了660元留位費, 當時校長亦回應, 如有上午班學位會立即通知入讀 ...

我都想知現時富康德寶既情況, 因為想n1近近地唔洗出到九龍咁遠.
有無家長有小朋友依家讀緊can share下, thanks!

我勸你地考慮清楚,個位媽咪同我遭遇有小小相似,不過冇佢0廿慘,我只係等通知取録等到發脾氣,佢話1星期收通知,點知係個幾月,打電話去話寄左,我唔信本港要1個月,態度惡劣,冇解釋.我仔讀埋7月轉校,08年8月開始讀.我仔個班80%同學仔都走,試問如果間校好嘅有邊個家長唔想俾仔女讀落去,琴日我去問放暑假事宜,同事問我是否讀落去(K1),我話唔係,佢即刻块面黑晒,唔係0廿想答我,超現實,我地去旅行個班主任唔會理我地,同啲有2個仔女俾佢教既家長傾計,佢仲好似拉生意0廿問個家長明年個細妹俾唔俾佢教,好商業架,投訴多到數不盡...但公平啲講佢地教小朋友又不致於差到0廿,佢地都學到嘢返嚟,不過價錢同學到嘅量唔成正比.

我呀仔讀緊Nursery,好好彩,又冇咩問題喎!

報名初初,好遲先收到通知,我自己打去問,學校話有批信寄失咗,收到啲家長打電話查詢先知。跟住再個別聯絡番啲家長。

呀仔喺學校都學咗好多嘢,不過,啲學費就貴咗啲!

我AR B 都讀緊N1(國際班)...和大家一樣...我都覺得D行政唔多OK....但我見AR B 放學後咁開心...算LA....

小朋友最緊要開心...去得太遠讀書真的好似有D問題...因為無乜時間休息

原帖由 estherleung 於 09-4-9 21:12 發表
我勸你地考慮清楚,個位媽咪同我遭遇有小小相似,不過冇佢0廿慘,我只係等通知取録等到發脾氣,佢話1星期收通知,點知係個幾月,打電話去話寄左,我唔信本港要1個月,態度惡劣,冇解釋.我仔讀埋7月轉校,08年8月開始讀.我仔個班80%同學仔都走,試問如果 ...

你個仔係邊班?我仲考慮緊留唔留低讀K1!我覺得班主任好好!

Hi annpan,我仔謮下午班PGS(Green),How about your baby??

原帖由 michaellee100 於 09-4-17 17:17 發表
我AR B 都讀緊N1(國際班)...和大家一樣...我都覺得D行政唔多OK....但我見AR B 放學後咁開心...算LA....

小朋友最緊要開心...去得太遠讀書真的好似有D問題...因為無乜時間休息 ...

我呀 b 都係讀緊N1(國際班) 呀! 下午 Duckling

Hi,esther
請問你的兒子是讀富康還是寶盈校舍呢?因為我有朋友的囡囡也是讀下午班PGS (Green)富康...聽說miss 都好好,好有愛心,時常都有致電給我朋友告知囡囡在校的情況,她的囡囡都很喜歡返學..在家中也講出miss所教她的知識

原帖由 estherleung 於 09-4-21 14:29 發表
Hi annpan,我仔謮下午班PGS(Green),How about your baby??

我仔謮上午班PGS (purple)!

我囡囡將會入讀09年10月的國際班(富康), 可惜是下午班, 唔知讀下午班好不好? 國際班辛苦嗎?請賜教

OK Woo....我仔仔係由國際班下午班轉上午班的...讀國際班一d都唔辛苦woo....因為不停咁玩...唔須要做功課

不過讀下午班d時間就難攪d....因為小朋友多會在下午瞓一陣!

等左半年才有位去上午班...現在d時間好用好多....haha

我都有問可否轉上午班,但主任話無位,我已經是未夠一歲就報名,佢話今年特別多人,無辦法啦,讀住先。唔知同大仔細仔有無關係,我的女是細女(9月)。

應該無大仔與細仔之分....可能計入學時間, 因為我AR B 讀o左3-4個月....等到等二個學期先有位比ar B 轉!!

How many students in an int'l class?  Do they learn phonics?

回覆 1# ILBC 的文章

我諗有成20個小朋友一班, 不過會有3個老師跟....至於phonics.....係有的...一星期教一兩個....

Thx, Michaellee100.
Can you tell me more about nursery int'l class?  3 teachers for a class... 1 NET and 2 local teachers?  Any PTH lessons?

YES! 一個外籍老師加兩個本地老師....無單一堂係pth ...因為多數係活動教學....邊玩邊學...

原帖由 ILBC 於 09-6-12 14:05 發表
Thx, Michaellee100.
Can you tell me more about nursery int'l class?  3 teachers for a class... 1 NET and 2 local teachers?  Any PTH lessons?
‹ 上一主題|下一主題