用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 和富慈善基金李宗德小學 09/10將入讀李小既家長....最後決定!
go

09/10將入讀李小既家長....最後決定!

由李小confirm咗收阿囡入讀之後,我巳經好耐無再上BK睇李小既話題喇,直至今日諗住响暑假前UPDATE吓D資料但睇完之後感覺係...好驚嚇呀!

SO, 請問各位09/10將入讀李小既家長, 請問會否繼續比囝囡入讀李小 OR 大家巳經有其他選擇呢?

有好多人等緊後備,妳唔登記早D出聲

我也在考慮中
原帖由 choimum 於 09-5-31 12:24 發表
由李小confirm咗收阿囡入讀之後,我巳經好耐無再上BK睇李小既話題喇,直至今日諗住响暑假前UPDATE吓D資料但睇完之後感覺係...好驚嚇呀!

SO, 請問各位09/10將入讀李小既家長, 請問會否繼續比囝囡入讀李小 OR 大家巳經 ...

乜都唔諗, 反正李小唔係全香港最好學校, 亦唔係全港最差, 唔洗撲來撲去返學, 仲想點
GOD is our refuge and strength, an ever-present help in trouble. [Psalms 46:1]

原帖由 choimum 於 09-5-31 12:24 發表

SO, 請問各位09/10將入讀李小既家長, 請問會否繼續比囝囡入讀李小 OR 大家巳經 ...

唔去你就笨,大把人排隊等入去讀,始終都係英文小學

我想請問...
年尾時候唔係已經註冊咗咩.
其實仲有無其他嘢要攪埋架.

醒目開學勳章

原帖由 SZE_SZE 於 09-6-9 12:18 發表
我想請問...

約7月頭或7月中有信通知準家長, 指定日子回校做校服, 買書, 交簿費, 訂午膳, 校巴費及9月學費。
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。

箴言二十二章六節

多謝wawaliluk既回覆,
我想請問學校有無指定要買那一種書包還是家長自行外出買.

醒目開學勳章

原帖由 SZE_SZE 於 09-6-9 13:32 發表
多謝wawaliluk既回覆,
我想請問學校有無指定要買那一種書包還是家長自行外出買.

家長自行選購, 不過買護脊好d, 此終都幾多書!

箴言二十二章六節

原帖由 SZE_SZE 於 09-6-9 12:18 發表
我想請問...
上個月我幫個仔買校服嘅時候,校服呀姨話我知今年8月l日會去學校賣校服.照往年嘅程序,就應該8月1日當日訂校車、買書、買校服一次過.(如果日期呀姨無被錯嘅話)買書包最好揀輕身,因小學嘅書較多,又要放file.但係唔好買太大,因為每個小朋友都有一個(白鴿洞),有D書同file都可以擺入去!

多謝你地既回覆,睇怕差不多開學,到時又要請教你地.

原帖由 SZE_SZE 於 09-6-9 16:16 發表
多謝你地既回覆,睇怕差不多開學,到時又要請教你地.
放心啦!隨時問,隨時答.你個小朋友一定會讀得好開心!

好期待佢地開學的日子呀:) :) :) :) :)
GOD is our refuge and strength, an ever-present help in trouble. [Psalms 46:1]

Hi, 各位家長,
知唔知10-11年度入學, 幾時申請呀, 唉, 而家啲小學停課好亂...
謝謝

醒目開學勳章

原帖由 唔係媽 於 09-6-26 12:25 發表
Hi, 各位家長,
知唔知10-11年度入學, 幾時申請呀, 唉, 而家啲小學停課好亂...
謝謝

約7月底至9月中, 你得閒上李小校內網頁睇睇。

箴言二十二章六節

原帖由 helloeveryone 於 09-6-9 14:30 發表
上個月我幫個仔買校服嘅時候,校服呀姨話我知今年8月l日會去學校賣校服.照往年嘅程序,就應該8月1日當日訂校車、買書、買校服一次過.(如果日期呀姨無被錯嘅話)買書包最好揀輕身,因小學嘅書較多,又要放file.但係唔好買太大,因 ...

選護背脊的有道理,但一般都會較重,小囡 P.1 一星期有三日要帶齊中英數常及音樂書,重要加埋裝功課的功課袋,小息用的小食袋 (裝水、小食、紙巾) 因為小息時小朋友唔可以留係課室,課室會鎖門的,除非有老師留低如果唔係小朋友漏咗野想返入去拎都唔得。

仲有VA堂 又要帶美勞袋,內裝T恤一件、枱墊一張、caryon一盒,呢樣我叫囡囡放係白鴿巢,係件衫同枱墊污穢先至好拎返屋企,因為好鬼重。

仲有小囡係帶飯的要加個飯袋,每日返學真係好重,如果開學後決定會訂報紙就仲慘,每日帶份報紙返屋企,內容其實又唔真係咁o岩小朋友睇的學生報 (註:內容常有露出大半身的樓盤裸女廣告,有D報導有用字粗鄙...我都好後悔同囡囡訂報~)

