用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 想請教小朋友學鋼琴+小提琴的家長...
go

想請教小朋友學鋼琴+小提琴的家長...

1.如何分配練習時間? 是否每日都兩樣練晒? 練多久?
2.會否有preference?比較喜歡其中一樣? If so,會否考慮放棄其一?
3.是否練小提琴時会比較攰d,彈琴冇咁辛苦呢?

thx!!!!!!

原帖由 joyjoyma 於 09-7-30 13:49 發表
2.會否有preference?比較喜歡其中一樣? If so,會否考慮放棄其一?

thx!!!!!! ...

初學小提琴,我試過托住個琴十五分鐘都好倦下架啦.....五分鐘break都好合理既........

小朋友每種樂器每天練幾多時間好呢?

醒目開學勳章

我小朋友每日每樣30分鐘。

原帖由 PaPa 於 09-7-30 14:41 發表
小朋友每種樂器每天練幾多時間好呢?

睇下級數啦,有時d歌,高級既,十五分鐘可能只彈到兩三次架咋.........

原帖由 joyjoyma 於 09-7-30 13:49 發表

1.如果平日會每樣樂器練習30-45分鐘,若果要考試就會今日練小提琴,明日練鋼琴。 學琴當日就因為已上過當堂,所以返屋企就唔需要練,不過如果係大假期,就會要求每樣45分鐘。 多數會分開時段,如放學後先鍊琴,晚飯後再練小提琴。基本上除非去了旅行唔係香港,否則一定會練習,而家只接兩樣樂器已學了兩年,進度兩樣都查不多,老師亦無話有什麼問題。
2 我個女就講鋼琴較為輕鬆,因為坐係度,而小提琴就音準比較困難,佢話要企所以比較容易攰。不過佢就無講過放棄,最重要一點係連佢自己都講兩樣樂器互相有幫助。

醒目開學勳章

好多時都係臨上堂之前果日練, 平日好少. 放假就會要求佢最少練一樣, 不過都係中埸休息時間多過練習時間. 琴日先至同去計下平均一星期練幾耐, 而家暑假都有差唔多每星期有2小時比每種樂器, 番學時間就無乜機會, 呢個星期到目前只係掂過小提琴.......

原帖由 carama 於 09-7-30 22:52 發表

1.如果平日會每樣樂器練習30-45分鐘,若果要考試就會今日練小提琴,明日練鋼琴。 學琴當日就因為已上過當堂,所以返屋企就唔需要練,不過如果係大假期,就會要求每樣45分鐘。 多數會分開時段,如放學後先鍊琴,晚飯後再練小提琴 ...

你的30-45分鐘是否包括小朋友中途小休的時間?

通常佢每拉完一首歌就會放低個小提琴休息兩三分鐘架。

仔仔小提琴平時練1小時, 假期練1.5小時
鋼琴日日1小時.鋼琴可以自己練.
小提琴要陪練.
但兩個老師STYLE 唔同. 小提琴著重scales, 基本弓法.
Piano 多d歌仔.
上小學要re-schedule...
原帖由 PaPa 於 09-7-31 01:58 發表

你小朋友好聽話喎, 幼稚園都咁叻.
原帖由 chrwan 於 09-7-31 09:35 發表
小提琴要陪練.
但兩個老師STYLE 唔同. 小提琴著重scales, 基本弓法.
Piano 多d歌仔.
...

hi

早晨呀各位mami,

我都好想請教你地時間分配呀...因為我小朋友學緊鋼琴但今年開學後會開始學埋小提琴, 其實我唔想佢咁忙ga....但佢自己又想, 所以我都比佢試下lor....

原帖由 PaPa 於 09-7-31 01:58 發表

我個女就好小會中段休息,因為佢練完後都會有半小時休息.
10月我會比佢考試, 吸收一下考琴的經驗,所以未來兩個月練琴可能會比小提琴的時間略長. 至於你講你小朋友通常佢每拉完一首歌就會放低個小提琴休息兩三分鐘,我個人認為無太大問題, 最緊要你同佢講係用個心去練, 唔係求求其其咁就得. 不過你放心啦, 好多時小朋友越大盩就越會自已安排時間, 我個女有時會話呢首歌練得唔好會再練.
  有時我會同我個女講, 剛才個首歌好好聽呀, 媽咪好鍾意呀, 你可唔可以再拉一次比我聽呀, 咁佢又好樂意再拉,當然你要比佢感你係好相再聽, 如是者就變相練多一陣.  加油呀,比多少少鼓勵令佢知道有人欣嘗,佢自然會自已練習.

回覆 1# carama 的文章

我個囡學了琴2年, 今個月剛剛開始學小提琴, 暫時因為放假, 每日每樣都會練30 mins, 都可以handle到, 遲啲開學小一後, 就真係想像唔到有幾忙, 係個囡話要學埋小提琴, 我都考慮咗好耐才答應.  難得佢咁有熱誠, 就比佢試吓啦.  不過練小提琴真係很累, 家長真係要比好多鼓勵同支持佢哋,

原帖由 MayAh 於 09-7-31 16:59 發表
我個囡學了琴2年, 今個月剛剛開始學小提琴, 暫時因為放假, 每日每樣都會練30 mins, 都可以handle到, 遲啲開學小一後, 就真係想像唔到有幾忙, 係個囡話要學埋小提琴, 我都考慮咗好耐才答應.  難得佢咁有熱誠, 就比佢 ...

我個囡今年升三年級啦,反而有時做功課做得太耐,練下琴或小提琴會更輕鬆. 而且你個小朋友有鋼琴底, 學小提琴會事半工倍. 加上佢咁有熱誠, 相信一定ok. 好難得呀.

chrwan,

我個女基本上同你仔仔差唔多, 只係violin2小時, piano半小時. violin老師好嚴, 2小時才練得完,仲要全程企, piano老師好鬆.

我都頭痛緊上小學點算?????

原帖由 chrwan 於 09-7-31 09:35 發表
小提琴要陪練.
Piano 多d歌仔.
...

我囡囡都是學了二年鋼琴.會在8月8日開始學小提琴.我都擔心有沒有時間練習.囡囡9月上小一,我都想像到到時很忙.
原帖由 MayAh 於 09-7-31 16:59 發表
我個囡學了琴2年, 今個月剛剛開始學小提琴, 暫時因為放假, 每日每樣都會練30 mins, 都可以handle到, 遲啲開學小一後, 就真係想像唔到有幾忙, 係個囡話要學埋小提琴, 我都考慮咗好耐才答應.  難得佢咁有熱誠, 就比佢 ...

1. Depending on the grades.  If below grade 5 for both, can do Mon/Wed/Fri for one and Tue/Thurs/Sat for another one.  Every time 30-45 min

2. Piano helps understand music better

3. Lower grade violin more 辛苦.  Higher grade piano more 辛苦.

Can ask your kid's which one is more interesting

醒目開學勳章

原來係咁,唔怪得我囝囝而家唔鍾意拉琴啦,佢學到4級,話好難,好攰. 但係鋼琴就只係1級,話易好多,又唔攰....咁佢而家只肯主動練鋼琴,小提琴就叫先練......都唔知繼唔繼續好???