用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 我的小女被迫要轉幼稚園, 荃灣區有什麼好介紹 ...
go

我的小女被迫要轉幼稚園, 荃灣區有什麼好介紹

真慘 ! 我的小女被迫要從k2 轉 別的幼稚園.
要在校方只懂向錢看, 不理一班家長生死 ...

老實講, 學校無錢點運作? 無錢點請老師? 無錢點添加硬件比小朋友使用?  正如老闆話扣你一個月人工, 你唔肯, 可唔可以話你不理一公司(老闆)生死只懂向錢看?  

荃灣區好幼稚園唔少, 荃浸, 荊冕堂, 救世軍, 聖母幼稚園...都好有口碑

原帖由 仔仔錫錫你 於 13/5/2009 11:11 發表
老實講, 學校無錢點運作? 無錢點請老師? 無錢點添加硬件比小朋友使用?  正如老闆話扣你一個月人工, 你唔肯, 可唔可以話你不理一公司(老闆)生死只懂向錢看?  

荃灣區好幼稚園唔少, 荃浸, 荊冕堂, 救世軍, 聖母幼稚園...都好有口碑

你好,無錯,你說得對,但要合情合理,若有時間請瀏覽以下討論區,看看這位家長是否很慘呢 !

有口碑不等於係好學校,40年的口碑倒頭來都係斂財。

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=2210602&extra=page%3D1

回覆 1# monkeymonkey04 的文章

原帖由 swimming.pool 於 13/5/2009 14:21 發表

事到如今,為了小朋友著想,各位家長應該快d轉校為上策!K3上下午班合併後肯定又再縮班,30+個人一班,老師點兼顧倒?唉,辦學校竟然公開地大話連篇,規佢講得出口!

都係怪自己當初吾聽人勸,入學前其實有C9話過我知綠楊近年變得好差,因為自己見讚多過彈,堅持入讀害左小朋友,以後我都會四圍叫d人千其吾好報讀綠楊喇!如今看來,好肯定綠楊的好名聲是由前湯校長一手所建立的,現在的綠楊已今非昔比!

http://forum.baby-kingdom.com/vi ... &extra=page%3D1

回覆 1# monkeymonkey04 的文章

[quote]原帖由 ccmami-04bb 於 13/5/2009 23:14 發表 今日開會, 陸校長(綠揚幼稚園)所講嘅要點:

1) 蒙特梭利有幾好(我從無話佢唔好!), k3有15本課本, 所以要長啲時間上堂.

2) 但啲外籍老師住係離島咁遠, 要佢哋上午再早啲返, 會好辛苦; 如果上午放遲啲, 又話唔好剝削外籍老師午飯時間.

3) 唔選擇下午校嘅家長, 係唔肯改變自己現有生活方式, 去選擇好嘅課程俾自己子女, 係你哋家長嘅問題.

4) 當初上下午班係抽籤嘅, 抽到上午班咪你好彩.

5) 學校無一次過收家長3年學費, 又無合同, 係按月收學費架, 我sell, 你buy, 你願意咪選擇留低.

6) 邊間幼稚園下年k3上午班仲有位, 都唔方好架喇?

另學校下年繼續開k3上午1班, 每日有25分鐘嘅英文堂由外籍英文老師教, 唔用蒙特梭利, 用返longman. (即學校已作出讓步, 上午班英文堂唔係由中文老師教-真係多謝哂!)

如有錯漏, 請其他家長指導及補充, 更歡迎綠楊嘅高層作出指教.

http://forum.baby-kingdom.com/post.php?order=desc&action=reply&fid=61&tid=2210602&repquote=33880475&extra=page%3D1&page=1

我認為小朋友入學時是上午班, 如果學校沒有事先說明會在k2 和 k3要轉下午班, 家長們合理估計他們的小朋友應可在這學校上午班讀到畢業.  如學校突然要學生轉讀下午班, 對家長十分不公平, 因為如果家長在入學前獲得知會, 可選擇讀不讀這學校. 但現在卻是沒有得選擇. 這是原則性問題, 其他理由也只是藉口. 中途轉校很困難, 很多好的學校已收滿學生. 而且還有其他問題, 如適應, 銜接, 校服, 書薄, 小朋友心理, 等等.

學校應用行政手法安撫家長. 希望家長體諒學校情況而予以合作. 如家長不滿學校安排, 可向教育局投訴, 到時會將事情化大, 雙方皆無好處.

請小心選擇學校,否則有排煩 引用:
原帖由 Christi 於 14/5/2009 12:26 發表
我只係路過~

小女明年要讀N1,本來綠楊都係我的選擇之一,仲攞埋簡章及報名表,不過見到呢件事,真係令我豪不猶疑地放棄綠楊.

我好明白各位媽咪既心聲,換了是我,都會發瘨的.希望各位媽咪可以順利渡過呢次難關,亦都多謝各位將事 ...

