用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 S位的選擇
go

S位的選擇 [複製鏈接]

明天要到社會福利署選擇S位/E位了,我到過了社會福利署的網站,看了輪候的情況, 想問一下大家, 好讓明天選位做足準備:

1. S位有廿多間, 有小部分的最後獲編配服務的日期為04/2009, 但我再看該區份的輪候人數不少, 想知每間中心的收生數字是否不同?同區在輪候時間也有分野, 是否意味這些中心的水準參差甚大(我有做職業治療師的朋友說政府S位間間都幾好...)如果是, 是否協康和耀能的中心會比較好?

2. S位的上學時間是半日還是一日?

3. 被編配後還需面試嗎?

4. 如果進展理想, 轉去I位/主流幼稚園的機會大嗎?

謝謝!
   0    0    0    0

1.
I think 協康 is better nei and my son is studying in it
2.
whole day from 9am to 3: 30pm, children have sleep in the afternoon
3.
no need to interview after u accept the offer 
4.
of coz they will give u opinion abt your child's progress, they are so expert

hope can share with u la ^_^

s位全香港都有好多間,不過每一間收生人數都唔同,仲要睇埋佢地果年有幾多人畢業,社署排位,依家可以排左先,一日未派位,一日都可以改﹗

你可以到出年差唔多派位o既時間,打去你心儀o既centre 了解下黎緊會有幾多個位,再睇番自己o既排期日子作出改動﹗

原帖由 andylcm 於 09-5-12 11:48 發表
明天要到社會福利署選擇S位/E位了,我到過了社會福利署的網站,看了輪候的情況, 想問一下大家, 好讓明天選位做足準備:

1. S位有廿多間, 有小部分的最後獲編配服務的日期為04/2009, 但我再看該區份的輪候人數不少, 想 ...

今日去完排位, 我們一早做晒功課, 諗住要快的s位, 寧可搬屋, 但原來原則上係唔比跨區選, 姑娘話要睇下中央批唔批....

另外如果在社署網站看到最後輪候期係 04/2009的s位, 係咪理論上好快就會到?定係仲有其他因素影響派位的次序?

突然想起多一個問題...

協康有辦特殊幼兒中心, 也有"伴我童樂"的密集式訓練服務, 兩者有甚麼分別呢?是不是特殊中心的服務已經包括了"伴我童樂"的服務?還是"伴我童樂"比較適合自閉傾向的小朋友呢?

原帖由 andylcm 於 09-5-13 13:51 發表
突然想起多一個問題...

協康有辦特殊幼兒中心, 也有"伴我童樂"的密集式訓練服務, 兩者有甚麼分別呢?是不是特殊中心的服務已經包括了"伴我童樂"的服務?還是"伴我童樂"比較適合自閉傾向的小朋友呢? ...

伴我童樂其實等於特殊位但沒有政府資助,每天上半日及每個月好似要八千多,適合自閉症及傾向。一般排期S位需要等一年至二年多視乎地區而定,可以考慮先讀伴我童樂同時排S位。不過我試過等伴我同樂差不多一年才有位!

原帖由 hystericland 於 09-5-13 15:39 發表

伴我童樂其實等於特殊位但沒有政府資助,每天上半日及每個月好似要八千多,適合自閉症及傾向。一般排期S位需要等一年至二年多視乎地區而定,可以考慮先讀伴我童樂同時排S位。不過我試過等伴我同樂差不多一年才有位! ...

伴我童樂我已經排左, 每個月費用係 7500蚊, 姑娘話我排四十左右, 可能八月有機會有位...s位方面, 我見社署的排期表, 唔同地區相差好遠, 新界好多地方都已去到 04/2009的申請, 但市區多數做緊 08年中的申請...咁呢d新界區的選擇理論上係咪應該好快就排得到?有可能早過八月?(不過去到04/09的新界s位不是協康攪的, 是中華基督教服務處和耀能)

社署每年3月尾或4月頭會有一個大派位,派的位是該年8月或9月入學.如果你現在排,應該今年沒有位,除非有派了位的家長放棄.社署現在寫的派到04/09應該已計了這一批今年8月或9月入學的

原帖由 Jac0501 於 09-5-13 16:09 發表
社署每年3月尾或4月頭會有一個大派位,派的位是該年8月或9月入學.如果你現在排,應該今年沒有位,除非有派了位的家長放棄.社署現在寫的派到04/09應該已計了這一批今年8月或9月入學的 ...

多謝你的資料..那麼, 那些現時寫著08年中的那一些s位至少要等兩年?

原帖由 andylcm 於 09-5-13 16:30 發表

多謝你的資料..那麼, 那些現時寫著08年中的那一些s位至少要等兩年?

我排的觀塘區協康會上個月都是排到01/07即等了二年多,今年多人畢業,所以今個月updated 到04/08,所以是有好多因數左右!

