用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 天神嘉諾撒vs禮賢
go

天神嘉諾撒vs禮賢 [複製鏈接]

天神嘉諾撒(紅磡)和禮賢,請問有冇人知道那間好些?例:課程深淺;英文語言環境;德育;老師;校風;功課多少等等,有任何資料也歡迎發表,謝謝!
   0    0    0    0

如上題,請問有冇人比到意見?

原帖由 chengwaiking 於 09-6-6 11:59 發表
天神嘉諾撒(紅磡)和禮賢,請問有冇人知道那間好些?例:課程深淺;英文語言環境;德育;老師;校風;功課多少等等,有任何資料也歡迎發表,謝謝!

兩間都收左你?

一定係天神嘉諾撒(紅磡), 一條龍上聖瑪利英中

原帖由 chengwaiking 於 09-6-6 11:59 發表

唔駛想了,一定是天神,一條龍上St. Mary's,除非你是基督徒啦

兩間都是中文教學,天神校風幾好,禮賢老師有愛心,不過如果我是你, 一定選天神,校舍都大好多啦

No contest - definitely 天神.

wensi,
係呀!兩間都收咗,而家正在頭痛怎樣選擇,本身是喜歡禮賢多些,但因它是深水埗網而令我有些顧慮,但天神嘉諾撒又太認識,只知它有一條龍中學,可否有人告知多些"天神"的資料,例:老師如何? 程度邊間深? 品德教育好嗎?etc. thanks!

我看到天神小學的校車隊陣容非常盛, 如果無搞錯, 好似有20多車的, 可以想像, 學生來至五胡四海, 學生背景物都有, 單是看學生返學放學便知一二, 覺得校風都可以, 看到絕大部分學生必定有家長/外傭接送, 因為見同區隔離或其他學校, 好多自己返放學的....

但相信本區學生都不少, 我見到d女仔行路返學時, 手拿默書溫習, 相信讀書壓力可不少

其實選哪間學校 要看你想小孩在什麼型式的學校學習. 這樣說吧 , 個人覺得天神很好~ 也比較嚴格, 校風好.  以前 很久以前 功課算多.  1星期4次默書. 2中2英. 1讀1背. 現在是不是還是這樣 我就不清楚了~  要有小孩在那讀書的家長  才可給你最新資料~^^~
發明千千萬,起點是一問。禽獸不如人,過在不會問。智者問得巧,愚者問得笨。人力勝天工,只在每事問。

唔知天神的老師如何?是否有愛心還是很惡/嚴?會否與家長多溝通或是連女兒在校發生什麼都不知呢?課程程度如何?e.g.教高半/一學年.功課多唔多?是否需要補習?幾點返學放學?每天有沒有做功課堂?實在太多問題,希望有人可以解答到我!

醒目開學勳章

唔知天神的老師如何? P.1 老師很 nice

是否有愛心還是很惡/嚴? 有愛心, 但都算嚴

會否與家長多溝通或是連女兒在校發生什麼都不知呢? 溝通多了很多....&很多機會做家長義工.

課程程度如何?e.g.教高半/一學年. (正常, 但英文科就深)

功課多唔多? 很多 (平日 7-10 樣), weekend 14 樣, 放長假 .... 仲多. (2-3 樣是改正)

是否需要補習? 有需要,如你沒時間教導

幾點返學放學? 8:10 - 3:20

每天有沒有做功課堂? 星期一,2,4 有 30 分鐘

默書 : 每星期 2 次, 1 中1英

全期 : 2 test, 2 exam + 3 次英文 quiz.

* 整體好滿意, 老師比想像中好和友善, 學校活動多, 但功課多, 程度深, 校風好好. 小朋友算斯文和乖 !

但真的有心理準備... 功課多. 中,英文程度深和教得快.
數學就不算深.

May I know how much Lai Yin costs a month ( I mean the school fee)?  I can't find the info in their website.

thanks!!
靖直樂天名聲留, 朗月高照映楊柳

禮賢學費是28500/年,分十期交.
多謝BOBO128咁詳細的資料,還有想問校內的宗教氣氛濃厚嗎?閱讀氣氛好嗎?既然咁深(指中和英)是否老師會教得學生明白或是會求其教完便讓家長回家教/出去補習呢?例:英文文法,中英文作文等等,有冇遁序漸進地教授?(因我知禮賢這方面教得幾好)
謝謝大家提供意見.

唉, 咁多功課, 仲邊有時間睇書呀??

醒目開學勳章

不用客氣, 我只是寫出我知道....

宗教氣氛濃厚嗎? 如果是已領洗同學, 會有多一課,由修女講導理和分享. 校長不是修女.
閱讀氣氛好嗎? 我女女就一直都喜歡閱讀. 每星期有 4 堂 reading lessons.

既然咁深(指中和英)是否老師會教得學生明白或是會求其教完便讓家長回家教/出去補習呢?
學校有好多 worksheets 功課. 我見囡囡都知道點做, 但我都有教導她,令她更明白. 因量大,如果p.1小朋友自行溫習,會比較吃力.

p.1 eng : simple present tense, past tense, present continue tense ( 她們是用 新加坡 書 ) , 所以比一般小學深. 而 DBS 都係用同一 SET 書, 但DBS 用 BOOK 2. 天神用 BOOK 1.

醒目開學勳章

原帖由 cottontail 於 09-6-8 12:20 發表
唉, 咁多功課, 仲邊有時間睇書呀??

老實講 .......無麥時間睇書, 盡量放假俾佢睇 ....
如果識晒學校俾既野....都好好 !
所以睇電視就更加少 ........
有時間, 我會同佢落下街食飯/去下公園 .....行下.

原帖由 maisyraymond 於 09-6-8 09:22 發表
May I know how much Lai Yin costs a month ( I mean the school fee)?  I can't find the info in their website.

thanks!!

可參考以下資料

http://krs.school.hk/~pri/a_app.html

BOBO128,
你好!多謝你解答我的問題,讓我了解天神更多,我在天神的討論區到你話你的女兒很活潑,坐不定,不知入了天神之後如何呢?能否適應咁嚴的校規?另外又睇到話有老師很惡,是否真的呢?這類老師在校內比例多少呢?英文科上堂是否全英語?真係好多問題,麻煩晒!

HI,

我囡囡都係天神小四生,今年功課又唔算多都係四至八到,有兩三樣都只係改正如冇錯咪做少D囉,學校好重視英文同數學,中學部都好重視佢地英文閱讀架,佢地分廿個LEVEL架,但係就好似只去到小四到,小五就唔知喇,最好小四前就達到level21啦(Rainbow Magic大約係Level12-14到),所以一定要培養好一個閱讀興趣。
好多老師都很好,我就冇聽過囡囡有話邊個老唔好,佢個個老師都鍾意架,如惡果D我諗都只係個學生唔合作先會咁。
我囡囡都没有補習,只係返功課托管因為我地要返工接唔到佢。所以讀書壓力都唔係好大,我囡囡都有時間玩好多課外活動。
2016 13th SINGAPORE OPEN GYMNASTICS CHAMPIONSHIPS
https://youtu.be/ewiq2eV63X0
2014年全國青少年藝術體操錦標賽-亞軍
https://youtu.be/OAEC8aaPeB0
‹ 上一主題|下一主題