教育王國

標題: 培正 2009-2010 小二家長請進 (報到啦) [打印本頁]

作者: wing1128    時間: 09-8-2 22:38     標題: 培正 2009-2010 小二家長請進 (報到啦)

培正 2009-2010 小二家長請進 (報到啦)

09 (小一) 要升班啦!

驚驚青青的 (小一)在一片驚惶中度過 ,
小二會點呢 ??

大家一齊多多支持 ,
作者: wing1128    時間: 09-8-2 22:46     標題: 小二註冊 日期 : 19/08/09

(9:45 ~ 10:45 AM)

唔知編咩班??? 希望D同學仔有意D熟D的同學仔啦, 心都定D
作者: YuYung    時間: 09-8-3 19:42

報到~~

今年小二唔知會點呢? 功課又會唔會多d呢?
作者: wing1128    時間: 09-8-3 23:29

~你地背好 X 數表未??
仔仔背到 7 X .... (仲一路背一路拉拉咳咳.......)  
小二點算?? ><

原帖由 YuYung 於 09-8-3 19:42 發表
報到~~

今年小二唔知會點呢? 功課又會唔會多d呢?

作者: 小蕎媽媽    時間: 09-8-5 09:21

路過搭訕,到時就得架啦,唔駛擔心咁多。你會發覺小朋友不知不覺間成長左。

原帖由 wing1128 於 09-8-3 23:29 發表
仔仔背到 7 X .... (仲一路背一路拉拉咳咳.......)  
小二點算?? ><

作者: 醉花間    時間: 09-8-5 14:26

作者: 大碼BB媽媽    時間: 09-8-5 22:32

原帖由 醉花間 於 09-8-5 14:26 發表

應該實有識得既

大碼媽報到.
作者: 大碼BB媽媽    時間: 09-8-5 22:34

大碼仔呢個假期玩到 high 晒, 我哋仲 24/8 - 28/8 去沙巴玩, 9 月都唔知點算. 又要開始晨早起身, 放工趕返屋企睇功課嘅日子!
作者: YuYung    時間: 09-8-5 23:38

咁我地要開始喇, 嘻嘻~~

原帖由 wing1128 於 09-8-3 23:29 發表
小二點算?? ><

作者: YuYung    時間: 09-8-5 23:39

你又去呀,

不過下個再下個星期我地去大陸水上樂園玩呀,

原帖由 大碼BB媽媽 於 09-8-5 22:34 發表
大碼仔呢個假期玩到 high 晒, 我哋仲 24/8 - 28/8 去沙巴玩, 9 月都唔知點算. 又要開始晨早起身, 放工趕返屋企睇功課嘅日子!

作者: milk2004    時間: 09-8-7 00:44

哈我十幾號都去旅行呀!都差不多玩完啦,時間過得真快 升小二希望多d朋友仔同班啦。
原帖由 YuYung 於 09-8-5 23:39 發表
你又去呀,

不過下個再下個星期我地去大陸水上樂園玩呀,

作者: tari    時間: 09-8-7 02:22

原來過左來呢邊,等我都報到先.

我個仔仲未背乘數表呀,真係要迫下佢先得.
作者: wing1128    時間: 09-8-7 11:06

~ 今年我們邊到都無去 , (有左細B) 所以仔仔得 (一星期)
    2 次游水  好得閒 , 咪早D背 .

~ 9 月開學(要進入備戰啦) , 希望今年(仔仔)生性D ,
    可以輕鬆D, 如果唔係 都似 . (係我同C6)

