用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2010年小朋友讀小一家長 (net 14)長談選校? ...
go

2010年小朋友讀小一家長 (net 14)長談選校?

我囡囡今年9月升K3, 要報小一 都唔知報邊間?依家係蘇小幼稚園讀,有冇咩SUGGEST?

我囡囡今年9月升K3, 要報小一 都唔知報邊間?依家係蘇小幼稚園讀,有冇咩SUGGEST? [/quote]

my son is studying in K2B at Su Che kindergarten. I will apply for private and DSS english primary school, but competition is fierce.  how do you prepare your child?

English and Putonghua school, St joseph, Raimondi, St paul boys, etc

我依家plan緊1)quarry bay cannosa2)bedford 遁道 3)quarry bay 滬江都唔知點排,前者功課壓力少啲,小朋友開心啲.
後2嗰相反,測驗考試多啲,各位媽咪有冇suggest,傾吓?

原帖由 christineyy 於 09-4-22 23:39 發表
我依家plan緊1)quarry bay cannosa2)bedford 遁道 3)quarry bay 滬江都唔知點排,前者功課壓力少啲,小朋友開心啲.
後2嗰相反,測驗考試多啲,各位媽咪有冇suggest,傾吓?

如果政府派位的話, 我諗我會揀柴灣聖米加勒, 因為老公有舊生分, 我估成數高 d 卦  (請問各位對呢間學校有咩意見)

希望可以同我隻佬白頭到老    做個永遠幸福快樂既小女人

醒目開學勳章

唔係喎, 我聽說功課/考試壓力最大--->(1)嘉諾撒 ---> 滬江 ---> (3) 循道

原帖由 christineyy 於 09-4-22 23:39 發表

咁你點報, 研究吓!

醒目開學勳章

仲諗緊....因我兩個都係囝囝, 哥哥下年選小一, 嘉諾撒唔會排第一, 因較多女生吧!!! 而滬江剛於3月參觀過open day, 感覺很不錯吧, 但仔仔學校未曾有師兄師姐入, 唔知程度是否易跟得上!!! 而循道都很不錯, 過往仔仔學校好多畢業生入, 程度切合我仔仔學校的小朋友吧!!! 炮台山聖米加勒都唔錯, 仔仔學校的師兄姐都有唔少入讀, 今年讀緊小一的其中一個師姐仲考全班第2添!!! 3月我亦參觀過太古小學, 不過不太喜歡, 所以會排在較後位置, 不作首選, 而自行分配學位時亦唔會選它!!!

5月北官會有open day, 不防到時去睇睇, 都係net 14的熱門小學!!

net 14 好多好學校, 所以仲15/16, 要參選多幾間先決定吧....仔仔學校嚟緊會陸續安排參觀net14 & net16 的小學!!! 我個人認為, 呢部份好重要, 不要盜聽圖說, 要親身多了解學校, 另可向學校班主任問問小朋友的意見吧!!!

嚟緊大家多多交流吧!!!

原帖由 christineyy 於 09-4-25 22:44 發表
咁你點報, 研究吓!

原帖由 wpwong 於 09-4-27 00:03 發表
仲諗緊....因我兩個都係囝囝, 哥哥下年選小一, 嘉諾撒唔會排第一, 因較多女生吧!!! 而滬江剛於3月參觀過open day, 感覺很不錯吧, 但仔仔學校未曾有師兄師姐入, 唔知程度是否易跟得上!!! 而循道都很不錯, 過往仔仔學 ...

wpwong,

請問您仔仔讀邊間幼稚園? 我個仔讀嗰間從來冇 open day 呢 d 資料 @_@"

您有冇留意柴灣聖米加勒既資料? 如果有, 覺得如何?

希望可以同我隻佬白頭到老    做個永遠幸福快樂既小女人

回覆 # 的文章

Hi wpWong,

你知唔知可以係咩圖徑知學校幾時open day?

另外你個人對嘉諾撒有咩評價?

研究吓?

回覆 # 的文章

Hi wpWong,

研究吓?

醒目開學勳章

學校無讓k2或k3去參觀小學嗎??

我仔仔學校每年都會安排參觀/觀課幾間小學吧!!! 另會派些區內小學通訊給家長吧!!!

open day 資料係學校給我們的....來源自區內小學通知/家長有資料時通知學校!!! 最直接方法致電有關心儀學校查問....另經常上其網業看看, 多作了解有關小學吧!!!

北官會於5月尾有open day, 但而家流感咁勁, 到時唔知會唔會更改呢?!?!