醒目開學勳章

伴我童樂加左價咩?以前係7200

原帖由 sharon26788 於 09-5-13 23:11 發表
伴我童樂加左價咩?以前係7200

7500蚊, 網站同宣傳單張都係咁寫. 事實上我看過有密集式訓練的幾間CENTER  好似邁步, 樂天, 領思等的收費都係7500蚊一個月. 不過個人對邁步, 協康的信心會比較大, 因為協康經驗真係好夠, 而邁步中心我自己參觀過, 比我的感覺是十分良好, D導師好專業同埋佢地係唯一政府認可的私人機構. 其他兩間我未去過, 不過樂天的網頁中看過一些相片, 課室設備似是OK,但網頁上沒有太多提及導師的資料/經驗. 領思的網頁就沒介紹設施. 不知大家對這幾間中心有沒有任何意見?

我的兒子有讀過樂天,正讀伴我童樂,回想一年前發現孩子的問題,現在可以有很多東西可分享。當初未評估時已去聽一個專為i位家長的talk,講者是福署的臨床心理學家,負責巡視各s位學校。
得到好多資訊,最重要是聽到好多媽媽的經驗。
那時樂天的口啤很不錯,可能因為最初老闆有負責教。 而邁步,亦因為後來老闆少咗落手落腳做,口啤亦冇之前咁好,但唔係差。我那時在樂天個幼兒導師其實都不錯。某程度上可能好過現時的個別幼兒導師。樂天個ot都係口啤好的,我當時的st(新來的)就極度唔掂,剛巧那時協康有位,所以讀了一個月就轉了。後來佢個st都好快換咗,d人話ok。
私人機構可能兼職的治療師流動性會大d,而協康就多假期,(職員培訓等)冇補假。如果私人機構,你可以問吓治療師的資歷,因為新人真係可以因為冇經驗,差好多。

遲d再分享多些最初發現孩子問題的經驗,有空來探訪我的blog:
http://lovechildren.mysinablog.com/

原帖由 andylcm 於 09-5-14 06:44 發表

7500蚊, 網站同宣傳單張都係咁寫. 事實上我看過有密集式訓練的幾間CENTER  好似邁步, 樂天, 領思等的收費都係7500蚊一個月. 不過個人對邁步, 協康的信心會比較大, 因為協康經驗真係好夠, 而邁步中心我自己參觀過,  ...

多謝REIKI的資料.

其實我個仔早前先在邁步確診為自閉症傾向, 不過佢地認為阿仔無乜固執性行為, 是比較易"做"的. 選邁步一來是因為有朋友在這裡做職業治療師, 二來是因為唔想等政府半年咁耐而錯過治療黃金期, 事實上邁步師資算唔錯, 我朋友入邁步前在耀能都做了一段日子, 而邁步自閉學校的校長是協康出身, 當時已係幾高級.

另外, 我舊同事老婆都係做職業治療師, 不過佢係做開老人家, 佢介紹一個舊同學叫我問下, 不過最後我都無問, 因為佢舊同學是在領思做的, 我看了領思網頁的資料, 發現佢同學之前在某醫院的職業治療部做, 我幾懷疑醫院的職業治療師有幾多訓練自閉兒童的經驗?(個人意見, 不喜莫插).

樂天我就唔識人, 不過據說校長都是協康出身(似乎協康提供左好多呢方面人才), 而口碑亦不錯.

不過我仔而家已經上緊邁步的上午學堂同少少音樂治療. 我個人希望盡快入到S位, 就可以有番D資源去做其他訓練和另類治療(私人的訓練好貴呢, 而家上午學堂要四百幾蚊一堂).所以我都好想知有無選位策略可以快D入S位, 可以的話搬屋亦在所不計..

醒目開學勳章

其實我囝囝曾經讀過伴我童樂同埋樂天,而家係領思都上緊感統小組,讀緊協康S位.
邁步我無讀過,聽講個別訓練唔多,樂天之前就係請外援,最好應該都係協康.
如果想快D入S位,就應該選擇少人D學校,睇下排位情況,其實係社署既網頁都大概可以睇得到.http://www.swd.gov.hk/tc/textonl ... iont/id_crsrehabwa/

今日收到邁步通知, 話八月有位, 要交 7500蚊按金和做校服. 其實聽完大家講, 真係覺得協康好d, 但係唔知幾時有位, 又唔想等太耐, 有點苦惱.

想問你在邁步做自閉症傾向評估, 要幾多錢?

原帖由 andylcm 於 09-5-15 23:13 發表
多謝REIKI的資料.

其實我個仔早前先在邁步確診為自閉症傾向, 不過佢地認為阿仔無乜固執性行為, 是比較易"做"的. 選邁步一來是因為有朋友在這裡做職業治療師, 二來是因為唔想等政府半年咁耐而錯過治療黃金期, 事實上 ...

原帖由 bobolam 於 09-5-18 10:42 發表
想問你在邁步做自閉症傾向評估, 要幾多錢?

4000元.

讀住先, 有位即走...我去年就是這樣讀了5個月

他們會否告訴你自閉的程度, 要接受甚麼治療?

原帖由 andylcm 於 09-5-18 10:57 發表

4000元.
‹ 上一主題|下一主題