用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德寶英文幼稚園 (將軍澳) 德寶幼稚園行政混亂
go

德寶幼稚園行政混亂

女兒於09年二月將入讀幼兒班, 於是本人於上年度(即08年3月)便到德寶幼稚園報名, 當時老師稱已沒有上午校學位, 面試後兩星期, 收到取錄通知便到幼稚園交了660元留位費, 當時校長亦回應, 如有上午班學位會立即通知入讀。一直到了08年11月, 德寶幼稚園寄來了交留位費通知, 當時打電話查詢, 後來回覆寄錯了通知書, 及通知已交了留位費, 並告知稍後發信通知開學詳情。
一直到了1月中, 其他幼稚園也有詳盡通知, 我什麼也未收到, 於是打電話查詢, 得知信件已寄出, 請等待, 一星期後, 仍未收到信件, 於是再打電話詢問, 老師只說我曾為女兒報名但冇交留位費及學費,但我從未收過通知(包括信或電話)怎會到幼稚園交費? 接着只說負責收生的主任沒有上班, 唔清楚, 等佢返工再回覆,
再過兩天的回覆是他們把女兒的入學申請遺失, 沒有入學資料亦沒有收任何留位費, 當作我放棄學位, 亦沒有上午班學位,如要讀上午班,要於09年8月重讀幼兒班, 沒有跟進亦沒有解決問題, 接着又說找到了上年的入學申請, 如要入讀, 請立即繳費, 雜費約600, 校服約1000, 另學費約3000, 再問校服可否選擇不買校樓, 或部分毛巾盒等雜項, 差不多不可選, 我亦未見通知, 最離譜的是要兩三天內帶女兒作身體檢查,
我報名已是一年前的事, 他們什麼也沒有做, 除了收費, 現在遺失了, 毫無責任可言, 亦沒有解決問題, 到最後, 全沒為家長方面想一想, 只問收費, 行政極為混亂及不負責任,

200% agree!
Lots of staff including teaching & admin staff left the school after the school term 07/08. No wonder they lost everything because the staff just left & did not hand over properly to the next responsible personnel. But it shouldn't be any excuse. The school admin should take full responsibility!

原帖由 pydoris 於 09-1-17 23:17 發表
女兒於09年二月將入讀幼兒班, 於是本人於上年度(即08年3月)便到德寶幼稚園報名, 當時老師稱已沒有上午校學位, 面試後兩星期, 收到取錄通知便到幼稚園交了660元留位費, 當時校長亦回應, 如有上午班學位會立即通知入讀 ...

Hi: 請問是否富康德寶? 我想知寶盈德寶口啤,因我女兒兩間都被取錄,但我不知邊間好?可否比些意見?
Thanks!
原帖由 pydoris 於 09-1-17 23:17 發表
女兒於09年二月將入讀幼兒班, 於是本人於上年度(即08年3月)便到德寶幼稚園報名, 當時老師稱已沒有上午校學位, 面試後兩星期, 收到取錄通知便到幼稚園交了660元留位費, 當時校長亦回應, 如有上午班學位會立即通知入讀 ...

我都想知現時富康德寶既情況, 因為想n1近近地唔洗出到九龍咁遠.
有無家長有小朋友依家讀緊can share下, thanks!

我勸你地考慮清楚,個位媽咪同我遭遇有小小相似,不過冇佢0廿慘,我只係等通知取録等到發脾氣,佢話1星期收通知,點知係個幾月,打電話去話寄左,我唔信本港要1個月,態度惡劣,冇解釋.我仔讀埋7月轉校,08年8月開始讀.我仔個班80%同學仔都走,試問如果間校好嘅有邊個家長唔想俾仔女讀落去,琴日我去問放暑假事宜,同事問我是否讀落去(K1),我話唔係,佢即刻块面黑晒,唔係0廿想答我,超現實,我地去旅行個班主任唔會理我地,同啲有2個仔女俾佢教既家長傾計,佢仲好似拉生意0廿問個家長明年個細妹俾唔俾佢教,好商業架,投訴多到數不盡...但公平啲講佢地教小朋友又不致於差到0廿,佢地都學到嘢返嚟,不過價錢同學到嘅量唔成正比.

