用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 和富慈善基金李宗德小學 收到消息來年會轉好多野
go

收到消息來年會轉好多野

聽聞校長會離任, 午飯供應商, 校服供應商及校巴都有機會會轉.  大家有咩意見呀.

歡迎有時間黎我o既部落格睇睇 http://hk.myblog.yahoo.com/babyszewai

Any info about the new principle?   教學方向會有什麼改變?

莫非"新官上場三把火"????
開心三姊妹~~兩個囡囡 + 一個媽咪 警惡懲奸~伸張正義~維護法紀 一齊對付馬騮呀袓(老公)

醒目開學勳章

原帖由 -joejoelam 於 09-3-19 16:06 發表
莫非"新官上場三把火"????

請問誰是新官???
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。

箴言二十二章六節

副校坐正!!!
開心三姊妹~~兩個囡囡 + 一個媽咪 警惡懲奸~伸張正義~維護法紀 一齊對付馬騮呀袓(老公)

醒目開學勳章

原帖由 WW 於 09-3-19 10:40 發表
聽聞校長會離任, 午飯供應商, 校服供應商及校巴都有機會會轉.  大家有咩意見呀.

校長離任?? 暫時無收到料wor!

午飯供應商係再篩選, 已經出o左通告。 因現在的午飯供應商都做o左幾年, 係時候再重新選擇或與其他午飯供應商比較一吓, 此終我地都想自己的小朋友吃得健康。

校巴服務, 我覺得現時收得貴, 如果搵到間平d, 我無任歡迎, 至於校服, 如果唔係轉款, 我覺得問題不大, 可以繼續著。

箴言二十二章六節

醒目開學勳章

題外話, 校長是否達退休年齡呀?

箴言二十二章六節

原帖由 wawaliluk 於 09-3-19 16:31 發表

校長離任?? 暫時無收到料wor!

午飯供應商係再篩選, 已經出o左通告。 因現在的午飯供應商都做o左幾年, 係時候再重新選擇或與其他午飯供應商比較一吓, 此終我地都想自己的小朋友吃得健康。

校巴服務, 我覺得現時收 ...

想轉校巴公司其實幾難,因為要有返咁上下大間先至食得哂李小成十幾條大大小小車線,依家做緊呢間其實當中有好多架都係再分判出去,元朗區D校巴好講關係。

我自己有親人係做緊校巴,不過就係走新界北出九龍,佢講李小呢個校巴都幾難抎到另一間可以替代佢,唔係話佢係最好、最平,而係校巴都有分地頭,唔會無端端比 "外人" 踐入自己人地盤O架~
Hi~Hi~大家好,我係家姐Christy抱住細佬佬Brian係媽媽的小樹熊啊 :lol: :lol: [img align=left]http://www.dotphoto.com/SAN1/92/EE/8F/i92EE8F4B-1C48-48B1-87BD-50E0FF12FDBF.jpg[/img]

醒目開學勳章

原帖由 小樹熊 於 09-3-19 19:38 發表

想轉校巴公司其實幾難,因為要有返咁上下大間先至食得哂李小成十幾條大大小小車線,依家做緊呢間其實當中有好多架都係再分判出去,元朗區D校巴好講關係。

我自己有親人係做緊校巴,不過就係走新界北出九龍,佢講李小呢個校 ...

哦, 校巴都有地盤 ,  唔會無端端比 "外人" 踐入自己人地盤。

o甘唔通要佢唔撈?  唔係都好難搵個新wor。

箴言二十二章六節

呀仔話陳副校長好好、教體育

收到消息話, 下個月開始小朋友搭校巴返學同放學路線唔可以唔同,死啦!因為我地要返工,放學小朋友要返婆婆家, 如果係 o甘, 就唔知點算。

根據校長的解釋是教育局在九月八日的來信要求學校向所有供應商進行招標。而招標是根據教育局的一套詳細指引而進行,在公平和公正下選出最好的供應商。

醒目開學勳章

The school bus auntie told me that they cannot renew the contract next year la, cos the auntie is very good ar.

