用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港華人基督教聯會真道書院 想問下幾時有簡介會
go

想問下幾時有簡介會

想知幾時有小一簡介會, 同埋真道係唔係行IB.

原帖由 LittlePigmom 於 09-1-28 13:48 發表
想知幾時有小一簡介會, 同埋真道係唔係行IB.
真道--2010-2011 年度基階一年級入學簡介會(第二場)
日期:二零零九年四月十八日(星期六)
時間:下午七時半至九時半
地點:香港華人基督教聯會真道書院 四樓禮堂
        將軍澳嶺光街五號 (第一校舍)

供二零一零學年九月入讀基階一年級的詳細資料請致電 2337 2126 留位, 免費入座。

原帖由 mmcht 於 09-4-6 16:58 發表

真道--2010-2011 年度基階一年級入學簡介會(第二場)
日期:二零零九年四月十八日(星期六)
時間:下午七時半至九時半
地點:香港華人基督教聯會真道書院 四樓禮堂
        將軍澳嶺光街五號 (第一校舍)

供二零一零學年九 ...

Full.............

原帖由 Santa_Maria 於 09-4-6 21:25 發表

Full.............

4月18日去咗聽簡介會,可能當晚大雨,雖然家長仍然好多,但未滿。

我同太太發覺入去聽嘅家長唔使點名,咁即係話就算Full其實可能都可以walk-in。

應該好快會有第3場,記住密切留意。

原帖由 littlefaith 於 09-4-21 16:42 發表

4月18日去咗聽簡介會,可能當晚大雨,雖然家長仍然好多,但未滿。

我同太太發覺入去聽嘅家長唔使點名,咁即係話就算Full其實可能都可以walk-in。

應該好快會有第3場,記住密切留意。 ...

我在當天下午打去留位個小姐都話Full, 仲叫我留5 月份簡介會坐位.  後來當晚唔理佢照去, 點知全個禮堂最多時有1/3人, 後來走下走下得~1/4咋.

我已經去咗3年, 印象中今次係最少人 ! 仲要個個月都搞一場, 每次成11點幾才完.  唔知係咪收生情況唔多樂觀

pullip

Dear pullip,
Feel interested, why you go for last 3 years ? I only attend this year for my boy. What is the difference you see about the seminar in these 3 years ?
Tks.

原帖由 pullip 於 09-4-22 11:21 發表

我在當天下午打去留位個小姐都話Full, 仲叫我留5 月份簡介會坐位.  後來當晚唔理佢照去, 點知全個禮堂最多時有1/3人, 後來走下走下得~1/4咋.

我已經去咗3年, 印象中今次係最少人 ! 仲要個個月都搞一場, 每次成11 ...

原帖由 sze-yeung-dad 於 09-4-23 18:00 發表
Feel interested, why you go for last 3 years ? I only attend this year for my boy. What is the difference you see about the seminar in these 3 years ?
Tks.

原因有兩個 : 1係因為我唔只一個小朋友, 2) 係因為我唔識怕選錯
而我分別在他們未選校前一年 + 選校那一年 + 今年亞細要選校時去聽, 咁咪三年囉 !

第一次   校長請了很多在教育局較有輩份的人講, 課程內容亦較多.  後來外間很多評論說他浮誇兼大隻講, 好多都是空頭支票.

第二次   校長講好少, 多了老師講, 不過沒有介紹課程 ; 只講中文用蘇版 / 英文用美式 / 數學用教數學家的方式去訓練小孩, 仲有就係講自己學生嘅成就等等

第三次   簡介會於7:30開始, 當中大部份時間用來欣賞slide show, 整個過程沒有涉及課程簡介 & 學校未來發展.  其餘學生成就與去年講法&介紹方法與去年一樣, 最尾答問時間只有約30分鐘. 那時已是11時了.

而我最關心是課程編排 + 教學是否混亂, 整個教學團隊的資歷, 將來考甚麼試, 怎樣選學生考 IB or 本地高中試 .....
我現在仍努力收集資料中.

just received a call from school, 3rd session on

23 May 2009 7.30pm to 10pm

For details, you may visit here
http://www.logosacademy.edu.hk/LA_chinese/Admission/content_admission.htm

Tks a lot for yr reply. May I learn more from u?
How is the character of your elder kids? Do u choose the school according to his character, eg Vs traditional school? What school you finally chose for elder kids?

Much thanks!

原帖由 pullip 於 09-4-24 12:51 發表

原因有兩個 : 1係因為我唔只一個小朋友, 2) 係因為我唔識怕選錯
而我分別在他們未選校前一年 + 選校那一年 + 今年亞細要選校時去聽, 咁咪三年囉 !

第一次   校長請了很多在教育局較有 ...