用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 迦南幼稚園 (九龍塘) 你O地覺得 迦南(九龍塘)好唔好? 我覺得好差! ...
go

你O地覺得 迦南(九龍塘)好唔好? 我覺得好差! [複製鏈接]

原帖由 celinapang 於 09-6-9 17:54 發表

其實我地因為搬屋, 囡囡係LAM TIN 麗港個邊轉過來的,  我覺得果邊D TEACHER 好D, 很主動打電話比我, 告訴我囡囡在學校情況, 又時常有一些溫馨提示(用PAPER造)比我地D又BUSY又善忘既家長, 例如假期提示(會一星期前 ...

我又唔認同你所講喎, 溫馨提示好多時都有, 有時非公假而放假的一定有紙仔比家長.  至於生日會主題, 我真係覺得手冊有講已好足夠, 因為嗰頁係講足一個月既嘢, 你至少都會睇到三四次, 而且開學頭都有派過通告講咗每次主題, 可能你係轉校生所以冇收到, 不過手冊一定有寫.  我都贊同老師的講法, 家長有責任去記住啲日子囉, 試想下下都出紙仔, 幾唔環保.

原帖由 celinapang 於 09-6-10 11:32 發表
chanwendy,
你好! 我不是不信你說的 ! 你所說的 - 溫馨提示好多時都有, (有時非公假而放假的一定有紙仔比家長. ) , 是什麼來的, 是怎樣的 ? 我為什麼沒有回收過 ? 我好想弄個明白 ... ...

我唔知你幾時開始轉過來, 但近一兩個都經常收到紙仔話唔洗返學, 包括高班去參觀, N班唔洗返學, 有一日係畢業禮前有一日 REHEARSAL, 都有紙仔 N1-K2 唔洗返學. 畢業禮後的星期一, 手冊都有講話係唔洗返學的, 但都有紙仔提大家唔洗返學.  正如 BB 成長期所講, 經常有仔講要預備咩嘢 FOR 做手工.  你冇理由一張都冇收過囉.

原帖由 BB成長期 於 09-6-11 09:33 發表
我阿仔又沒有叫食糉及帶沙灘玩具, 可能不同學校總會有些不同吧!  有一次阿仔同我說學校星期四要打邊爐, 我說你那麼細怕不怕呀...他又說我是要帶魚旦....跟著第二天就收到紙仔說阿仔負責帶魚旦, 而我亦打電話問老師有 ...

n1 唔需要帶糉的, 係 k班先要帶, 我見一齊等校車 k2的姐姐都有帶.  我囡又未試過同我講要帶啲咩, 但有時老師同佢地講放假, 佢就會話返我知, 咁有紙仔我都一早就知的, 我覺得呢個都係一個 training, 小朋友都真係要學識將老師的說話返屋企轉達父母, 因為上咗小學後, 可能更加成日要帶嘢返去做勞作, 我諗小學唔會再派紙仔啦.

原帖由 celinapang 於 09-6-11 11:15 發表
chanwendy, 唔係呀, 我識得一個家長, 佢同我阿囡唔同班的, 都係讀N1, TEACHER有比紙仔叫佢帶糉.

我囡嗰班唔需要, 佢地有做一個糉的勞作仔囉.  一個 N1 小朋友邊食晒成隻糉呀, 好在唔洗帶咋, 我今年都冇食過添呀.

另外放假方面, 除咗手冊每個月頭都講晒該個月的假, 如果係額外的假亦都一定個幾星期前就收到紙仔, 我個人覺得有成個星期, 點都安排到架喎.  我家姐都係一個工人睇兩個小朋友, 都係咁睇啦.

原帖由 celinapang 於 09-6-11 16:35 發表
chanwendy, 其實你可以check 番最近高班畢業典禮後的假期通告, 是在5月15日(星期五) 出的, 通告話5月17日(星期日)畢業典禮, 5月18日放假, 我放工返來都趕唔切同公司請假, 唯有請SICK LEAVE...... 可以話係無時間比你 ...

嗰日的假期, 手冊假期嗰頁一早講咗架喇, 所以冇紙仔我都知係放假.  坦白講, 我覺得作為家長有責任留意學校假期, 冇理由你自己粗心大意就個波交比學校啫.  手冊一個星期派一次, 你認真睇既就已經睇咗十幾次啦.  家長係一個大人, 唔通要老師好似揍小朋友咁揍埋個家長咩.  你打去學校同老師講, 老師叫你自己諗掂佢, 咁既回覆係最正常不過的.  一早通知你唔準備, 嗰張紙仔只不過係一個 reminder 之嘛.  如果你覺得咁樣都叫安排得唔好, 咁你認為點樣先算好呢?

嗰本黃色書仔, 好明顯佢係隔個星期輪住貼的, 從個日子都可以睇得出.  你問我本書仔有咩作用, 坦白講對家長而言, 冇咩作用, 但對個小朋友有作用, 可能我個女本身都好鍾意貼紙嘢, 佢會覺得得到一個貼紙代表佢好乖. 我唔知你小朋友係咪都係咁, 呢本書仔對我而言, JUST A GAME, 我咪讚吓亞囡好叻囉, 佢咪好開心囉咁話老師話佢乖囉.

樓主, 我唔覺我好激動, 只係覺得你某程度上對學校老師要求係高咗啲.  正如小福媽媽所講, 你家長日有冇同老師講你覺得呢啲紙仔比得太遲呢.  同意小福媽媽所講, 如果個小朋友在學校樣樣都 HANDLE 得好好, 咁老師打比家長都唔知可以講啲咩, 我讀咗一年, 除咗初開學接過老師兩三次電話外, 之後都係我主動打去搵老師問嘢的.  其實佢地係得五點後的時間先得閒接電話打電話架咋.  所以真係唔好要求老師成日有電話, 佢地真係冇咁多時間的.
‹ 上一主題|下一主題