用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有冇BB肌肉張力低?
go

有冇BB肌肉張力低?

pls share !

我小朋友係肌肉張力低, 所以18個月才叫做識行. 肌肉張力低一定要多train up.

你就好啦~我亞仔已經一歲啦,train了半年啦, 仲係軟綿綿!PT話18個月識企已經好叻啦!

低張bb可以多做全身按摩。

教他反身,懂坐以後教他「四點跪」,然後教他爬,尤其爬在不同質料的地上。

一定要教他爬行,練手腳及頸力,買條可摺合的隧道讓他爬。

大一點買張彈床回家。

原帖由 atty 於 09-2-23 10:26 發表
你就好啦~我亞仔已經一歲啦,train了半年啦, 仲係軟綿綿!PT話18個月識企已經好叻啦!

原帖由 fionabc510 於 09-2-22 16:12 發表
pls share !

我個女又是肌肉張力低。一歲之前超肥。
有張照片同你bb的樣子很似。
不過,我實在沒分享,對不起。
我到現在都找不到特效方法來幫我女兒。她現在3歲了,還不能反身,不自己坐,不自己跪,不爬,不站,等等。很多的不會。
我懷她的時候,她在我肚子裡一動都不動,每次看醫生聽聽心跳才知道她還活著。
希望在這繼續看到多點的分享,向大家取取經。
謝謝!

回覆 # 的文章

我囡囡依家17個月, 都未識行, 唯有努力D幫行多D

唉, 我個仔37個月都未識行呢! 各方面都發展慢, 他兩歲半才識爬,現在爬就靈活了,但爬了半年有多都未能自己企起來, 企要挨著牆或扶著東西, 但手又好敏感不喜掂東西, 整個人軟軟的好似無力咁,但發脾氣就好大力了. ..

原帖由 urme1997 於 09-3-3 12:36 發表
我囡囡依家17個月, 都未識行, 唯有努力D幫行多D

some sharings

I have taught some babies who have development problems. If you insist to train them up, they can improve a lot! there is one baby in USA cut a quarter of brain, after 12 years training, he can walk and study and take care himself. Don't give up!

沒有!!!

原帖由 沖廁 於 09-3-8 22:38 發表
請問baby massage 對肌張力低有幫助嗎

我仔仔現在25個月仍未識行,情況跟你一樣.
現在有上幼稚園嗎?

原帖由 jencheng 於 09-3-3 23:59 發表
唉, 我個仔37個月都未識行呢! 各方面都發展慢, 他兩歲半才識爬,現在爬就靈活了,但爬了半年有多都未能自己企起來, 企要挨著牆或扶著東西, 但手又好敏感不喜掂東西, 整個人軟軟的好似無力咁,但發脾氣就好大力了. ..

...
Sammi Tai

請問肌肉張力低係點?
細個既時候係唔係好遲先識坐, 好遲先識企?d肌肉好軟?腳好易打開成一字碼?

我女女宜家13個月都未識自己企,亦唔識扶住行 (係唔想行, 一落地就爬)。

咁可以點幫佢?謝謝指教!!!!!

原帖由 fionabc510 於 09-2-22 16:12 發表
pls share !
[link=http://lilypie.com][img noborder]http://bd.lilypie.com/PC12p8.png[/img][/link]

bbsinman

你bb愛吃嗎? 我囡囡好鍾意食的, 我會用食物引佢, 放o係sofa到, 要佢在地下扶住sofa 行去拎食物! 到佢扶住行冇問題後, 就用食物引佢放手行去拎, 不過都要慢慢黎, 佢到自己腰力夠,有信心時先會肯做的.

張力低, 都係肌肉軟林林, 我囡囡9個月先會坐穩!

原帖由 bbsinman 於 09-4-23 14:59 發表
請問肌肉張力低係點?
細個既時候係唔係好遲先識坐, 好遲先識企?d肌肉好軟?腳好易打開成一字碼?

我女女宜家13個月都未識自己企,亦唔識扶住行 (係唔想行, 一落地就爬)。

...

大家好...我的小MIKA差5天就足9個月...

