用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 請您發表一下, 謝謝!
go

請您發表一下, 謝謝!

各位小一的家長們, 你們好! 小女今年九月將會升讀培小一年級, 是從其他幼稚園考進來的. 本人對培正的了解不是很深, 只知道它是一所好學校. 你們的子女在培小已讀了將近半年了, 不知有何感想和意見? 懇請告知.  本人還沒拿定主意是否讓小女就讀這間私小, 因另有一間區內不錯的官小收了小女.

其實真係很難去做比較架, 因為我們只是在讀一間小學麻,
反而我要考慮的是, 升中的問題, 和校風問題
暫時我見到培中的哥哥姐姐都很私文有禮, 最怕是到上中學後學壞, 這樣一生都路就難行好多。
小肥肥一族 我家有個 肥 爸爸, 又 有個 肥 媽媽,一定有個 肥 囝囝

回覆 # 的文章

Hi Pearlma,

你好, 我和你的情況都很相似, 小女都是將會升讀培小一, 而也是從其他幼稚園考進來的, 有幸地小女也有幾間很好的私小取錄, 現在還等大抽獎結果.

我有很多朋友的子女, 也在培正就讀, 有些現在巳經讀緊培中了, 個個都好純品, 學術成績也不錯, 他們不死板的那一類小朋友, 校風好是我選培正的主要原因.

暫時我的首選是培正,  除非大抽獎抽中同區的女校(不過機會都好微).

好想問, 培正係中中...點解佢地的英文程度都唔差? 係英文書, 中文講解, 定係中文書, 中文講解?

雖然是中中, 數學要做中英文數, 地理、歷史,科學要讀英文詞彙, 中四開始數理化用英文書, 中文教。

中一非常著重課外閱讀(中文要做10本閱讀報告, 英文要做六本) ,

中一開始已上英國文學科。
學校本身非常著重語文科基礎。學生英文程度不遜於英中學生。

原帖由 LITTLESPICY 於 09-7-5 12:59 發表
好想問, 培正係中中...點解佢地的英文程度都唔差? 係英文書, 中文講解, 定係中文書, 中文講解?

我兩個仔都係喺培正由幼稚園讀上呢,暑假後升中三,同中五,大仔出年就要考會考。培正雖然係中文學校,但學生都有好多機會用英文,佢地初中用中文書,但有d科目會加埋英文notes,或者補番d英文vocab。到高中,大仔喺升中四時,會任佢地揀英文或中文書,以阿仔同佢d同學,理科書都係用英文書。

thanks for sharing, prisc88 & saiyeest.
會唔會因為用中文教+少少英文, 易吸收?
我真係好奇...因為我覺得語文係要多聽同多講...

培小之後, 會否直升定考出面的中學?
如果考出面中學, 成數高嗎?

It's all depends on your children's performance.  At present, many DSS like to enroll Pui Ching students even they are not ranking on the top 30%.

sorry, what is DSS? school fee expensive ma?

DSS- Direct Subsidy scheme school -直接資助學校 or 直資

原帖由 KK1234 於 09-7-9 11:44 發表
DSS- Direct Subsidy scheme school -直接資助學校 or 直資

thanks!