經驗所得書包最好係backpack式,size要放得落 A4 size的 膠 file,最好有防水工能。小囡用緊 SPI 細碼背包,但其實對佢嚟講都幾重,我去接佢放學揹出揹入都覺得好重,仲有雖然佢地有白鴿巢,但係不是每班的班主任都准小朋友放其他物品入去,小囡1E班,最初執定一套後備餐具同一包紙巾及一張膠枱墊比佢lunch用,但最後打回頭因為老師只準小囡放學校files入去,後尾同老師傾過 phonics K 太重、畫具袋亦冇必要帶嚟帶去,同老師傾完後先至可以放係白鴿巢。而後備义匙就唯有放係書包、膠枱墊轉為毛巾都係每日帶。

我都想找找有冇另一款比 SPI 更輕的書包轉比小囡用,因為D書真係好重~

最後喇~ 不論書包、小息袋、lunch bag 之類小朋友要帶返學校的都記得幫小朋友加上姓名記號。我係用布的姓名織嘜鏠上去的,學校外套都記得要啊~ 開學時老師都會提呢點,因為佢地成日唔見野o架,方便老師知道邊個漏野容易D抎返~
Hi~Hi~大家好,我係家姐Christy抱住細佬佬Brian係媽媽的小樹熊啊 :lol: :lol: [img align=left]http://www.dotphoto.com/SAN1/92/EE/8F/i92EE8F4B-1C48-48B1-87BD-50E0FF12FDBF.jpg[/img]

原帖由 小樹熊 於 09-6-27 11:17 發表

選護背脊的有道理,但一般都會較重,小囡 P.1 一星期有三日要帶齊中英數常及音樂書,重要加埋裝功課的功課袋,小息用的小食袋 (裝水、小食、紙巾) 因為小息時小朋友唔可以留係課室,課室會鎖門的,除非有老師留低如果唔係小朋 ...
小樹熊 睇見你寫咗咁多嘢,多感覺到你囡囡個書包真係好重,日日都好似搬屋咁.其實我都係有同樣嘅問題!我個仔比較細粒,個書包重重過佢,見到佢哋真係好辛苦,大人揹都頂唔順.不過今年我買了一個新書包給他,都係SPI,不過唔同款.這個書包比舊款輕好多,以前嗰個無書都好重,依家呢個就唔會.我嗰班都比你哋好D,例如art bag,lunch table map 都係放喺學校.英文老師叫佢哋 Phonics K 都可以唔帶返屋企.不過我就叫我個仔一定要帶,因為佢試過無書做功課.其實有問題都可以同班主任傾,佢哋都好體諒D小朋友嘅!

原帖由 helloeveryone 於 09-6-27 15:33 發表
小樹熊 睇見你寫咗咁多嘢,多感覺到你囡囡個書包真係好重,日日都好似搬屋咁.其實我都係有同樣嘅問題!我個仔比較細粒,個書包重重過佢,見到佢哋真係好辛苦,大人揹都頂唔順.不過今年我買了一個新書包給他,都係SPI,不過 ...

係啦 phonics K 很重,我要囡囡果日上完就要帶返屋企,第二日又帶返去,大約一星期搬一次咁啦~

不過之前家熹媽咪都有提過唔建議買有碌的背包,因為加埋個碌仲重咁話!~

我鄰居最近都見佢幫囡囡換咗個有碌O既拉出拉入,佢話放學要同囡囡去學琴、補習所以有碌方便D (方便媽咪拉書包) ,但我囡囡都係學校門口操場上課室條路要揹書包O者,咁都唔打算買有碌的,因為加埋個碌真係重到想死。

我重未抎啱心水,請問妳果隻新款係點O架?
Hi~Hi~大家好,我係家姐Christy抱住細佬佬Brian係媽媽的小樹熊啊 :lol: :lol: [img align=left]http://www.dotphoto.com/SAN1/92/EE/8F/i92EE8F4B-1C48-48B1-87BD-50E0FF12FDBF.jpg[/img]

原帖由 小樹熊 於 09-6-28 16:01 發表

係啦 phonics K 很重,我要囡囡果日上完就要帶返屋企,第二日又帶返去,大約一星期搬一次咁啦~

不過之前家熹媽咪都有提過唔建議買有碌的背包,因為加埋個碌仲重咁話!~

我鄰居最近都見佢幫囡囡換咗個有碌O既拉出拉入,佢話 ...
其實佢哋揹書包嘅時間唔長,我唔建議用有碌嘅書包,因為拉書包嘅時候膊頭會側,長時間用唔係咁好.其次就係上樓梯嘅時候有困難,二年級要上兩層樓,用手攞書包比用膊頭揹係重好多!得閒上去SPI 個網睇吓吖,我個仔之前用嘅款係 Get Set 系列.不過好鬼重.依家換咗 Erog Gear 輕好多,不過都幾貴.你有無見過有學生用緊好大個SPI 字嗰隻款嘅書包呀?嗰隻款係最輕又底用!但SPI 網就無呢個款.如果你住元朗嘅,得閒可以去英藝幼稚園對面,有間賣旅行袋嘅鋪頭,有實物可以試吓.真係好輕!

今日啱啱收到學校通知, 8月1日去搞埋D 手尾, 計一計都要二千八百幾, 仲未計D英文書