用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 1 學生派咗間Band 5學校,點算?
go

Band 1 學生派咗間Band 5學校,點算? [複製鏈接]

女兒係沙官小讀,成績全級60,屬中上.唔好彩派咗去樂道,呢兩天見咗幾間Band 1及Band 2學校都無消息,做媽媽的覺得好冇用,女女成績不算差,但我都找不到一間好小小的學校給她讀,浪費了她的努力.......我應該怎樣做?
   0    0    0    0

有無去直資中學叩門? 沙田都有唔少好直資中學, 不要自責!

原帖由 gillian88 於 09-7-8 20:05 發表
女兒係沙官小讀,成績全級60,屬中上.唔好彩派咗去樂道,呢兩天見咗幾間Band 1及Band 2學校都無消息,做媽媽的覺得好冇用,女女成績不算差,但我都找不到一間好小小的學校給她讀,浪費了她的努力.......我應該怎樣做? ...

原帖由 gillian88 於 09-7-8 20:05 發表
女兒係沙官小讀,成績全級60,屬中上.唔好彩派咗去樂道,呢兩天見咗幾間Band 1及Band 2學校都無消息,做媽媽的覺得好冇用,女女成績不算差,但我都找不到一間好小小的學校給她讀,浪費了她的努力.......我應該怎樣做? ...

你女兒間學校全級有幾多人??

有無可能, 舊年師兄弟考得唔好, 全級60已去了band尾or band2頭, 我只是好奇一問, 唔好見怪, 因街坊個女讀沙田路德會, 學校已講明一定係band2, 佢亞媽選了保良局胡中係馬鞍山, 都派到. 胡中一定好過樂道好多, 去胡中問吓, 佢係一間好有人氣 ; 中中裡band1中學,佢有收好多band1學生, 因沙田多英中, 有d街坊band1尾都去了英中, 點解囡囡甘唔好彩.  

原帖由 cat0831 於 09-7-8 20:40 發表

你女兒間學校全級有幾多人??

回覆 2# honeybbb 的文章

今天去咗培基,已收滿,要等後補,仲有冇好介紹?

回覆 3# cat0831 的文章

起過150人,女女應屬Band 1 尾,但派樂道真係好唔開心,D朋友家長都用B5來形容.

Hi gillian88,
完全理解到你ge感受, 因為我ge情況同你差唔多, 女兒成績band 1 中, 派到第26志願, 間學校屬 band 3尾,尋日見到張成績單, 完全唔知點算, 又驚自己ge情緒影響個女(因為我都知佢自己都唔好受), 全日就周圍去叩門, 終於1日去左7間學校, 返到屋企, 成個人散哂; 越諗越唔開心, 結果自己喺房喊左出黎, 個女都終於忍唔住,喺佢自己房又喊埋出黎, 好彩有老公係度, 佢同個女傾完, 又開解埋我, 佢話唔緊要, 我地叩完津貼學校, 再去試吓直資學校, 我就係唔信我地個女一定要做"香港教育制度"下ge犧牲者, 我地唔可以咁容易放棄.....經過佢一輪開解, 我地兩母女都重新振作.....為左支持個女, 我知道我老公特登請假(佢份工其實都好忙),今日, 我地除左去一間津貼學校面試, 仲去左一間直資英中, 佢地即時要呀女筆試同面試, 結果佢收左呀女; 雖然呢間唔係我地心儀ge中學, 但係起碼俾呀女知道佢自己唔係咁差, 老公仲鼓勵呀女, 我地依家一步一步爬番上去.............所以我覺得你首先要穩定自己情緒, 仲要留意吓呀女ge情緒, 然後即時再作部署, 記住, 我地千萬千萬千萬唔可以放棄, 知道嗎 ???
如果有新進展, 入黎匯報吓, 互相鼓勵吓 OK !!!

原帖由 gillian88 於 09-7-8 21:07 發表
起過150人,女女應屬Band 1 尾,但派樂道真係好唔開心,D朋友家長都用B5來形容.

咁你女女應該係Band 1尾,Band 2頭,派位一睇成績,二睇間小學派位好唔好。

祝你可以扣到一間好學校。

Hi, gillian88 & phwong,

其實我同你地嘅情況一樣, 我都無phwong忍得, 一番到屋企已對住阿仔喊, 一直唔明點解, 但發洩完就要面對現實, 即刻行動搵學校, 好彩小學都好支持即刻幫我地打推薦信, 現在無論直資或津貼都呈左申請,等消息, 雖然一路唔明點解係自己個仔, 但亦要振作解決左先
所以大家派得唔好嘅媽咪互勉吧, 相信自己仔女嘅能力一定有好嘅中學收嘅, 努力!加油!

原帖由 SinMiMi 於 09-7-8 21:37 發表

其實我同你地嘅情況一樣, 我都無phwong忍得, 一番到屋企已對住阿仔喊, 一直唔明點解, 但發洩完就要面對現實, 即刻行動搵學校, 好彩小學都好支持即刻幫我地打推薦信, 現在無論直資或津貼都 ...

無錯, 我地要相信自己仔女嘅能力一定有好嘅中學收嘅 !
大家互相勉勵, 大家互相支持, ADD OIL !!!

原帖由 SinMiMi 於 09-7-8 21:37 發表

其實我同你地嘅情況一樣, 我都無phwong忍得, 一番到屋企已對住阿仔喊, 一直唔明點解, 但發洩完就要面對現實, 即刻行動搵學校, 好彩小學都好支持即刻幫我地打推薦信, 現在無論直資或津貼都 ...

