用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想問現時功課點算多?
go

想問現時功課點算多? [複製鏈接]

想知現時小學的功課量,點先算係多同少?功課多成績會好d嗎?
   0    0    0    0

原帖由 醜醜豬扒 於 09-7-21 09:57 發表

標準功課量時間是 1.5 小時,不過就睇下小朋友寫字快唔快。例如我個囡… 笑定先,P1 時係超級慢個個,做到七點都係一半到,係我幫手做中英文抄書,但到了 P.2 下學期,功課量都係差唔多,係學校都做左 七八成,返到來 45 分鐘到就做完。

功課多成績會好d嗎?

呢個問題真係一個好問題…唸唸先…

眼見又真係多做功課個 d 小朋友,成績係好 d bor!可能要配合小朋友能力,要比適當的『挑戰』<---非常重要點。

這個問題比較復雜

我自己覺得一天有八樣功課已經算多, 因没有時間溫書同睡覺,

做功課做得多應該可以盡快讓小朋友熟悉, 但不可以說做得多就掌握得多, 當一個小朋友在晏訓及疲倦的狀況下. 你能奢望他都吸收多少呢

[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

即幾多份功課先算多呀 ?因為幫緊個仔搵學校,好多都話功課好量, ...都唔知點選好

有同感呀~好怕壓力令到小朋友無心讀書
原帖由 grace_xian 於 09-7-21 11:04 發表
這個問題比較復雜

我自己覺得一天有八樣功課已經算多, 因没有時間溫書同睡覺,

做功課做得多應該可以盡快讓小朋友熟悉, 但不可以說做得多就掌握得多, 當一個小朋友在晏訓及疲倦的狀況下. 你能奢望他都吸收多少呢:n ...

原帖由 happyvalley 於 09-7-21 10:56 發表

呢個問題真係一個好問題…唸唸先…

眼見又真係多做功課個 d 小朋友,成績係好 d bor!可能要配合小朋友能力,要比適當的『挑戰』

唔多,補習社同家長比既仲多九倍啦.

原帖由 醜醜豬扒 於 09-7-21 11:05 發表
即幾多份功課先算多呀 ?因為幫緊個仔搵學校,好多都話功課好量, ...都唔知點選好

放鬆…妳真愛妳的小朋友。撰小學不可以只是考慮功課量的,還有其它…

其實要看小朋友能力,如他平時做嘢學嘢都好快手,那選一些全統學校都可,但如果他做嘢較慢,學嘢需時,那便找些话動教學的學校好一些,以免他跟不上無晒自信,不想上學便慘啦!

多功課,做唔切,冇時間温書又死,所以揀適合小朋友性格的小學比較重要。

‹ 上一主題|下一主題