用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 眼肌動態問題(oculomotor problem)
go

[視障] 眼肌動態問題(oculomotor problem) [複製鏈接]

囝囝快4歲,天生有外斜視,慣性用一只眼看東西,故每天有蓋眼訓練,亦在香港眼科醫院同一私家醫院眼科跟進中,兩醫生都話囝囝要做手術,但手術只能改善外觀,他一輩子也靠一只眼看東西。

另方面,囝囝早產,肌肉張力低,在協康有PT及OT等訓練,最近OT與他做評估,發現他有眼肌動態問題(oculomotor problem),即眼球難集中,所以空間感較差,影響所及,擔心他上學寫字(尤其中文字)會困難,建議做一些精細的眼睛訓練,如在大圖畫中找一些特定物品。

請問有沒有過來人可以分享一下﹖同時,我開始想選小學的問題,大家有何建議﹖我囝囝較文靜,且我估計他可能是資優,但眼睛問題不能選重抄寫的傳統小學,但國際學校或太過活動式的學校亦不適合他的性格,可否給予一些意見。

0    0    0    0

我都有個女,讀緊3年班.不過情況有D唔同~
佢做功課慢,又易累!

經朋友介紹去做視覺檢查~
發覺原來佢雙眼協調比較差,所以集中唔到,
令佢平時會睇漏字同埋好易累.
之後做左個training~真係改善左好多,專心左~做功課快左~空間感會好d~

你有興趣可以打電話去問下:35202620
希望幫到你啦~

請問是那個機構﹖ any website?

原帖由 vecc 於 09-5-23 16:22 發表
我都有個女,讀緊3年班.不過情況有D唔同~
佢做功課慢,又易累!

經朋友介紹去做視覺檢查~
發覺原來佢雙眼協調比較差,所以集中唔到,
令佢平時會睇漏字同埋好易累.
之後做左個training~真係改善左好多,專心左~做功課快左 ...

0個間野叫視域眼科保健中心~
個網我就唔知喇~
佢可以透個眼睛0既訓練~令小朋友0既眼睛靈活d~同專心d~睇0既野準d~就冇咁多跳行漏字0既情況~
囡囡做功課都快左 ~
我覺得都幾好!
佢仲比左d個案我睇~

如果你想我都可以幫你問下~
‹ 上一主題|下一主題