HA............
作者: YuYung    時間: 09-8-7 16:21

我想問下, 8月邊一日我地家長要番學校呀?
作者: wing1128    時間: 09-8-7 17:15     標題: 回覆 1# YuYung 的文章

小二註冊 日期 : 19/08/09

唔知編咩班??? 希望D同學仔有意D熟D的同學仔啦, 心都定D
作者: YuYung    時間: 09-8-7 18:20

Thank you~~

係囉, 唔知邊個同埋一班, 不過今年阿媽無上年咁擔心, 一來佢地大左, 二來又真係好多同學仔都識,

原帖由 wing1128 於 09-8-7 17:15 發表
小二註冊 日期 : 19/08/09

作者: kathy79214    時間: 09-8-8 00:22

報到先。
我兩個仔都係一星期游兩次水,其餘就玩、玩、玩,玩到顛咗。
係喎,記住睇清楚幾時去學童保健,我都係阿仔提我先記得咋。

作者: YuYung    時間: 09-8-9 00:48

我去左喇, 由於成日都忘記d嘢, 我一記得就立即set入我部手機度, 我囝肥左少少...嘻嘻~~預左

原帖由 kathy79214 於 09-8-8 00:22 發表
報到先。
我兩個仔都係一星期游兩次水,其餘就玩、玩、玩,玩到顛咗。
係喎,記住睇清楚幾時去學童保健,我都係阿仔提我先記得咋。

作者: lokyau    時間: 09-8-9 01:01

我也報到。

這個假期要照顧BB,沒有去旅行。囡囡就游水,學琴,學英文及上門補習,其餘時間就玩玩玩。不過在我逼迫下,她每日都有練琴,進步不少。我見佢成日都好無聊,功課又一早做哂,就買D二年級練習比佢,但佢就皺哂眉唔肯做。

佢好緊張19/8編班,成日問幾時到0個日。

上次去學童保健,笑死我地,醫生話囡囡的問題是......太高了(135cm)(這也算是問題?o嘴)
作者: 大碼BB媽媽    時間: 09-8-9 22:48

原帖由 YuYung 於 09-8-9 00:48 發表
我去左喇, 由於成日都忘記d嘢, 我一記得就立即set入我部手機度, 我囝肥左少少...嘻嘻~~預左

比 d 肉大碼啦, 佢而家已經不再大碼, 醫生話佢要增磅, 因為身高體重唔合比例......高度就去到 over 90%, but 體重就 only 50%
作者: YuYung    時間: 09-8-10 00:11

19號好緊張呀, aric已經指定想同邊個邊個同班, 唔知會唔會如願呢?
作者: wing1128    時間: 09-8-10 00:17

我仔仔咪係, 高度一般 , BUT 好似太無肉 ,
(學童保健) 7 月去左, 唔洗著校服 , 上次去見到
有人著 , 不過等好多時間 , 前後 約 3 (hr) ,
等到 .
作者: kathy79214    時間: 09-8-10 11:25

嘩!你哋全部都去咗學童保健啦,我個仔23號先去,睇怕都係話佢要增磅。
我個仔都好早做晒功課,不過我冇買練習,淨係叫佢上網做數學同英文。
作者: YuYung    時間: 09-8-12 16:09

暑假係增磅的好時節, 我諗你囝已經多d幾兩肉架喇,

原帖由 kathy79214 於 09-8-10 11:25 發表
嘩!你哋全部都去咗學童保健啦,我個仔23號先去,睇怕都係話佢要增磅。
我個仔都好早做晒功課,不過我冇買練習,淨係叫佢上網做數學同英文。

作者: 大碼BB媽媽    時間: 09-8-18 21:37

大碼仔而家嚟發燒, 睇左醫生, 醫生話係流感, 聽日返唔到學註冊, 點算呀? 下星期一仲出發去旅行, 點攪呀??????
作者: ivywong2301    時間: 09-8-18 21:39     標題: 回覆 1# YuYung 的文章

編班出咗喇!!

大碼BB媽媽:今年又同你仔仔一班:
作者: 大碼BB媽媽    時間: 09-8-18 22:18

原帖由 ivywong2301 於 09-8-18 21:39 發表
編班出咗喇!!

大碼BB媽媽:今年又同你仔仔一班:

嘩, 大碼仔一定好開心呀! 大碼仔聽日唔會返去喇, 我諗住我自己去學校, 順便買校服.

作者: ivywong2301    時間: 09-8-18 23:15

原帖由 大碼BB媽媽 於 09-8-18 22:18 發表

嘩, 大碼仔一定好開心呀! 大碼仔聽日唔會返去喇, 我諗住我自己去學校, 順便買校服.

明天一定很熱鬧,最想知今年會係邊間課室,希望唔使上咁高層,今年有兩個留班!

作者: 大碼BB媽媽    時間: 09-8-19 15:18

原帖由 ivywong2301 於 09-8-18 23:15 發表

明天一定很熱鬧,最想知今年會係邊間課室,希望唔使上咁高層,今年有兩個留班!

