用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 沙田官立小學 沙官o既小朋友, 校園生活愉快嗎?
go

沙官o既小朋友, 校園生活愉快嗎? [複製鏈接]

醒目開學勳章

各位沙官媽咪, 我想問o下你地o既小朋友學習壓力大嗎? 學校o係低年級o既時候會唔會已經好睇成績? 會唔會一年級已經成日默書測驗考試?

我自己覺得小朋友o係高年級(小四以上)當然要注重成績啦, 要上中學嘛, 但低年級o既時候我覺得令小朋友有興趣學習, 鍾意學習, 同埋懂得學習比較重要. 唔知沙官又係唔係一個適合o既選擇呢? Thanks!!
   0    0    0    0

我係小一家長,唔覺得小朋友有大壓力,唔知你所指既好睇成績係點?

中英默書大概每學期各6-8次,計考試成績,一年兩測兩考,測驗唔計考試成績,平時有小測,都唔計考試成績。
學校鼓勵小朋友閱讀,每天有閱讀課,中英文每星期相間,又有閱讀獎勵計畫。

另有智德星獎勵計畫,小朋友好開心咁去儲架!

原帖由 Geni 於 09-6-11 17:13 發表
各位沙官媽咪, 我想問o下你地o既小朋友學習壓力大嗎? 學校o係低年級o既時候會唔會已經好睇成績? 會唔會一年級已經成日默書測驗考試?

我自己覺得小朋友o係高年級(小四以上)當然要注重成績啦, 要上中學嘛, 但低年級o ...

小女讀梗二年班,佢好鍾意返學
沙官各科平日都會評估,有時會事先張揚,但很多時是突擊,這些評估完全睇小朋友對學科的理解,不計分,這些評估一版起兩版止,似做練習咁。家長只係收到卷要簽名才知做了評估。
測驗,上下學期各有一次的測驗週,會計入考試分,佔20%
考試,上下學期各有一次

hi, 是X盈mami 嗎?

e....我們是兩測兩考, 但大測一向不計入考試分的, 默書計入考試分都是近幾年的事....難道是改了嗎?
原帖由 肥嘟媽 於 09-6-17 14:48 發表
小女讀梗二年班,佢好鍾意返學
沙官各科平日都會評估,有時會事先張揚,但很多時是突擊,這些評估完全睇小朋友對學科的理解,不計分,這些評估一版起兩版止,似做練習咁。家長只係收到卷要簽名才知做了評估。
測驗,上下學期各有一次 ...

asinai,

......咁都比你估到......
乜大測唔計咩......諗落又好似係......哈哈!如果真係講錯,抱歉抱歉,誤導左人添
看來我不是個稱職的家長

請問如果今次停課取消考試,咁下學期仲有無成績表,點計分呢,有無家長有經驗呀?

原帖由 asinai 於 09-6-18 11:28 發表
hi, 是X盈mami 嗎?

e....我們是兩測兩考, 但大測一向不計入考試分的, 默書計入考試分都是近幾年的事....難道是改了嗎?

校網昨天已更新通告取消P.1-4 + P.6考試及其他安排, 你 check 左未?
原帖由 okmum 於 09-6-18 17:49 發表
請問如果今次停課取消考試,咁下學期仲有無成績表,點計分呢,有無家長有經驗呀?

何來不稱職, 你女成績不是很好嗎?

我一早已估到....只是沒有去證實吧!

你女在家悶嗎?
原帖由 肥嘟媽 於 09-6-18 17:38 發表
asinai,

......咁都比你估到......
乜大測唔計咩......諗落又好似係......哈哈!如果真係講錯,抱歉抱歉,誤導左人添
看來我不是個稱職的家長 ...

oh, 忘記答 Geni 的問顕 tim....

相對其他小學, 我覺得沙官的壓力不大, 小朋友都很喜歡上學, P.4 才以成绩分班, 不過默書測驗是少不了的, 而小一是有適應期, 5駛担心.

不過, 我看沙官似乎並不是你 final ge dream school....那你的 dream school 現在通知左你未?  Good luck.
原帖由 Geni 於 09-6-11 17:13 發表

我自己覺得小朋友o係高年級(小四以上)當然要注重成績啦, 要上中學嘛, 但低年級o ...

but, seems not mentioned about how to count

原帖由 asinai 於 09-6-25 10:14 發表
校網昨天已更新通告取消P.1-4 + P.6考試及其他安排, 你 check 左未?

notice #61 stated that P.1 + 2 's promotion are not according to the academic result, so no worry la.  As I know the report of the 2nd term only show whatever subjects being assessed.  You may ask yr class teacher when she calls u later.  
原帖由 okmum 於 09-6-25 17:29 發表
but, seems not mentioned about how to count

醒目開學勳章

原帖由 asinai 於 09-6-25 10:28 發表
oh, 忘記答 Geni 的問顕 tim....

相對其他小學, 我覺得沙官的壓力不大, 小朋友都很喜歡上學, P.4 才以成绩分班, 不過默書測驗是少不了的, 而小一是有適應期, 5駛担心.

不過, 我看沙官似乎並不是你 final ge dream  ...

asinai, 你心水好清喎~~ 話就話仲有一間終極DREAM SCHOOL, 但沙官都係我心水O既心水, 入到我想像唔到會有幾開心!!

你間終極dream school 我都好like, 可惜我仔果年未能公開報考!  g不過沙官其實都係一間普通ge 學校 (我覺得 la), 不要期望太高也就讀得開心了.  gum 幾時interview lei?

btw, 其實我大女當年都是考入 lai 的.
原帖由 Geni 於 09-6-25 22:01 發表

asinai, 你心水好清喎~~ 話就話仲有一間終極DREAM SCHOOL, 但沙官都係我心水O既心水, 入到我想像唔到會有幾開心!!

醒目開學勳章

原帖由 asinai 於 09-6-25 23:04 發表
你間終極dream school 我都好like, 可惜我仔果年未能公開報考!  g不過沙官其實都係一間普通ge 學校 (我覺得 la), 不要期望太高也就讀得開心了.  gum 幾時interview lei?

btw, 其實我大女當年都是考入 lai 的. :waha ...

我今日in o左o勒! 好好彩有得見校長! 希望得啦!!

我個仔都係普通o既細佬, 咁同沙官都應該幾夾掛!

醒目開學勳章

原帖由 Geni 於 09-6-26 14:48 發表

我今日in o左o勒! 好好彩有得見校長! 希望得啦!!

我個仔都係普通o既細佬, 咁同沙官都應該幾夾掛!

沙官o岩o岩打o黎話收我個仔o勒! 好開心!!

恭喜!   

原帖由 Geni 於 09-6-26 16:22 發表

沙官o岩o岩打o黎話收我個仔o勒! 好開心!! :funny:

GENI,
希望你小朋友會喜歡沙官

asinai,
我個女,日日睇電視,上網,畫漫畫書,
佢其實好想玩lego同砌puzzle,但細佬又攪住
至於成績,佢算普普通通,唔駛我同老公太粗心

not everyone can

原帖由 asinai 於 09-6-26 18:25 發表
恭喜!   interview 得都應該有得見校長掛.  

hi, 肥嘟媽,

我仔也很喜歡玩lego...不過攪攪陣果個通常係佢!
原帖由 肥嘟媽 於 09-6-26 19:14 發表
GENI,
希望你小朋友會喜歡沙官

asinai,
我個女,日日睇電視,上網,畫漫畫書,
佢其實好想玩lego同砌puzzle,但細佬又攪住
至於成績,佢算普普通通,唔駛我同老公太粗心 ...

‹ 上一主題|下一主題