一定要雙手SUPPORT先坐到...而且不能坐直(2星期前係完全唔肯坐...一坐就向後SLIDE DOWN)

不過呢個星期學識爬...同其他同月齡BB的爬法差別不大...仲學識由扖轉坐&坐轉扖(用雙手SUPPORT坐/同坐唔直的坐)

朋友的朋友是職業治療師...睇過MIKA...話佢轉身動作唔正確...由背部帶動(其他BB由腳仔帶動)...扶她企時...無論手仔OR腳仔郁都會成身一齊郁(其他BB手郁就手郁...唔會成個身一齊郁)

她除了食得少(最多5OZ...無論粥OR奶...再多一定嘔)...出生7.5LBS...現在15.9LBS...生長線由出生的75下跌到現在10...

其他O野好精靈...發好多音...開心會BABABA...唔開心MAMAMA...要食蒙蒙蒙...好鐘意同人玩...

這是肌肉張力低嗎?
係未有BB同MIKA情況類似...只是MUSCLES發展唔好...其他野好OK

健康院轉介她去CHILD ASSESSMENT CENTER(FOR唔識坐)同兒科(FOR身長線跌足三條)

MIKA又係腳好易打開成一字

原帖由 bbsinman 於 09-4-23 14:59 發表
請問肌肉張力低係點?

...

小山竹
你所講既情況, 可能係肌肉張力低, 你試下同佢做人力車既動作, 呢個動作可以train背肌同手肌, 不過, 好多小朋友都唔like, 我囝囝唔like 做呢個動作, 好多時會用個頭頂住. <<呢d 動作對有冇肌肉張力低的小朋友都係好既, 放心!!>>

另外, 如果佢依家學爬, 多d 比佢爬, 因為爬係一個好好既動作, 可以train 手/背肌, 仲有係平衡同身體協調.

我囝囝都係.生長線由出生的50下跌到去3, 依家好d拉, 係10.  總之唔好低個3…. 我就算! 每個小朋友既體質唔同.
去到10, 係因為佢過左2歲之后, 我日日都比燕窩佢食 (一日一匙), 食左7個月拉. 先叫”差”左!! 仲有係”多”病左!! <<老人家話要講反話, 唔到你唔信>>

我諗緊好唔好食魚肝油同肥仔水...你有無試過

原帖由 kennistong 於 09-7-14 09:33 發表
小山竹
你所講既情況, 可能係肌肉張力低, 你試下同佢做人力車既動作, 呢個動作可以train背肌同手肌, 不過, 好多小朋友都唔like, 我囝囝唔like 做呢個動作, 好多時會用個頭頂住.

另外, 如果佢依家學爬, 多d 比佢爬, ...

我個囡都係肌張, 22個月仲未識行同爬, 只係識嚅行. 即pet pet唔識提高, 都唔知點train佢. 唔係好敢比佢玩人力車, 驚佢甩"教".

小山竹
我有比smartfish 佢食過, 食左around 6個月, 之后佢又唔肯食, 我就冇比拉, 不過, 對身體沒有什麼大幫助.
魚肝油我估都ok, 但肥仔水就唔敢講.

Chingman1002
唔洗怕, 人力車唔會甩"教"的, 不過, 一定要有墊係底先好做, 免得佢個頭仔仲來去.

小山竹, 你好。

可能我女女同你仔仔差唔多case, 姑娘只係評估我女女肌肉發展慢, 無再講其他(可能認知都只係岩岩合格, 不過佢地都無講其他)。而我女4月份時(當時佢13個月大)都未識扶野行。宜家佢經過個幾月既物理治療 + 2個月既感統playgroup, 佢都叫進步好多。佢可以自己行 (不過都係學行階段, 只限平路, 而且仲係好易跌)。所以你可以放心, 早d練習, 肌肉發展方面應該可以追到。不過就要狠心d, 係訓練期間, 喊都要做。我女女堂堂做物理治療/感統playgroup都係喊足1個鐘。我女都有做人力車既運動, 佢都係勁喊。

我都有俾 魚油俾女女食, 宜家叫做食左2個月, 溝入奶俾佢食。我女食野唔算少, 不過都係好輕, 16個月都只係得9.5kgs。

原帖由 小山竹 於 09-7-13 19:39 發表
大家好...我的小MIKA差5天就足9個月...

一定要雙手SUPPORT先坐到...而且不能坐直(2星期前係完全唔肯坐...一坐就向後SLIDE DOWN)

不過呢個星期學識爬...同其他同月齡BB的爬法差別不大...仲學識由扖轉坐&坐轉扖(用雙 ...
[link=http://lilypie.com][img noborder]http://bd.lilypie.com/PC12p8.png[/img][/link]