用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 陳瑞祺(喇沙)小學 就快考試喇!好緊張、好緊張...
go

就快考試喇!好緊張、好緊張...

今次下學期測驗和考試的距離好近,唔夠時間温熟,好緊張呀!

原帖由 csk家長jj 於 09-6-3 23:20 發表
今次下學期測驗和考試的距離好近,唔夠時間温熟,好緊張呀!mouth:" />

HI!jj
好耐冇聯絡你啦 近排點呀!
你駛乜咁鬼緊張丫,亞囝咁醒!
不如留返下年先再擔心 要報分嘛!
其實我覺得測驗同考試近都有好處,有好多o野佢地都仍然記憶猶新,只需溫新教o個幾課就ok(中文科外)
亞囝今次測驗有D失手,平均分得七到尾未到八十,但竟然全級5x名次,我諗可能大圍分跌
原本亞囝咁既成績已俾我剷到飛起 佢自己都知唔係咁理想,要努力追。點知佢接過張績單,見自己級名次5x/179就Q咁開心  以為自己好叻 之前鬧佢D野又唔記得啦! 係咪激死丫
重有三日就考啦~~大家繼續努力丫

收pm呀

原帖由 祖明 於 09-6-5 20:22 發表

HI!jj
好耐冇聯絡你啦 近排點呀!
你駛乜咁鬼緊張丫,亞囝咁醒!
不如留返下年先再擔心mouth:" />mouth:" /> 要報分嘛!
其實我覺得測驗同考試近都有好處,有好多o野佢地都仍然記憶猶新,只需溫新教o個幾課就ok(中文科外)
亞囝今 ...

祖明,全級考5X/179飲得杯落la!keep住這份士氣和鬥心向精英班進發,向心儀的英中邁進!

原帖由 csk家長jj 於 09-6-5 23:47 發表

祖明,全級5X/179飲得杯落la!keep住這份士氣和鬥心向精英班進發,向心儀的英中邁進!
現在我的內心是魔鬼與天使的鬥爭-一方面叫自己放鬆D,成績已算ok,仲想點丫?但另一方面,我不停地催谷他温習,期望他更上一層樓......今次 ...

我覺得睇名次冇乜用囉!虛幻o野唻o者 最實際係睇分數,其實佢今次有咁既名次只因係大圍成績跌左,上次考試同今次測驗成績差唔多,可能仲要差少少o添,但上次就8x/179,同今次差咁遠,可想而知...........我都係面對現實吧啦
有邊個父母唔望子成龍先得咖!個仔做唔到既,唯有被迫放鬆或唔迫太緊,但當見個小朋友現時能力ok既,換轉係我都全力谷恆佢,望更上一層樓啦!
不過我覺得,你應該留返D心力下年緊張過囉!條橡根唔能夠長時間拉得咁衡(識得話人唔識話自己 )血肉之軀受既壓力有限o架!我o地繼續努力,期待開心放暑假

嘩!真係好耐冇上,見到你,我都要上呻,呀仔今次測驗退步,但佢話都唔係好差,一D都唔緊張,算!我同我自己講,[我]盡力便算 ,希望大家加油!

原帖由 tomatowu 於 09-6-7 14:26 發表
嘩!真係好耐冇上,見到你,我都要上呻,呀仔今次測驗退步,但佢話都唔係好差,一D都唔緊張,算!我同我自己講,[我]盡力便算 ,希望大家加油! ...

tomatowu,
好耐無聯絡 la!
我反而欣賞你仔仔樂觀的性格。我個仔就麻煩 la,遺傳了我的情緒病(焦慮症),經常杞人憂天,話佢兩句就眼濕濕,問佢喊乜?佢話担心我鬧人要落地獄 咼!比佢激死!mouth:" />

比你個仔笑死我,如果我個仔D性格溝一溝咁就好
我係盡人事幫佢溫,佢次次做D題目都係寫錯或漏字,數學就抄錯題目計, 呢D真係溫唔到

原帖由 tomatowu 於 09-6-7 21:03 發表
我係盡人事幫佢溫,佢次次做D題目都係寫錯或漏字,數學就抄錯題目計, 呢D真係溫唔到 ...

我o個隻仔咪又係咁 教極佢都唔聽,唔係就話唔記得,今日溫左3個鐘就俾我鬧足3個鐘 你地知唔知亞囝o係我呢座樓好出名,皆因俾我鬧到個個都知佢叫咩名

原帖由 tomatowu 於 09-6-7 21:03 發表
我係盡人事幫佢溫,佢次次做D題目都係寫錯或漏字,數學就抄錯題目計, 呢D真係溫唔到 ...

我個仔咪又係咁烏籠,可能似我掛?我在中學時,有一次默書默詞語閃閃發光,我懷疑受到平日廁所門後的問候句影響,錯寫了××發光,因平日給Miss的印象不好,所以她一口咬定我是故意的,最後這次默書當0分,還罰抄閃閃發光1000次......所次閃到20年後,仍然記憶尤新!

我今次反而同自己講,千其唔好勞氣,忍住,忍住......睇我有冇改善先
頭先呀仔咬到條成口血,不過,之後都係把口唔停,唉!冇得救

原帖由 csk家長jj 於 09-6-7 21:36 發表

我個仔咪又係咁烏籠,可能似我掛?我在中學時,有一次默書默詞語閃閃發光,我懷疑受到平日廁所門後的問候句影響,錯寫了××發光,因平日給Miss的印象不好,所以她一口咬定我是故意的,最後這次默書當0分,還罰抄閃閃發光1000 ...
我都試過四年級自然堂教"落地生根",快口答"落地開花" ,攪到成班都笑我

原帖由 祖明 於 09-6-7 21:17 發表

我o個隻仔咪又係咁 教極佢都唔聽,唔係就話唔記得,今日溫左3個鐘就俾我鬧足3個鐘 你地知唔知亞囝o係我呢座樓好出名,皆因俾我鬧到個個都知佢叫咩名 ...

今日我比仔仔休息吓,只做了網上中文科的free exercises。現在P.4的中文卷有80%是課外的基本知識,好靠基礎和平日的操練。今年我仔仔的中文科成績由以住的A跌落差點兒C咁濟,真係好担心!

我都覺得中文係要靠平時練,好似作文和閱讀理解,要靠自己分析和緞練,唔可以臨急抱佛腳

原帖由 tomatowu 於 09-6-7 22:21 發表
我都覺得中文係要靠平時練,好似作文和閱讀理解,要靠自己分析和緞練,唔可以臨急抱佛腳

同意,去年因為P.3要考TSA,所以多做咗練習,狀態自然fit D。