用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 11校網派到第幾志願
go

11校網派到第幾志願

11校網派到第幾志願,你d小朋友派得好唔好,請分享

第三 - 英皇二校
唔知呢間是否OK, 可否比D意見?

我老公知道後就怪我放呢間係第三

原帖由 pupuland 於 09-6-9 10:49 發表
11校網派到第幾志願,你d小朋友派得好唔好,請分享

英皇二校好過 英皇一校

原帖由 Candy3148 於 09-6-9 14:02 發表
第三 - 英皇二校
唔知呢間是否OK, 可否比D意見?

我老公知道後就怪我放呢間係第三

多謝回覆

今日我老公去註冊時, 佢話有個家長講"英皇二校"好過"呂明才", 係唔係真ge?

原帖由 lin624 於 09-6-9 14:34 發表
英皇二校好過 英皇一校

我兩間都去過,我覺我英二好d,請問第一和第二你填邊間
原帖由 Candy3148 於 09-6-9 21:35 發表
多謝回覆

今日我老公去註冊時, 佢話有個家長講"英皇二校"好過"呂明才", 係唔係真ge?

1ST 聖士提反
2ND 基恩

你呢? 你派去邊間? 第幾志願? 第一至三係邊間?

原帖由 pupuland 於 09-6-10 14:09 發表
我兩間都去過,我覺我英二好d,請問第一和第二你填邊間

Sorry 我小朋友今年升k3,不過我想知道今年派得好唔好,所以出呢個post,我今年先至apply

原帖由 Candy3148 於 09-6-11 00:20 發表
1ST 聖士提反
2ND 基恩

你呢? 你派去邊間? 第幾志願? 第一至三係邊間?

英皇2校好過一校, 但2校我參觀幼稚園搞既開放日, 個校長不停hardsell自己間學校攞幾多獎, 投放幾多資源在學校等, 好多家長都印象麻, 我諗學生在這學校都幾大競爭, 所以我都沒有選這間.....

原帖由 Candy3148 於 09-6-9 21:35 發表

好好彩,派咗第一志願 - 聖士提反。

恭喜!

原帖由 mkpetpet 於 09-6-11 19:12 發表

請問你小朋友本人是那間幼稚園? 是否SSGK學生?

恭喜!恭喜!
原帖由 mkpetpet 於 09-6-11 19:12 發表

回覆 4# mkpetpet 的文章

恭喜, 我的朋友個個都抽唔到呢間,真係爭崩頭.

我都很想知,有冇其他媽媽可以分享下,
我小朋友九月都係升K3 ,
11網競爭是否很大?
很擔心呢!!!
many thanks !!!

原帖由 mamacartier 於 09-6-13 05:39 發表
我都很想知,有冇其他媽媽可以分享下,
我小朋友九月都係升K3 ,
11網競爭是否很大?
很擔心呢!!!
many thanks !!!

mamacartier,

11網競爭是否很大視乎妳有無目標學校,如果妳祇想小朋友讀SSGPS或般咸道官小咁競爭咪大囉。但加上聖心(pm)/聖彼得(上/下午)/基恩/2間聖安多尼也在考慮之列的話,咁競爭都唔算大,這些學校往年升中派位都有差不多五成及以上入英中,妳可按妳小朋友的性格/能力在這些學校作選擇,咪唔駛擔心。

LingChiBaBa

係呀﹐好好彩﹐我個女女都係派左第一志願 - 聖士提反﹗﹗﹗ 雙倍好彩係她K3同班有三個同學同派到聖士提反﹗ MKPETPET, 我地兩個女又做校友喇﹐如果係同班就三倍好彩﹗我到而家仲好慶幸呀﹐如果唔係又要 knocking door ﹐雖然機會微﹐但係唔試唔心息﹗

Hi, mkpetpet & seaseafamily,

Just want to know whether your daughters are K3 students of SSGKG?  If yes, do you know how many K3 students are admitted to SSGP this year?

If your daughters are not K3 students of SSGKG, are there many girls in the class select SSGP as 1st priority in lucky draw? How about their results (I am eager to know the success rate of choosing SSGP as 1st priority this yaer)?

Thank you!
原帖由 seaseafamily 於 09-6-15 12:01 發表
係呀﹐好好彩﹐我個女女都係派左第一志願 - 聖士提反﹗﹗﹗ 雙倍好彩係她K3同班有三個同學同派到聖士提反﹗ MKPETPET, 我地兩個女又做校友喇﹐如果係同班就三倍好彩﹗我到而家仲好慶幸呀﹐如果唔係又要 knocking door ﹐雖然機會微﹐但係唔 ...

我叩了英皇一校, 我未去過二校, 所以唔知係點.  但一校比我感覺好好, 校長好nice, 我個女in完就話好鐘意校長, 好想係度返學.

英皇一校的師資十分好, 但校舍的確係舊和細.  老實講, 雖然依間唔係我的dream school, 但我同老公而家都有考慮緊簡依間學校, 因為校長比到我信心. 連門口個校工都nice到不得了.

我唔係住係11網, 我同事住11網話我知二校好過一校, 但又講唔出好係邊度.  

我星期五會去基恩面試, 我同事話我知基恩比英皇好, 但係又係講唔出有幾好. 但我睇website, 英皇一校師資比基恩好.

我叩這兩間門都係因為聽聞校風不錯, 而又近我公司.

不過, 我都係等星期六in完dream school, 先知我可以點做. 亦都要睇下個女的造化.  我但求校風, 我個女唔好學壞就得.

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

Hi MimiMum,

Both of our daughters are not K3 students of SSGKG.  

As I know, 4 of us in our K3-PM class chose SSGP as the 1st choice (we are all living in 11 district) and luckily all of us got "bingo"!   I was really surprised about the result.  As I heard from others, the K3-AM class in our school also got a win case for SSGP, but some others got failed (lived in 11 district too).

I also want to know the success rate of others for SSGP.  For our K3 class, our success rate is 100% ah, 4 out of 4 ah.  Really lucky US!

原帖由 MimiMum 於 09-6-17 19:30 發表
Hi, mkpetpet & seaseafamily,

Just want to know whether your daughters are K3 students of SSGKG?  If yes, do you know how many K3 students are admitted to SSGP this year?

If your daughters are not K3 ...

我十分同意校風為選校首要條件呀﹗  請問您是否介意話我知您既 dream school 係邊間呀﹖ 祝成功。  

我原本打定輸數要扣門﹐所以我好明白大家既心情。

原帖由 yuenwa 於 09-6-17 23:33 發表
我叩了英皇一校, 我未去過二校, 所以唔知係點.  但一校比我感覺好好, 校長好nice, 我個女in完就話好鐘意校長, 好想係度返學.

英皇一校的師資十分好, 但校舍的確係舊和細.  老實講, 雖然依間唔係我的dream school,  ...