我呀仔讀緊Nursery,好好彩,又冇咩問題喎!

報名初初,好遲先收到通知,我自己打去問,學校話有批信寄失咗,收到啲家長打電話查詢先知。跟住再個別聯絡番啲家長。

呀仔喺學校都學咗好多嘢,不過,啲學費就貴咗啲!

我AR B 都讀緊N1(國際班)...和大家一樣...我都覺得D行政唔多OK....但我見AR B 放學後咁開心...算LA....

小朋友最緊要開心...去得太遠讀書真的好似有D問題...因為無乜時間休息

原帖由 estherleung 於 09-4-9 21:12 發表
我勸你地考慮清楚,個位媽咪同我遭遇有小小相似,不過冇佢0廿慘,我只係等通知取録等到發脾氣,佢話1星期收通知,點知係個幾月,打電話去話寄左,我唔信本港要1個月,態度惡劣,冇解釋.我仔讀埋7月轉校,08年8月開始讀.我仔個班80%同學仔都走,試問如果 ...

你個仔係邊班?我仲考慮緊留唔留低讀K1!我覺得班主任好好!

Hi annpan,我仔謮下午班PGS(Green),How about your baby??

原帖由 michaellee100 於 09-4-17 17:17 發表
我AR B 都讀緊N1(國際班)...和大家一樣...我都覺得D行政唔多OK....但我見AR B 放學後咁開心...算LA....

小朋友最緊要開心...去得太遠讀書真的好似有D問題...因為無乜時間休息 ...

我呀 b 都係讀緊N1(國際班) 呀! 下午 Duckling

Hi,esther
請問你的兒子是讀富康還是寶盈校舍呢?因為我有朋友的囡囡也是讀下午班PGS (Green)富康...聽說miss 都好好,好有愛心,時常都有致電給我朋友告知囡囡在校的情況,她的囡囡都很喜歡返學..在家中也講出miss所教她的知識

原帖由 estherleung 於 09-4-21 14:29 發表
Hi annpan,我仔謮下午班PGS(Green),How about your baby??

我仔謮上午班PGS (purple)!

我囡囡將會入讀09年10月的國際班(富康), 可惜是下午班, 唔知讀下午班好不好? 國際班辛苦嗎?請賜教

OK Woo....我仔仔係由國際班下午班轉上午班的...讀國際班一d都唔辛苦woo....因為不停咁玩...唔須要做功課

不過讀下午班d時間就難攪d....因為小朋友多會在下午瞓一陣!

等左半年才有位去上午班...現在d時間好用好多....haha

我都有問可否轉上午班,但主任話無位,我已經是未夠一歲就報名,佢話今年特別多人,無辦法啦,讀住先。唔知同大仔細仔有無關係,我的女是細女(9月)。

應該無大仔與細仔之分....可能計入學時間, 因為我AR B 讀o左3-4個月....等到等二個學期先有位比ar B 轉!!

How many students in an int'l class?  Do they learn phonics?

回覆 1# ILBC 的文章

我諗有成20個小朋友一班, 不過會有3個老師跟....至於phonics.....係有的...一星期教一兩個....

Thx, Michaellee100.
Can you tell me more about nursery int'l class?  3 teachers for a class... 1 NET and 2 local teachers?  Any PTH lessons?

YES! 一個外籍老師加兩個本地老師....無單一堂係pth ...因為多數係活動教學....邊玩邊學...

原帖由 ILBC 於 09-6-12 14:05 發表
Thx, Michaellee100.
Can you tell me more about nursery int'l class?  3 teachers for a class... 1 NET and 2 local teachers?  Any PTH lessons?