原帖由 alowe 於 09-5-14 11:33 發表
我認為小朋友入學時是上午班, 如果學校沒有事先說明會在k2 和 k3要轉下午班, 家長們合理估計他們的小朋友應可在這學校上午班讀到畢業.  如學校突然要學生轉讀下午班, 對家長十分不公平, 因為如果家長在入學前獲得知 ...

Thanks Alowe,
There are lot of parents have tried different channels to advise the principle to think twice.
However, after the last night meeting ....  we all dispointed.
She claimed she didn't scare the parents to complaints to education department, counusilors ...
becasue her school is "private only" ....
"Some" parents were even insulted by the principle when they raise up their concerns.
It's not a communication. It's just a Insultation !!
Too bad !

雖然這是私校, 亦不是沒王管. 它是在教育局註冊, 不合理的話, 教育局亦會插手的. 如教育局不理, 去找區議員出頭吧!

原帖由 alowe 於 09-5-14 22:39 發表
雖然這是私校, 亦不是沒王管. 它是在教育局註冊, 不合理的話, 教育局亦會插手的. 如教育局不理, 去找區議員出頭吧!

有家長都搵過教育局,不過無用,因為佢係私校,課程改變係理唔到,只要某d課程有達到教育局要求,所以之前學校就出通告開一班上午班,不過係中文老師教英文,1星期得兩堂,如果唔選,第三個選擇係要你退學.我交$2400學費來做咩?
熊仔04年6月1 號出世---3.04kg
細仔08年3月13日出世---3.42kg

原帖由 alowe 於 09-5-14 22:39 發表

首先講你對幼稚園無知:
a.全香港幼稚園都是私立的
b.全香港幼稚園只是分弁利或非弁利
c.能在教育局註冊的幼稚園,只是講能合符消防,建築,人手比例,簡單老師起碼資格,不表達課程或老師質素,
d. 牟利幼稚園可以牟利10%,但其他方面可以賺你大錢,可以牟利多少%都得,例如校車,人家500元,我間牟利要800元,校服,人家100元,我間牟利幼稚園爛衫都收一千元,書包每個100元,畢業禮每位1000元,每日茶點人地一個月佰零蚊,我收300元,生日會每次收你錢賀壽星實則賺埋你,學校租金較公平租金高,高左就轉嫁落學費到,賺多D,(但業主是學校親人,自賺自,九龍塘囉呀~~~~~~~~),收錢課外班(唔參加就白眼)。
e. 還有部份牟利幼稚園話我地不收學券,所以不用跟教育局的課程,我地幼稚園可以按照學生和家長要求設計課程等等.......教育局訂定的教學守則不夠你一間牟利學校好?全港800間幼稚dinosaur園,其中只有100多間是牟利幼稚園,但前任教育局局長講明全港牟利幼稚園只有五分之一達到一般幼稚園教學要求,即是全港只有約30間牟利幼稚園達到教育局一般要求,其他是賺錢但肥佬的。唔知你個仔讀果間是否合乎要求??

幼稚園三歲就要寫字就肥佬喇,你做父母好喜歡個仔三歲就寫字?咁三歲懂拿一般筷子未?你有否打你個字要佢三歲要懂渣筷子夾菜?但你就要三歲仔懂拿筆寫字,仲要寫dinosaur 添.........三歲唔寫字你唔高興。教育局守則是幾多歲才應該學英文?幾多歲學寫字?

非牟利幼稚園就80%達到教育局要求。

閣下將仔女送入牟利幼稚園時,想清楚罷。
你送佢入牟利幼稚園,以為是高人一等?看清楚根本是好的非牟利幼稚園是你個仔女考不入而已罷?

[quote]原帖由 hongchung 於 09-5-15 20:09 發表

Thanks for Hongchung's idea sharing,
It's our problem of too much expectation on this school.

Quoted from Melody chen in http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=9685112&extra=page%3D1

情況就好比一對情侶在一間高級的餐館用餐,
進來的時候侍應答應有整張卡位提供. 坐下來 上菜後,
竟然要接受和別人搭檯. 更由二人位變為六人迫在一起. 轉身用餐也困難.
更過份的是, 中途要強逼接受調去另一張二人檯坐, 好讓坐給新來的高消費客人.
校長說得對, 我們投訴是沒有用的, 因它是牟利機構.
如果我們連幼稚園的公義與民主也維護不了, 我們怎麼樣教育培養將來的社會棟樑呢
?

多謝你的資訊,讓我學會如何選校.大家家長們入學前,真是想清楚.

原帖由 hongchung 於 09-5-15 20:09 發表

首先講你對幼稚園無知:
c.能在教育局註冊的幼稚園,只是講能合符消防,建築,人手比例,簡單老師起碼資格,不表達課程或老師質素,
d. 牟利幼稚園可以牟利10%,但其 ...

