用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問各位家長有無自己個小朋友專注力唔集中,入黎傾傾? ...
go

請問各位家長有無自己個小朋友專注力唔集中,入黎傾傾? [複製鏈接]

我個囡少少野都令佢分心,點先可以令佢專心D?
   0    0    0    0

有呀, 我個女都系一樣
由 k 班到 衣家 p 班 都系, 每個班主任都系咁講
老師話, 上上下堂, 做做下功課....  有人講嘢, 佢會分心去聽. 有時攪吓 頭髮 , 有時攪吓手指, 筆, 什么都攪 ,
問過老師, 要不要去轉介, 老師又話無需要. 我都無晒乎.....
但佢對自己有興趣的 嘢會好專心, 你講乜都吾理....
比喻, 睇公仔書, 打机啦, 睇電視啦......

原帖由 wingyeunglilo 於 09-7-14 16:51 發表
我個囡少少野都令佢分心,點先可以令佢專心D?

My son also.  He tested and the result is ADHD.

樂豬懶媽媽:

我囡囡的情況和妳囡囡一模一樣。
越高年級我就越驚,都唔知點算?

原帖由 樂豬懶媽媽 於 09-7-17 12:51 發表
有呀, 我個女都系一樣
老師話, 上上下堂, 做做下功課....  有人講嘢, 佢會分心去聽. 有時攪吓 頭髮 , 有時攪吓手指, 筆, 什么都攪 ,
問過老師, 要不要去轉介, 老師又 ...
Joyful Life

原帖由 monteazul 於 09-7-17 12:52 發表
My son also.  He tested and the result is ADHD.
Monteazul, hello!容許我用中文打字,因小囡很不專心,所以買了一本書,係培養佢哋專注力唔集中,書中提及ADHD,你需要書名嗎?希望對你仔仔有幫助.....

原帖由 樂豬懶媽媽 於 09-7-17 12:51 發表
有呀, 我個女都系一樣
問過老師, 要不要去轉介, 老師又 ...
樂豬懶媽媽:

9月阿囡就要升小一,都唔知點算?K班唔同P班,會被老師責怪.....

原帖由 wingyeunglilo 於 09-7-17 20:28 發表
樂豬懶媽媽:

9月阿囡就要升小一,都唔知點算?K班唔同P班,會被老師責怪.....

same as my son & me when a child but i think 正常到痺, the problem is 出於老師教學方式沉悶,下次叫老師檢討下

原帖由 brian61950 於 09-7-18 12:13 發表

same as my son & me when a child but i think 正常到痺, the problem is 出於老師教學方式沉悶,下次叫老師檢討下

原帖由 brian61950 於 09-7-18 12:13 發表

我就好喜歡老師們,對於沉悶,我就會配合學校教材,如果某部不能全面化,我就教授另外或多一點知識。

.

原帖由 wingyeunglilo 於 09-7-17 20:28 發表
樂豬懶媽媽:

MY DUAGHTER SAME
AFTER SUMMER WILL BE P1
REALLY WORRY ABOUT HER

原帖由 happyvalley 於 09-7-19 07:48 發表

我就好喜歡老師們,對於沉悶,我就會配合學校教材,如果某部不能全面化,我就教授另外或多一點知識。
.
我都有在家長日,那天問過老師,為何阿囡會唔專心,老師話佢唔肯答佢,淨係眼仔睩睩望住佢,出怪地這張成績表,全部好ok!但係功課每天也是說唔知,或唔記得點做,咁點配合?回家做功課也是很不專心.....做做下會自己响度玩,好驚,小一邊度有甘多時間......仲要教授另外的知識,例如呢,可否教我?tks!

原帖由 wingyeunglilo 於 09-7-20 17:44 發表
我都有在家長日,那天問過老師,為何阿囡會唔專心,老師話佢唔肯答佢,淨係眼仔睩睩望住佢,出怪地這張成績表,全部好ok!但係功課每天也是說唔知,或唔記得點做,咁點配合?回家做功課也是很不專心.....做做下會自己响度玩,好 ...

我只是說說自己點樣想呢一個唸法,通常小朋友覺得做完功課都跟住有其它工作做,所以咪會做慢 d ,咪好似唔專心。

配合學校就係,例如小一時數學我就教她速算,即邊個加邊個等如 10。英文和中文咪多 d 講故事書,晚上捉棋,練習多點思索難題,星期天咪所有天文科學有關的地方都會去,當常識科溫習。

回覆 11# 樂豬懶媽媽 的文章

你地都好啲丫,我個女連玩都唔專心 死唔死!

原帖由 may58 於 09-7-21 12:29 發表
你地都好啲丫,我個女連玩都唔專心 死唔死!
佢係咪d好慢熱既小朋友?

醒目開學勳章

係咪十個小朋友 (小學生), 有八個都唔會全日 (全堂)都專心, 我由細到大都係咁.

I really need it.  Please give me the book name and thanks.
原帖由 wingyeunglilo 於 09-7-17 20:11 發表
Monteazul, hello!容許我用中文打字,因小囡很不專心,所以買了一本書,係培養佢哋專注力唔集中,書中提及ADHD,你需要書名嗎?希望對你仔仔有幫助.....

呢排老闆在公司, 吾方便上來看

我個女, 玩佢喜歡的嘢, 就好專心. 吾系佢想的嘢, 就只有三分鐘啦,

佢超慢熱. (可能 一個 女問題吧)

hi WingYeung
我想 p 班老師吾會責怪, 吾會想差那么遠.
不過, 我個人覺得 p 班 的老師 無 k 班的老師 咁緊張, 咁細心, 可能同學仔太多.
如果你個小朋友吾系太嚴重, 那就不會花心机在你小朋友.
佢地會順其自然的

hi happy valley
可能會系老師問題, 但點可以叫老師檢討
而且, 就算你同老師講, 老師會覆, 其他同學都無呢個問題, 那可能不是教學問題.

最後, 我到依家都未想到可以點做..... 唉!!!

我一直想, 會不會佢不適合傳統交學
佢 k 班的學校, 比較嚴, 功課較多, 好似話課程偏深
佢 p 班的學校, 鬆很多了, 功課一般, 但是是傳統教學
不是某些活動式教學模式.

原帖由 monteazul 於 09-7-23 12:45 發表
I really need it.  Please give me the book name and thanks.
10 Days to a Less Distracted Child 城邦讀書花園 $83 商務-無折.....你去到睇下內容是否適合自己先好買......

thanks so much.
原帖由 wingyeunglilo 於 09-7-23 21:57 發表
10 Days to a Less Distracted Child 城邦讀書花園 $83 商務-無折.....你去到睇下內容是否適合自己先好買......

原帖由 monteazul 於 09-7-24 22:54 發表
thanks so much.  
You're Welcome....有無去到買...?
‹ 上一主題|下一主題