"柴米"是net16吧....聽說很好很好, 很受歡迎, "柴米"跟炮台山聖米原自同一間小學, 早年因轉全日制才分開兩間學校吧!!! 2間都很好, "柴米"比較更受歡迎!!!  

原帖由 ladykin 於 09-4-27 12:15 發表

wpwong,

請問您仔仔讀邊間幼稚園? 我個仔讀嗰間從來冇 open day 呢 d 資料 @_@"

您有冇留意柴灣聖米加勒既資料? 如果有, 覺得如何?

醒目開學勳章

如果我個係囡囡, 此校應會作首選吧!!! 雖然功課壓力大, 但口陴佳, 而且校風好, 升中派位不錯, 尤其女生有聯繫女子中學吧!!! 因我2個係仔仔, 唔知於女多男少的情況下學習會否有不良影響吧!!! 而由於大仔較內向, 我對他去interview信心唔大, 所以未有計劃報直資/私小吧!!!

嘉諾撒跟炮台山聖米一樣, 暫時未有open day時間表, 我已跟仔仔學校溝通, 校長稍後會去信申請參觀吧(5/6月)!!!

說真的, 大家都希望小朋友讀得開心, 最好唔好有壓力, 但往往升中派位結果跟學校成績成正比, 而成績就與功課壓力成正比吧....個人認為, 要選一間成績好, 但無功課壓力的學校應該係無乜可能吧!!! 我反而希望選一間老師/校長有愛心, 有適當功課壓力, 在讀小朋友讀得開心, 升中派位成績理想的小學吧!!!

net 14 & net 16都好多好小學, 而家參唔多時候去搵幾間做心儀學校, 然後再多作了解幾間目標學校, 最好9月前已有心水那間會是首選, 其他的亦可初步了解, 因9月尾或10頭自行分配學位便要交表(此時只選一間, 跨網選擇也可)吧!!! 而往年9月亦會有多小學選截表前會有open day, 但我覺得到時只係作了解其中學校, 以便11月自行分配結果唔成功時作排位用吧!!!  

原帖由 christineyy 於 09-4-27 23:04 發表
Hi wpWong,

研究吓?

不過嘉諾撒都幾難入, 我都希望家姐入到細佬可以跟住入就 very good !!! 另外循道(百褔)你覺得掂,有咩評價?
原帖由 wpwong 於 09-4-28 01:38 發表
如果我個係囡囡, 此校應會作首選吧!!! 雖然功課壓力大, 但口陴佳, 而且校風好, 升中派位不錯, 尤其女生有聯繫女子中學吧!!! 因我2個係仔仔, 唔知於女多男少的情況下學習會否有不良影響吧!!! 而由於大仔較內向, 我對 ...

我打過電話問嘉諾撤係沒有open day(除非有特別周年的紀念先有) ~

原帖由 wpwong 於 09-4-28 01:38 發表
如果我個係囡囡, 此校應會作首選吧!!! 雖然功課壓力大, 但口陴佳, 而且校風好, 升中派位不錯, 尤其女生有聯繫女子中學吧!!! 因我2個係仔仔, 唔知於女多男少的情況下學習會否有不良影響吧!!! 而由於大仔較內向, 我對 ...
Don't worry!Be happy![/color purple]

我想同我個仔報Raimondi,但唔知好唔好?

Raimondi 有一條龍,而且英文好;

但蘇小派位也不錯,普通話也不錯,而且近屋企,節省不少上學時間和金錢。

請大家給我議見。

醒目開學勳章

係呀, 我朋友都打過去, 嘉諾撒今年未有open day計劃, 但你小朋友間幼稚園以往會否安排 k2 或 k3的小朋友去參觀區內小學??? 如有不防提議俾學校寫信去visit吧!!!

我囝囝間學校因每年都會去最多園內學生所屬的區網(net 14 & net 16)visit 小學, 舊年有太古, 滬江, 北官, 培橋, 舊基灣,陳維周....今年我同幾位家長提議參觀炮台山聖米, 嘉諾撒....而校長已承諾會嘗試去信申請visit吧!!!

原帖由 chingbb 於 09-5-7 15:27 發表
我打過電話問嘉諾撤係沒有open day(除非有特別周年的紀念先有) ~

wpwong, 我小朋友間幼稚園(蘇小)都無小學visit的安排 。你小朋友讀緊邊間?咁好有得visit !我可以點樣申請啊 ?我唻緊9月都要幫我小朋友報小一,可以join埋你一齊visit 嗎?請幫忙 請PM我