用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 美孚幼稚園
go

美孚幼稚園

今年6月將會搬去美孚, 個女出年(2010)足三歲可以讀K1, 要係今年9月搵定幼稚園, 而家考慮緊 : (1) 保良局譚華正夫人幼稚園 (2) 佳寶幼稚園 (3) 九龍嘉心中英文幼稚園

想問有無小朋友讀緊呢3間幼稚園既mami 可以俾d意見呢?

我想個女返學開開心心.
:-D 歌詠滿有恩典的神賜給我倆一件珍寶 :-D

我囝囝之前intreview左宣美, 我就覺得mama地因好舊
籮仔不經不覺已6歲啦, 今年升小一啦!

my son now study in Suen Mei N class, he was happy to go to school, as the teachers are caring.  But he will go to St.Cat in K1 la.

Before my girl go to St catherine, she studied at Suen Mei Nursery
It is a famous and good nursery in Mei Foo
though the site is small and not well decorated
I think the teachers are caring,
take initiatives to discuss your kids with u very often,
showed attention and good observation to your kid
unlike in some school, just discuss about your kids ' problem' if they call u
But it is very full as many parents even around mei foo area go to this school
heard from my friend that it is full already in coming year
[url=http://[/url]

Will you consider Think Kinder at Nob Hill near Mei Foo? But the school fee is much more expensive!

原帖由 marieng 於 09-2-21 10:40 發表
my son now study in Suen Mei N class, he was happy to go to school, as the teachers are caring.  But he will go to St.Cat in K1 la.

How old is your son now?
My B is 14 months now, when should start enroll?

如果你唔介意同其它國籍小朋友一齊讀, 可以考慮地利亞, 我覺得學校環境相對嘉心, 宣美同佳寶都好........上年報k1有位miss mui佢用咗成個鐘去介紹課程, 又話可以約時間睇吓小朋友上堂, 感覺唔錯.

我女就係嘉心讀nursery, 呢間既nursery都可以, 但一上k班d人就會走晒, 因我覺得呢間個校長同老師都好唔pro, 總之感覺麻麻.

至於宣美, 我嫌佢太焗促同埋我家姐唔推介.

There are only 2 kindergartens (Suen Mei & 嘉心) to provide nursery.  That why the classes always are full quickly.

回覆 9# phyonna 的文章

今年6月將會搬去美孚, 個女出年(2010)足三歲可以讀K1, 要係今年9月搵定幼稚園, 而家考慮緊 : (1) 保良局譚華正夫人幼稚園 (2) 佳寶幼稚園 (3) 九龍嘉心中英文幼稚園

想問有無小朋友讀緊呢3間幼稚園既mami 可以俾d意 ...

Hi,i live In Mei Foo, Sue Mei is not ok. 現準備枇
(1) 保良局譚華正夫人幼稚園-以前幾好.
(2) 佳寶幼稚園 - the place is old, 課程比較深 [quote]
可以解釋下點解宣美唔好嗎?
我想報宣美啊!

原帖由 phyonna 於 09-5-13 10:21 發表

地方細 和 old, 老師走了halp.
沒planing, 沒有家長講座, 和沒溝通.

想問一問呢位家長,是否有小朋友讀過宣美?
我本人就覺得,宣美真係唔錯,因為我小朋友依家讀緊,其實我因為有朋友o既小朋友讀過宣美,覺得d老師好有愛心,跟住就建議我報呢間。我見到自己小朋友返學都返得好開心,有時候放長假時都問幾時可以返學,見到小朋友咁鐘意返學,我都好開心。
另外,就我自己感覺上,我覺得宣美d老師都好有愛心,好關心我o既小朋友,d老師除左知道我小朋友冇返會打電話關心佢之外,有時間中都會主動打電話比我話我知佢係學校o既情況,比我了解小朋友多d關於佢o係學校點,有時候我帶小朋友返學,見到d老師都好有善咁迎接小朋友,有d唔係教我小朋友o既老師都會好主動咁同我地打招呼。
所以,我本人都好鐘意同好欣賞宣美幼稚園呢!!

你會否考慮下朗思,我仔仔之前讀過覺得幾好,老師有善及愛心會主動同家長傾談小朋友問題,設備新活動多冊
原帖由 pandabunny 於 09-2-9 12:23 發表

想問有無小朋友讀緊呢3間幼稚園既mami 可以俾d意 ...

我住美孚,個女讀緊THINK朗思(美孚)-PN班,一年過去,語言~認知及自理能力皆進步不少:
1.小女現在與外籍老師溝通OK(聆聽叻D,簡單講也可以)
2.可以唱普通話歌一首,聽懂簡單問題及以普通話短答.
3.入讀第一個月便戒片,最初開學時老師更每日一電,其後每有特別情況都會通知家長,令我萬二分放心.
4.PN課程編排好,手冊詳列每星期教什麼.
5.小女會將課本學過的在日常生活表達出來,明顯大個女多了,時常又唱又跳,說話停不了.
6.喜歡番學,間中與玩具魚模擬上課時排隊及講書的情景,令人腹大笑
7.每月有專題活動,如:環保,中秋,萬聖節,運動,健康飲食...
8.另有全校親子旅行,聖誕聯歡表演及開放日.有時會擔心D老師太辛苦呢!
基於以上的種種,我會認同一分錢一分貨,貴學費是十分值得的,入讀前經多番比較,選擇這校的原因:
1.家住美孚,可步行回校 (不想兩歲人仔坐校車番學)
2.有PN班
3.PN班每日都有英文(1/2小時)及普通話(1/4小時).
4.教英文是外籍老師,教普通話是國內老師,不用擔心發音
佳寶-無PN班,程度淺.
華景啓思,宣美,嘉心-PN全母語教學,未教英文.
愉景方方-外籍老師半數是印度人,發音不純正,番學要坐車.
數來數去想孩子學好兩文三語,就近(美孚)入學,THINK係唔駛think一定要報讀的好學校.只是學費較貴.當然,亞女大d放心俾佢坐校車,好自然想轉出去九龍塘d名牌幼稚園試吓.我現在都十五十六.anyway,美孚PN班一定係THINK最好.

Hello! 我仔仔今年11月都要入讀Think N1下午班啦! 之前個心十五十六, 担心比仔仔讀呢間好唔好, 因為佢學費真系好貴, 而且系下午班。但睇完你的介紹之後, 心裡安樂左好多, 覺得貴d都系值得。依家都好期待仔仔可以返學學到多d野。好多謝你的介紹!

我仔仔同你囡囡就來做同學仔啦, 大家多多交流!

ps 請教一下PN班是什麼?

原帖由 HoiLamMaMa 於 09-6-5 06:08 發表
我住美孚,個女讀緊THINK朗思(美孚)-PN班,一年過去,語言~認知及自理能力皆進步不少:
1.小女現在與外籍老師溝通OK(聆聽叻D,簡單講也可以)
2.可以唱普通話歌一首,聽懂簡單問題及以普通話短答.
3.入讀第一個月便戒片,最 ...

請問 Think 美孚分校 PN 之學費及書簿雜費幾多錢?作参考用,謝謝。

請問美孚新村步行去盈暉臺要幾耐??

慢慢行大約十分鐘

原帖由 VVW 於 09-7-6 14:42 發表
請問美孚新村步行去盈暉臺要幾耐??
我係爸爸 mansai,媽媽 candy

美孚朗思都好好,佢地d英文好強,不過無學卷,School fee is quite expensive。但佳寶及宣美舊。至於保良局好似有outdoor playground,可用學卷。