原帖由 wen1111 於 14/5/2009 15:02 發表
校長的自以為是的態度, 真係 頂......唔.......PO!

街市買棵菜呀, 我SELL, 你BUY!

教學呀, 大佬!

無教學理念點教學呀, 牟利學校為了做生意!  

證明一件事, 你地班家長, 入來這所學校, 小朋友就係一件貨物, 校長一下唔鐘意, 你地變變變, 你地一係走, 無得SAY NO, SAY NO都係你地班人自討苦吃, 因為...

校長話年年變, 年年鬧! 各位入得來, 係我地無帶眼識人, 無問過小朋友去唔去返綠楊...係我地家長為左人地話好好好就入去綠楊, 比自己及小朋友受苦, 無問題! 我地見識過牟利幼稚園的牟利思想, 全部係佢地行政失敗!!!

佢地SELL, 你地仲BUY嗎?
BUY, 自討苦吃! 有排你受!
[/quote]

hongchung,

首先你唔好殺錯良民, 我了解幼稚園運作絕不比你少. 我亦是非常看不過眼那些利用神聖教育搵水嘅學校, 話知你係九龍塘名校. 都成日比我鬧. 只係你地班家長貪慕虛榮而矣. 成日都話要功課深, 要自己子女做填鴨, 食到肥斯大隻好向人誇耀.

你睇唔到我係站在家長一邊咩, 我同情家長,主要係不滿學校迫小朋友由上午轉下午. 這是很危險的舉動. 因為現時很多學校下午班有好多空缺, 呃左人入嚟, 第二年先至迫人轉下午, 係不道德嘅. 如果教育局咁都容忍, 將會有很多學校效法.

原帖由 alowe 於 09-5-16 02:06 發表
hongchung,

首先你唔好殺錯良民, 我了解幼稚園運作絕不比你少. 我亦是非常看不過眼那些利用神聖教育搵水嘅學校, 話知你係九龍塘名校. 都成日比我鬧. 只係你地班家長貪慕虛榮而矣. 成日都話要功課深, 要自己子女做填 ...

We all have too much expectation on this "business firm". and we never believe such "old woman" can be so stupid in handling this issue. Firing with parents in internet, insulting parents in "communication meeting, ...
May be she is really too Old, need to step down together with the vice principle - her daughter-in-law.

回覆 11# alowe 的文章

(綠楊)幼稚園課程調動惹不滿

近日有兩名荃灣綠楊幼稚園的家長向本報投訴,上月中突接獲學校發信通知,因該校加插一個名為「蒙特梳利」的英文課程,而該課程只安排在下午班舉行,故由下學年開始,取消 K3上午班,就讀 K2的學生如欲繼續在該校就讀,只可選擇下午班,家長不滿學校事前未有諮詢家長。

其中一名家長表示,經家長強烈反映後,學校才表示學生仍可就讀上午班,惟原本由外籍老師任教的英文科改由中國籍老師任教。「最初揀呢間學校係因為有外籍老師教英文,呢間學校冇參加學券計劃,上午班學費一個月要成 2,400蚊。家咁安排,對家長好唔方便,亦都唔公平。」

綠楊幼稚園表示,因考慮到學生利益,加插「蒙特梳利」英文課程,訓練學生聆聽、說話、閱讀及寫作能力,又因下午班的課程緊接上午班,故上午的課程未能延長,只好將上午班的課程轉到下午上課。校方給予家長四個月時間考慮,已經足夠。今次改班制為校內政策,毋須家長同意。

教育局留意事件
教育局表示,所有幼稚園均需向教育局註冊,並依照教育條例及《學前機構辦學手冊》中要求的標準開辦課程。該局於 4月中已收到綠楊幼稚園通知擬取消上午班,已即時提醒校方須考慮學童需要及家長期望,該局會密切留意事件發展,如有需要可向家長提供協助。

教育局學前服務聯合辦事處電話: 3107 2094
個案編號: 0423065

http://hk.apple.nextmedia.com/te ... amp;art_id=12805924

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20090527&sec_id=4104&subsec_id=2753&art_id=12805924

請問你係指邊間九龍塘幼稚園~~

原帖由 hongchung 於 09-5-15 20:09 發表

首先講你對幼稚園無知:
d. 牟利幼稚園可以牟利10%,但其 ...

即係邊間九龍塘名校呢~~

原帖由 alowe 於 09-5-16 02:06 發表
hongchung,

首先你唔好殺錯良民, 我了解幼稚園運作絕不比你少. 我亦是非常看不過眼那些利用神聖教育搵水嘅學校, 話知你係九龍塘名校. 都成日比我鬧. 只係你地班家長貪慕虛榮而矣. 成日都話要功課深, 要自己子女做填 ...