用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資 - 中華基金 (小西灣)
go

直資 - 中華基金 (小西灣) [複製鏈接]

直資 - 中華基金 (小西灣)

關於中華基金的校風, 學生質素, 教學取向等. 請各位家長俾d意見.

萬分感激!
   0    0    0    0

我不時在藍灣半島巴士總站遇上他們的學生放學,我認為他/她們的校外行為比鄰近的三間﹝福建、衛理、衡怡﹞都要差。

你不必完全相信我,最好自己去實地觀察。

這裡又唔識野,又要扮晒大遮罵這罵那,指指點點誤導家長的傢伙多得很呢!

:-| :-| :-|

原帖由 2008mum2008 於 09-5-5 13:58 發表
直資 - 中華基金 (小西灣)

關於中華基金的校風, 學生質素, 教學取向等. 請各位家長俾d意見.

萬分感激!

醒目開學勳章 王國長老

我女o係柴灣返學, 有時(真係好偶然)去學校附近, 見到中華基金d學生都ok wor........
原帖由 b-7 於 09-5-5 05:09 PM 發表
我不時在藍灣半島巴士總站遇上他們的學生放學,我認為他/她們的校外行為比鄰近的三間﹝福建、衛理、衡怡﹞都要差。

你不必完全相信我,最好自己去實地觀察。

這裡又唔識野,又要扮晒大遮罵這罵那,指指點點誤導家長的傢伙多得 ...

家住小西灣, 只是平時觀察, 中華基金的學生都ok.

原帖由 ellang 於 09-5-5 20:02 發表
家住小西灣, 只是平時觀察, 中華基金的學生都ok.

謝謝你的留言, 請問有冇見到d男女生在附近拍拖, 食煙等行為? 因為我真係對此校不熟悉。

麻煩晒!

原帖由 2008mum2008 於 09-5-5 22:38 發表

謝謝你的留言, 請問有冇見到d男女生在附近拍拖, 食煙等行為? 因為我真係對此校不熟悉。

麻煩晒!

小西灣有4間學校,學生都算純品,無論校風及成績排名都係..

1. 中華基金
2. 衛理
3. 福建
4. 嶺南

回覆 # 的文章

拍拖點都有(一男一女咁行點介定呢), 食煙d 嘢比大家見睹又幾大件事.

所以有都唔會大庭廣眾比大家見

回覆 # 的文章

暫時未見學生有吸煙的情況, 拍拖就不能確定, 因男女學生一起行的情況都好常見, 但親密行為就好少見.
我相信直資學校的學生們來自四方八面的家庭, 父母願意付出學費送子女來讀書 (雖然學費不高), 相信對子女是有要求的, 管得可能比較嚴. 學校好似只收Band 1生.
有時見有些女生幾純品, 有時見一班學生談話, 語氣如一般年青人, 沒有粗話, 內容一般.

我都覺得中基d學生幾斯文整潔, 但偶然會見到一男一女行過, 好難介定係咪拍拖, 不過始終男女校, 拍拖都好難避免.

相反, 見過附近其他學生邊行邊吃東西, 嬉戲, 還講粗口tim, 可能是嶺南衡怡學生吧, 但不能肯定.

原帖由 ellang 於 09-5-6 09:12 發表
暫時未見學生有吸煙的情況, 拍拖就不能確定, 因男女學生一起行的情況都好常見, 但親密行為就好少見.
我相信直資學校的學生們來自四方八面的家庭, 父母願意付出學費送子女來讀書 (雖然學費不高), 相信對子女是有要求 ...

多謝各位的回應, 請問有無家長有子女現正就讀此校? 希望取多一些校內情況的知料, 如收生標準, 教學取向, 面試內容等....

原帖由 2008mum2008 於 09-5-6 13:33 發表
多謝各位的回應, 請問有無家長有子女現正就讀此校? 希望取多一些校內情況的知料, 如收生標準, 教學取向, 面試內容等....

我諗起碼主料 中,英,數 要合格, 事關上年我朋友既仔女去考中一...其中一科唔合格都冇收.
基金隔離 漢華中學D 校風都幾好, 佢地中一至中五都要係 學校餐廳食 (聽佢地校長講因佢地新校搬黎小西灣, 未清楚小西灣D環境怎樣, 所以唔亂放學生出去午飯).     
所以 午飯時段內...學校都會搞D活動比學生參與 + 加強師生關係.   有朋友個仔讀緊中五....佢都話D老師好好.

原帖由 gordon12 於 09-5-6 14:36 發表

我諗起碼主料 中,英,數 要合格, 事關上年我朋友既仔女去考中一...其中一科唔合格都冇收.
基金隔離 漢華中學D 校風都幾好, 佢地中一至中五都要係 學校餐廳食 (聽佢地校長講因佢地新校搬黎小西灣, 未清楚小西灣D環 ...

但漢華係中中直資, 自問看不到佢有甚麼優勝之處?

原帖由 168148 於 09-5-6 15:09 發表

但漢華係中中直資, 自問看不到佢有甚麼優勝之處?

今年開始中一 , 會開1班英文班.....校長講唔排除遲D 轉哂英中.

校長話好注重操行和服務.
面試方面, 看過錄影帶, 都幾難: 兩位老師見一位同學
1. 用英語答題, 讀文章  
2. 中文或普通話答題, 讀文章, 問成語,
3. 心算計數等.

原帖由 2008mum2008 於 09-5-6 13:33 發表

其實佢算唔算Band 1 學校

同埋係咪英中就算係 Band 1

請指教!

原帖由 168148 於 09-5-7 17:51 發表
其實佢算唔算Band 1 學校

同埋係咪英中就算係 Band 1

請指教!

唔係全部英中都係 Band 1學校, 可參考以下09/10明報升中全攻略資料 :

2008年會考成績
整體及格率 : 83.7%
中文科2級或以上 : 89.9%
英文科2級或以上 : 100%
數學科及格率 : 95.3%
最佳成績 : 4A2B中5英5
人均優良成績 : 2.8
原校升中六比率 : 87%
6科考獲14分比率 : 51%

2008年高考成績
整體及格率 : 86.9%
中文科及格率 : 98.4%
英文科及格率 : 100%
最佳成績 : 1A2B1C
人均優良成績 : 1.1
入大學率 : 98%

都係聽朋友講,這間學校成綪不錯,收生要求嚴格,好多人爭。但係都好多功課做,我都想多點了解這間學校,請各位報料。

如無易外應該所有遞FORM者都係23/5 interview, my application no. is 8xx I belielve lots of applicants to apply.

應該全部在23日面試。我忘記幾多號,但我想我是第一批面試。因為約了我仔早上8:45分。

原帖由 wq 於 09-5-8 15:28 發表
應該全部在23日面試。我忘記幾多號,但我想我是第一批面試。因為約了我仔早上8:45分。

我囡囡23/5去唔倒面試,不過佢哋話仲會安排27/5放學後面試,叫我明天打電話問清楚時間。

請問各位知唔知學校有冇校車往返西區?
‹ 上一主題|下一主題