用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 09香港特區首百中學排行榜...
go

09香港特區首百中學排行榜...

"09香港特區首百中學排行榜...本排行榜乃根據某私人教育團體委託之商業機構以七項基準作評審,經過長達5個月之時間,以多種不同媒介作調查及訪問,加上第一手各校之官方與非官方資料及內部文件,再經過電腦反覆分析而得出之最權威數據結果,最終計算出09首一百位最高總分之中學...."
(a)---//www.98.to/educathk09  
          (for download)

(b)---//www.98.to/educathk09album
          (for view)

剛剛收到email過來的綱址....大家有何意見?

當你睇見聖士提反女子中學(55)而何東女子(52),你會有何意見呢?一笑置之罷了!
在每個人心中自有認為好的學校,有的看公開試成績,有的看校風,有的看入U率,有的看校方能否包容有問題的子女,又有的看地區的遠近或要交學費否。何需為排名而煩惱呢!

原帖由 bigmama81 於 09-6-8 20:05 發表
"09香港特區首百中學排行榜...本排行榜乃根據某私人教育團體委託之商業機構以七項基準作評審,經過長達5個月之時間,以多種不同媒介作調查及訪問,加上第一手各校之官方與非官方資料及內部文件,再經過電腦反覆分析而得 ...

睇吓無所謂,不好太認真.
每人心中都有自己既好學校

無論是個人或教育界的朋友都認為排名非常"中肯".

09香港特區首百中學排行榜...

好唔清楚, 好難睇到D字, 請問有冇第二份清楚D呢?
原帖由 bigmama81 於 09-6-8 20:05 發表
"09香港特區首百中學排行榜...本排行榜乃根據某私人教育團體委託之商業機構以七項基準作評審,經過長達5個月之時間,以多種不同媒介作調查及訪問,加上第一手各校之官方與非官方資料及內部文件,再經過電腦反覆分析而得 ...

原帖由 bigmama81 於 09-6-10 19:55 發表
無論是個人或教育界的朋友都認為排名非常"中肯".

即係可信程度比較高?
老實講我再去睇清楚各項分數,都覺得你講既嘢
幾合理!
有啲學校可能公開試成績係高分,但係加埋家長口碑,學校設施......結果就無傳統名校咁高分.

但係會不會有啲學校沒有提供資料比相關機構,
所以100間沒出現

你可DOWNLOAD下來看,或PRINT出來看...清楚好多....

原帖由 SUPER媽 於 09-6-10 22:15 發表

download wetsite: www.98.to/educathk09

可DOWNLOAD下來看..會較清楚..

原帖由 SUPER媽 於 09-6-10 22:15 發表

www.98.to/educathk09

如你有留意,各校總分其實相距很徵...

原帖由 abc_3212008 於 09-6-11 17:20 發表
有些學校只因少少總分落後,就被排出榜外,確實有點不值..

即係可信程度比較高?
老實講我再去睇清楚各項分數,都覺得你講既嘢
幾合理!
有啲學校可能公開試成績係高分,但係加埋家長口碑,學校設施......結果就無傳統名校咁高分.

但係會不會有啲學校沒有提供資料比相關機構, ...

原帖由 bigmama81 於 09-6-11 18:06 發表

你講得啱相距真係好微,可能有啲學校係其他地方失分都不
定?以我所見過既資料,呢份算係合理,
起碼真係比到每項分數我地睇!

醒目開學勳章

原帖由 bigmama81 於 09-6-11 18:06 發表

訪問調查是否在香港, 九龍區進行,   很多新界區名校排名都很後.  還有學術成績都很低分.

地址是朋友SEND給我的.....

這WETSITE是一個舊同事e-mail給我的....他知我多教育界工作的朋友....所以SEND給我看看....他只說他認識在那調查機構內工作的職員....是一間箸名國際商業調查機構...原本的文件的校名是英文打的...

醒目開學勳章 王國長老

download 時會有交友網站彈出來??

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 bigmama81 於 09-6-11 20:47 發表
這WETSITE是一個舊同事e-mail給我的....他知我多教育界工作的朋友....所以SEND給我看看....他只說他認識在那調查機構內工作的職員....是一間箸名國際商業調查機構...原本的文件的校名是英文打的... ...

即係邊間,可否寫出來。

醒目開學勳章

原帖由 bigmama81 於 09-6-11 20:47 發表
這WETSITE是一個舊同事e-mail給我的....他知我多教育界工作的朋友....所以SEND給我看看....他只說他認識在那調查機構內工作的職員....是一間箸名國際商業調查機構...原本的文件的校名是英文打的... ...

其實好奇怪..
(50)  旺角勞工子弟學校 (中中) ???
(62)  順德會梁球鋸中學 (英中)
(64)  鳳溪公立中學  (中中)   ???
(95)  迦密柏雨中學  (英中)

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 Mimi_Ma 於 09-6-11 22:10 發表

其實好奇怪..
(50)  旺角勞工子弟學校 (中中) ???
(62)  順德會梁球鋸中學 (英中)
(64)  鳳溪公立中學  (中中)   ???
(95)  迦密柏雨中學  (英中)

瑪利曼之後就係德雅????