呀女都話校車都續唔到約呀, 個ee都好好架!

仲有校長都好似真係要退休喎!
http://i239.photobucket.com/albums/ff277/tammylaw2000/cmama150.gif[/img]

原帖由 onetiger 於 09-3-26 09:31 發表
根據校長的解釋是教育局在九月八日的來信要求學校向所有供應商進行招標。而招標是根據教育局的一套詳細指引而進行,在公平和公正下選出最好的供應商。 ...

其實我好想問 , 就當我師奶仔乜都唔識 , 冇事冇幹 , 教育局真係會理架咩 ? 咁如果某某供應商 , 全校有70% 以上都希望可以保留 , 咁教育局會唔會又插手要理 ? 所為既最好同最公正 , 係以咩定 ? 係教育局覺得最好就係 ? 係校方覺得最好就係 ? =_=

我有同其他唔同級別既家長傾過呢個問題 , 如果校方覺得有雖要轉供應商 , 除咗對外招標 , 會唔會考慮過投票 ? 用家係我地 , 比錢既亦係我地 , 如果大部份家長都唔讚成 , 咁係咪校方都會如佢地所定而進行 ?

可否告知我呢個天水圍師奶 ? 等我了咗件心事 !!!!!!
朱家有個小豬B,人人叫佢做家熹!
【醒世文】- 頭四句父母不親誰是親  不重父母重何人  你若重他十六兩  後代兒孫還一斤 千兩黃金萬兩銀  有錢難買父娘身  在堂父母百年稀  生時不孝死後悲

原帖由 家熹媽咪 於 09-4-25 00:07 發表

其實我好想問 , 就當我師奶仔乜都唔識 , 冇事冇幹 , 教育局真係會理架咩 ? 咁如果某某供應商 , 全校有70% 以上都希望可以保留 , 咁教育局會唔會又插手要理 ? 所為既最好同最公正 , 係以咩定 ? 係教育局覺得最好就 ...

以我所知是教育局收到家長對校車投訴所以來信要求進行招標 , 此事學校有向家教會說明

原帖由 onetiger 於 09-4-25 05:52 發表

以我所知是教育局收到家長對校車投訴所以來信要求進行招標 , 此事學校有向家教會說明

KEN :

就我所知 , 投訴既家長係一定有 , 尤其係低年班家長 (P.1~P.2) 成件事嚟講 , 我冇能力左右學校既決定 , 就連家教會各成員都冇咁既POWER , 以我所得知返嚟既係 , 學校一宜未有公平咁處理呢件事 , 家教會既成員只可以參與揀選供應商 , 但最後話事人 , 都係得校方 !

尋晚我收咗電話之後 , 都冇諗過要咁快去回應呢件事 , 但外於就快考試 , 考完試後就暑假喇 ! 我不得不早少少去反應 , 我好希望喺呢個時間 , 去再講出我心裡面既想法 !

今年一次過要轉3個供應商 , 我個人去睇 :

1. 飯商

因為我身為午膳姨姨 , 喺過往呢幾年返學校睇飯 , 都明白到 , 衛生同營養係最重要既 , 小朋友鍾唔鍾意食 , 對家長嚟講更係重點關心 ! 美利喺呢段時間 , 的確用咗行動去証明 , 佢地真係有改善過 ! 但係 , 外於睇飯既唔只我一人 , 大家們多多少少都有唔同既回應 , 當中反感既亦佔唔少 ! 所以 , 多睇幾間飯高作比較都係好事 ! 家長們唔知既 , 就係要轉飯商亦唔係一件易事 , 連日嚟 , 我地學校既家教會成員 , 家長義工 , 都不停地去為我地既小朋友作試食 , 參觀廠房 ! 喺呢度 , 我真係多謝佢地 , 辛苦晒 ! 就算轉唔轉得成都好 , 呢班家長真係功不可沒 !

