用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘基華小學面試通知
go

九龍塘基華小學面試通知 [複製鏈接]

醒目開學勳章

有冇人收到九龍塘基華小學面試通知 ? 面試形式是怎樣 ? 請提供 ?
   0    0    0    0

原帖由 benben23 於 09-6-16 12:34 發表
有冇人收到九龍塘基華小學面試通知 ? 面試形式是怎樣 ? 請提供 ?

昨天收到通知. 20/6早上interview.

請問大家覺得呢間學校好嗎??? 有什麼優勢??

原帖由 HIN2003 於 09-6-16 12:59 發表

昨天收到通知. 20/6早上interview.

醒目開學勳章

請問有冇人收到取錄通知 ? 報料一下 ? 謝謝 !

原帖由 eemother 於 09-6-16 13:18 發表
請問大家覺得呢間學校好嗎??? 有什麼優勢??

原帖由 benben23 於 09-6-23 11:43 發表
請問有冇人收到取錄通知 ? 報料一下 ? 謝謝 !

昨天收到取錄 今天註冊

醒目開學勳章

你就好啦 ! 我仲未有消息可能巳落選

原帖由 HIN2003 於 09-6-23 12:11 發表

昨天收到取錄 今天註冊

原帖由 benben23 於 09-6-23 12:52 發表
你就好啦 ! 我仲未有消息可能巳落選

唔緊要, interview時老師話星期四前會回覆. 再耐心等候
你最心儀係哪一間小學? 有無叩其他學校?
希望在明天! 加油!

醒目開學勳章

其實我是沙田 net , 但派得很差 第11志願, 現在等其他學校面試再打算.當天我見個仔面試基華時所有問題都答到,都唔知點解.

原帖由 HIN2003 於 09-6-24 11:11 發表

唔緊要, interview時老師話星期四前會回覆. 再耐心等候
你最心儀係哪一間小學? 有無叩其他學校?
希望在明天! 加油!

原帖由 benben23 於 09-6-24 12:13 發表
其實我是沙田 net , 但派得很差 第11志願, 現在等其他學校面試再打算.當天我見個仔面試基華時所有問題都答到,都唔知點解.

我都係net48, 派第10志願, 反而囝囝當日答問題唔係答得咁好, 尤其是親子活動部份, 老師有無問你囝囝學術方面問題? 我囝囝就沒有問. 你當日幾點in?

沙田都有可叩門容易學校, 你有沒有去叩,SIU HON SUM ,田家炳都OK 的

原帖由 benben23 於 09-6-24 12:13 發表

eemother,

你有無收到我回pm.

有呀, 謝謝

原帖由 HIN2003 於 09-6-24 17:11 發表
eemother,

你有無收到我回pm.

其實我是沙田 net , 你的第11志願是哪間? 現在我都等其他學校面試的消 息,當天我見個女面試基華時所有問題都答到,看圖書時,老師更讚她識很多字,同學爭玩具時會怎做?她答讓同學玩,自己拿別的!問他最鍾意什麼SUBJECT?她答唱歌,老師叫他表演時,都不怕羞,將整首3分多的畢業歌唱出!相反她兩個同學們的媽咪都話個女表現很緊張,之前完全無填過都收哂!而我這個將他放甲二,得不到任何誠意分!再加上她的興趣班、游泳班的同學家長話俾我知,其實每間小學的校長都會同附近的幾間幼稚園校長熟,叩門一定先收他的學生!我很失望、自責,WHY 要個女出去九龍塘的幼稚園讀書?

我小兒都是九龍塘讀 ,但沒有CALL 我 , 叶我小朋友唱国語
歌 , 我小兒沒有唱 ,不要唔開心

原帖由 WATHT 於 09-6-25 02:27 發表
其實我是沙田 net , 你的第11志願是哪間? 現在我都等其他學校面試的消 息,當天我見個女面試基華時所有問題都答到,看圖書 ...

醒目開學勳章

我派了胡下, 我個仔面試基華時問最喜歡什麼科目:答中文科,點解: 我個仔話我寫字靚,咁老師叫我個仔寫自己個名, 叫我知仔講故事,畫畫,  學什麼課外活動, 問小兒如你好朋友上堂傾計你會怎樣處理我仔話會舉手講比老師聽, 咁老師話個個係你好朋友喎,我仔堅持要講比老師聽, 基本上小兒有問有答,我都唔知衰咩 ! 我都係在九龍塘讀幼稚園.

原帖由 WATHT 於 09-6-25 02:27 發表
其實我是沙田 net , 你的第11志願是哪間? 現在我都等其他學校面試的消 息,當天我見個女面試基華時所有問題都答到,看圖書 ...

你地有是否2位家長一起到基華interview?
我相信都是一個重點.
benben23,
胡下在沙田區, 都幾好!
你是否想小朋友在九龍城升中學?

回覆 1# HIN2003 的文章

是呀 ,想小兒在九龍城綱讀中学

我個女都係在九龍塘讀幼稚園,我都收唔到call.......,當日我和daddy一家三口去,而且阿女都對答得幾好,表演時,佢話想畫畫,畫完個老師問佢係咪學過畫畫,畫得好靚.連我都有d驚訝!原本以為會有機會...........

你in 幾多點?? 我去in時好像有一對父母和一女孩唔知係唔係你, 跟住面試前一起去一下洗手間, 我個囡老師問鐘意咩科目, 佢話美労, 咁老師問左佢d 普通話及畫左一幅圖畫,及自我介紹

原帖由 stellat 於 09-6-25 11:46 發表
我個女都係在九龍塘讀幼稚園,我都收唔到call.......,當日我和daddy一家三口去,而且阿女都對答得幾好,表演時,佢話想畫畫,畫完個老師問佢係咪學過畫畫,畫得好靚.連我都有d驚訝!原本以為會有機會........... ...

好開心呀!!!!剛收到電話了,學校話叫我地考慮清楚去唔去註冊,因為一註冊就不可再改.我打算等星期六in完最後兩間,下星期前去註冊....

eemother,
我地好似in9:30,我老公去過呢間學校後,好有好感,因為佢覺得d老師好nice!!!
‹ 上一主題|下一主題