請恕直言....其實band1尾同頭band2頭系大抽獎果陣有天淵之別.....相信你們既情況應該系子女實際系唔好彩跌入左band2組別.....你們又系第一志願揀選左band1既熱門學校....所以我覺得如果系band1尾一定唔可以"博"....只能當band2揀...不然真的會派到樓主講既band5學校....大錯鑄成...現只有揀一間比較好的....再叫小朋友重新發奮...等中2中3再靠實力叩門....

回覆 3# phwong 的文章

真係心痛得難以形容,唔知躲在那裡喊.....
個女好生性,中午同佢食lunch嗰陣,佢見我食唔落嘢,佢仲安慰我同我講"唔使担心媽咪,就算係邊間中學讀,我都會好比心機讀"聽完心更酸,女兒比我更堅強.
學校校長及老師都很好,校長俾咗三封信我地,D老師又週圍幫我地打探消息,無耐叩門位實在太少,幾百人爭幾個位,唔係直屬親朋都冇機會......

回覆 2# samuel89 的文章

選校時同班主任傾過,揀咗三間Band 1尾兩間Band 2中中,絕對係適合女兒的,我亦從不去高攀那些Band 1頭的地區名校,錯不在我們,我相信沒有一個家長會將自己子女完全降級去揀D Band 2或Band 3學校.

原帖由 gillian88 於 09-7-8 22:14 發表
真係心痛得難以形容,唔知躲在那裡喊.....
個女好生性,中午同佢食lunch嗰陣,佢見我食唔落嘢,佢仲安慰我同我講"唔使担心媽咪,就算係邊間中學讀,我都會好比心機讀"聽完心更酸,女兒比我更堅強.
學校校長及老師都很好,校 ...

睇完你篇野, 雖然知道你為左派位ge事好唔開心, 但係另一方面, 見到你有個咁懂事, 咁生性ge女兒, 我地都為你感到開心, 自豪, 因為你個女年紀咁細, 已經懂得逆境自強ge道理, 你也應該感到安慰吧 !
繼續努力啦, 你地一定得ge !!!!

原帖由 gillian88 於 09-7-8 22:28 發表
選校時同班主任傾過,揀咗三間Band 1尾兩間Band 2中中,絕對係適合女兒的,我亦從不去高攀那些Band 1頭的地區名校,錯不在我們,我相信沒有一個家長會將自己子女完全降級去揀D Band 2或Band 3學校. ...

TOTALLY AGREED!!!
如果我地唔信學校, 唔信老師,我地仲可以信邊個呢 ???
校長曾經不止一次叫我女兒進取啲, 去揀選band 1頭的學校, 反而我自己唔敢, 寧願揀選一些band 1中的學校, 結果............

原帖由 gillian88 於 09-7-8 22:28 發表
選校時同班主任傾過,揀咗三間Band 1尾兩間Band 2中中,絕對係適合女兒的,我亦從不去高攀那些Band 1頭的地區名校,錯不在我們,我相信沒有一個家長會將自己子女完全降級去揀D Band 2或Band 3學校. ...

照你甘講....更加証明你女兒好大機會唔好彩跌左入Band 2....你要知道遊戲規則系band1全部揀晒,先到band2揀.....甘可能你女兒唔好彩揀果間Band 1尾今年多左間Band 1揀來墊底......Band 2無左第一志願....第2,3志願再揀Band 2中中,都有機會失左先機啦.....不好意思,我只是以事論事....並不是有意說你們錯在去高攀那些Band 1頭學校...

回覆 5# gillian88 的文章

很理解你的心情,是否你選的三間Band 1 尾都很Hit 呢?介不介說出來?不要灰心,大家支持你,加油!

原帖由 phwong 於 09-7-8 22:39 發表
TOTALLY AGREED!!!
如果我地唔信學校, 唔信老師,我地仲可以信邊個呢 ???
校長曾經不止一次叫我女兒進取啲, 去揀選band 1頭的學校, 反而我自己唔敢, 寧願揀選一些band 1中的學校, 結果............ ...

我阿仔間學校既老師剛剛相反.....勁保守....
大抽獎果陣,小朋友肯定系band 1學生都只准揀一間佢地分好既熱門, 第2志願一定要揀穩陣既band 1尾學校....直到第5志願...老師都會俾意見...
但7/7派彩果陣.....我感覺全校d家長都大部分派到滿意既學校....所以我之前雖然唔贊同, (張試填表格我改到慘不忍睹)....但結果証明老師的確無錯....

冬日勳章 醒目開學勳章

其實會吾會老師誤解左?以我亞女間小學為例,band1有108人,考第108都可抽band1頭中學,跟隨機no,但考109就要揀band2中學,冇得話乜野band1尾band2頭,小學應該好清楚自己學校有幾多band 1,吾係立亂叫人博!
另我知好多官小係1/3 band 1,1/3 band 2, 1/3 band 3,如貴校150人,考60實為band 2!
你有試陳震夏,馮黃鳳亭嗎?
直資如培基已滿,試下出九龍?大埔羅定邦聽聞也不錯!
祝福您!!!

回覆 1# samuel89 的文章

我不是怪你,因為女兒呢幾期考試英文有A有B,中文只有B級,數學全部A,問她亦喜歡英中,加上老師意見,才這樣選校的,她校裡有考得好過佢嘅都派唔到,考得差佢又派到,只怪運氣唔好No.差,過算啦,對與錯都已過去了,唉!到今天都未有着落,明天就要註冊,唔知點算好?想聽聽你地意見,或者有無直資係好D嘅又仲有位?
‹ 上一主題|下一主題