2. 校車商

由陳生陳太打理既車隊 , 喺我小朋友就讀呢3年入面 , 我倨人係好滿意 , 自己接放既家長都知道 , 陳生每日風雨不改 , 放學就會指揮校車及保母車出入 , 車上既保母姨姨 , 雖然我好多都唔識 , 但聽其他家長講 , 都係好細心, 好盡責既 ! 今次要轉車商 , 我亦聽過有唔滿意既低年班家長話 : 校車好嘈 ,小朋友好嘈 , 有小朋友喺車度行 ! 我自己搭校車既次數都唔少 , 因有陣時喺學校幫手做得晏時 , 都會跟車返屋企 , 我都唔旨老實講 , 車上既小朋友 , 男男女女 , 大大小小都好 , 佢地都一樣會嘈 , 頭幾次我坐校車時 , 我都有種想死咁感覺 , 但慢慢發覺得到 , 小朋友喺學校開開心心放學 , 上到校車開開心心咁同校車叔叔/姨姨/同學仔去分享 , 又何問題 ! 我試過跟一間小學既校車 , 車上小朋友好靜 , 就連風吹既聲都聽倒 , 咁又點 ? 係咪代表間學校教得好 , 係咪保母姨姨咁勁 , 管得掂d小朋友 , 放咗學後 , 就連發言既機會 , 都要等完完全全脫離學校/校車先可以 , 我個人真係唔覺得有幾開心 ! 當然 , 有小朋喺車上行嚟行去 , 要明白到 , 係某小朋友個人問題 , 我自己小朋友住校車3年 , 我大概都估倒佢喺車上面既情況啦 ! 今次轉車商 , 有家長唔滿意呢個係事實 , 但有家長好唔開心 , 呢一個亦係事實 , 我好想講 , 既然大家有滿意有唔滿意 , 學校點解唔公平d , 出張通告比家長投票 , 如果結果係一半一半 , 我會接受校方所決定既一切 , 如果投訴既家長30%都冇 , 咁有冇人會諗吓我地搭咗咁多年既家長心情 ! 小朋友呢幾年入面同校車 , 同司機叔叔 , 保母姨姨所建立既感情唔係假架 ! 邊個咁擔保 , 轉咗校車之後一定會好 , 小朋友一定唔會嘈 , 唔出位 ? 最起碼一件事 , 呢幾年校車冇出過事 (以我所知) , 校方要轉我希望你地唔好咁自私 , 用家係我地 , 比錢既又係我地 , 就算唔可以決定任何事都好 , 我都希望學校可以公平同公開 !

3. 校服商

過往咁多間校服供應商都有唔同既支持者(fans) 再講 , 就算學校有供應都好 , 家長都會因應方便或個人喜好去揀自己心水既校服商 , 呢點我覺得轉唔轉都唔係大問題 !

以上觀點 , 只係屬本人立場 , 與其他人/公司/社群冇關 !
朱家有個小豬B,人人叫佢做家熹!
【醒世文】- 頭四句父母不親誰是親  不重父母重何人  你若重他十六兩  後代兒孫還一斤 千兩黃金萬兩銀  有錢難買父娘身  在堂父母百年稀  生時不孝死後悲

醒目開學勳章

原帖由 家熹媽咪 於 09-4-25 13:51 發表

KEN :

就我所知 , 投訴既家長係一定有 , 尤其係低年班家長 (P.1~P.2) 成件事嚟講 , 我冇能力左右學校既決定 , 就連家教會各成員都冇咁既POWER , 以我所得知返嚟既係 , 學校一宜未有公平咁處理呢件事 , 家教會既成 ...

ha, 校巴上小朋友太嘈都投訴?   唔通想d小朋友自閉, 唔出聲??   

(不喜勿插)

箴言二十二章六節

原帖由 wawaliluk 於 09-4-27 17:25 發表

ha, 校巴上小朋友太嘈都投訴?   唔通想d小朋友自閉, 唔出聲??   

(不喜勿插)
轉左校車、D小朋會唔嘈........咁好