用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 首屆334
go

首屆334 [複製鏈接]

我個女係第一屆白老鼠, 都5知會點.  你們的子女選定科未?
   0    0    0    0
:-D

Hi, 我囡都係第一屆334,昨天派通告要25/6/09前作選科最後決定,大方向已決定文科,仍有細節頭痛中。
你囡囡選定未?

原帖由 byj 於 09-6-16 13:53 發表
我個女係第一屆白老鼠, 都5知會點.  你們的子女選定科未?

一早交咗form,阿女鬼咁有主見,唔聽我地支笛, 唯有由得佢啦, 而且讀o個個始終係佢, 冇得勉強.

你囡囡選咗乜嘢科呀?

原帖由 khmama 於 09-6-18 13:30 發表
一早交咗form,阿女鬼咁有主見,唔聽我地支笛, 唯有由得佢啦, 而且讀o個個始終係佢, 冇得勉強.

原帖由 PWmama 於 09-6-18 14:23 發表
你囡囡選咗乜嘢科呀?

阿女選咗Biology, Combined Science (Chemistry + Physics), Econ, 另修讀數學延伸課程M1(微積分+統計)

咁快交咗FORM, 阿女學校DEADLINE喺7月3日, 佢話決定咗, 仲呌我唔駛操心

原帖由 khmama 於 09-6-18 13:30 發表

我大少都係在 6月4 日交左 .

跟之前有改左 一科, 係仍自己決定的 .
之前是 phy +chem + georg

而家係 :

phy + chem + econ

Hi all,
有冇人會揀M1/M2?
M1好似易d?

我女首選是  phy + chem + bio

學校指定修讀延伸數學 M2

原帖由 鵝老太 於 09-6-18 20:24 發表
我女首選是  phy + chem + bio

學校指定修讀延伸數學 M2

鵝老太

看來令千金成績好好喎,可喜可賀

小兒選的是 phy + chem + chin lit (他不喜歡讀 bio,學校要求全選 phy chem bio 的 IS 要有 overall A 的成績,雖然有把握都不考慮) 選 chin lit 是我的提議,橫豎他是數理人,無興趣選讀其他文科或者商科課程,不如打好中文根基   如無意外,都會修讀 M2,因為學校要因應成績才決定能否修讀

原帖由 lk362 於 09-6-18 19:52 發表
Hi all,
有冇人會揀M1/M2?
M1好似易d?

都無話 M1 or M2 比較容易,最主要看同學的興趣和將來大學選科的需要

原帖由 2bzmummy 於 09-6-19 08:39 發表

鵝老太

看來令千金成績好好喎,可喜可賀

小兒選的是 phy + chem + chin lit (他不喜歡讀 bio,學校要求全選 phy chem bio 的 IS 要有 overall A 的成績,雖然有把握都不考慮) 選 chin lit 是我的提議,橫 ...
thx ,佢成績ok ge......但佢學校係以成績排次序選科,最佳成績那些未必會選讀phy chem bio , 反而理 + 商最搶手......

and 間學校 5x,6x都已 set 定科目,得第7科可以有限度自選 (即是佢俾幾科你揀), 佢唔like 音樂,geog........只好選 bio

原帖由 鵝老太 於 09-6-19 18:06 發表
thx ,佢成績ok ge......但佢學校係以成績排次序選科,最佳成績那些未必會選讀phy chem bio , 反而理 + 商最搶手......

and 間學校 5x,6x都已 set 定科目,得第7科可以有限度自選 (即是佢俾幾科你揀), 佢唔like 音樂 ...

我仔學校都係按成績排名可以有選科優先次序,好在佢名次前,所以應該可以點揀都得(希望呢次考試唔好甩轆) baba 有問點解咁揀(想佢思考下囉)佢話如果想讀商,到入大學都仲讀得切,反為 chem + phy 靈活性大云云 ....

原帖由 2bzmummy 於 09-6-19 19:01 發表

我仔學校都係按成績排名可以有選科優先次序,好在佢名次前,所以應該可以點揀都得(希望呢次考試唔好甩轆) baba 有問點解咁揀(想佢思考下囉)佢話如果想讀商,到入大學都仲讀得切,反為 chem + phy 靈活性大云云  ...

又過來八下先,乜你兩個仔都咁叻架,係你教得好定佢資質好呀?羨慕c人

原帖由 樂樂 於 09-6-20 11:08 發表

又過來八下先,乜你兩個仔都咁叻架,係你教得好定佢資質好呀?羨慕c人

樂樂

我地讀既係普通學校,咪好似懶叻咁囉,不過阿 Q 點諗寧為雞口,莫為牛後,咁諗又會開心 D

醒目開學勳章

原帖由 2bzmummy 於 09-6-20 13:45 發表

樂樂

我地讀既係普通學校,咪好似懶叻咁囉,不過寧為雞後,莫為牛後,咁諗又會開心 D

2b,

題外話想請教,你仔仔成績咁好,有冇請私鐘上門補習,早幾日我個仔返黎同我講,班上大部分同學都有補習,佢擔心落後人,話想補習,我都唔知點答

原帖由 慧妮會員 於 09-6-20 14:15 發表

2b,

題外話想請教,你仔仔成績咁好,有冇請私鐘上門補習,早幾日我個仔返黎同我講,班上大部分同學都有補習,佢擔心落後人,話想補習,我都唔知點答 ...

慧妮

為左等佢可以順利由中小過渡英中,係上 F.1 既暑假我已經幫佢安排 maths & eng 補習,因為我深信如果呢兩科可以 handle 到,其它科應該無問題。

佢由 band 2 小六生(所以為左讀英中,我俾佢讀直資)到今日肯定可以躋身成為 band 1 F.3 學生(全級頭 10 名以內),我唔知道係咪因為補習,定系佢忽然開竅,不過慶幸佢一直都好主動去補習,未試過遲到缺課,按佢自己既講法,補習居功不少,所以我都唔敢唔俾佢去補習囉

原帖由 lk362 於 09-6-18 19:52 發表
Hi all,
有冇人會揀M1/M2?
M1好似易d?

HI !

亞仔
        首選是  phy + chem + bio,數學M2

我唸係, 學校話選M2嘅,要數學高D分先可選

原帖由 2bzmummy 於 09-6-19 19:01 發表

我仔學校都係按成績排名可以有選科優先次序,好在佢名次前,所以應該可以點揀都得(希望呢次考試唔好甩轆) baba 有問點解咁揀(想佢思考下囉)佢話如果想讀商,到入大學都仲讀得切,反為 chem + phy 靈活性大云云  ...
我女考完晒試喇,不過佢話今次可能會炒音樂科......... 不過應該只係扯低平均分,對佢選科無大影響喎~

原帖由 鵝老太 於 09-6-21 08:51 發表
我女考完晒試喇,不過佢話今次可能會炒音樂科......... 不過應該只係扯低平均分,對佢選科無大影響喎~

早晨

點解要用到炒呢個字咁嚴重呀 ?音樂應該要考兩 part (小兒既學校係咁),會考 paper 同 practical,我相信學校唔會咁不近人情俾 fail 掛,除非 paper 答題做得好差,放心吧

反為我仔話今次 VA 幅畫做得好肉酸喎,都幾唔想人生最後一次 VA 考得唔好,不過我都安慰佢,鬼叫自己無乜呢方面天份咩,人唔係全能架嘛(雖然佢話咁點解某同學好似無短處既 ?
‹ 上一主題|下一主題