今日唔只熱鬧, 仲超熱 tim, 不過我見小一嗰班有一個留班, 一個冇左名, 係咪轉左校呢?
我哋班個黃老師 ok 嗎? 知唔知佢教咩o架?
作者: ivywong2301    時間: 09-8-19 15:56

原帖由 大碼BB媽媽 於 09-8-19 15:18 發表

今日唔只熱鬧, 仲超熱 tim, 不過我見小一嗰班有一個留班, 一個冇左名, 係咪轉左校呢?
我哋班個黃老師 ok 嗎? 知唔知佢教咩o架?

真的很熱,係呀冇咗名即唔讀,唔通找到好學校?我唔識班主任,阿囡話以前係走廊見過佢,我下星期都係去旅行!.
作者: wing1128    時間: 09-8-19 18:31

小一好似有 2 個留班 , .......

原帖由 ivywong2301 於 09-8-19 15:56 發表

真的很熱,係呀冇咗名即唔讀,唔通找到好學校?我唔識班主任,阿囡話以前係走廊見過佢,我下星期都係去旅行!.

作者: lokyau    時間: 09-8-19 23:31

我囡囡今年係望班,佢好開心咁話,有十個同學識得。
作者: wing1128    時間: 09-8-20 11:50

不如來過大報到 ~~

* 來年可以多多交留 , 多多支持   

~  二信
-   wing1128 (仔仔)

~ 二望
-  lokyan       (囡囡)  

~ 二愛

~ 二光

~ 二善

~ 二正

~ 二真

~ 二誠

原帖由 lokyau 於 09-8-19 23:31 發表
我囡囡今年係望班,佢好開心咁話,有十個同學識得。

作者: ivywong2301    時間: 09-8-20 13:58     標題: 回覆 1# wing1128 的文章

~  二信

~ 二望

~ 二愛

~ 二光

~ 二善

~ 二正

~ 二真

~ 二誠
    ivywong2301(囡囡)
作者: 大碼BB媽媽    時間: 09-8-20 22:22

~  二信

~ 二望

~ 二愛

~ 二光

~ 二善

~ 二正

~ 二真

~ 二誠
   大碼媽 (仔仔)
作者: 醉花間    時間: 09-8-20 23:35

作者: YuYung    時間: 09-8-22 22:39

~  二信
    wing1128 (仔仔)

~ 二望
   lokyan       (囡囡)  

~ 二愛
   YuYung (囝囝)

~ 二光

~ 二善

~ 二正
   醉花間 (仔仔)
~ 二真

~ 二誠
   大碼媽 (仔仔)
作者: YuYung    時間: 09-8-22 22:41

前2日咁岩有家長問我, 今年做唔做家長義工, 原本我諗住唔做, 點知阿囝知道左後, 就話我想你做呀媽媽, 一個星期一日果d,
作者: Lauyl    時間: 09-8-22 23:55

~  二信

~ 二望

~ 二愛
   YuYung (囝囝)

~ 二光

~ 二善
   lauyl(囡囡)

~ 二正
   醉花間 (仔仔)
~ 二真

~ 二誠
   大碼媽 (仔仔)
作者: Lauyl    時間: 09-8-23 00:02

各位家長,大家好!

我是剛報到的新丁,我女兒剛成功插班入讀小二,或許有很多不明白的問題,要向大家多多請教.

這兩天幫女兒到書局買書,但走遍了多間大書局,有數本英文科的readers都買唔到,請問大家知道學校買書是委託哪間書局購貨嗎?

謝謝幫忙!!
作者: ivywong2301    時間: 09-8-23 00:11

原帖由 Lauyl 於 09-8-23 00:02 發表
各位家長,大家好!

我是剛報到的新丁,我女兒剛成功插班入讀小二,或許有很多不明白的問題,要向大家多多請教.

這兩天幫女兒到書局買書,但走遍了多間大書局,有數本英文科的readers都買唔到,請問大家知道學校買書是委託 ...

Lauyl,
我應有妳想要的書,如有email妳

作者: YuYung    時間: 09-8-24 16:21

你可以去天利行買架, 在旺角有間

原帖由 Lauyl 於 09-8-23 00:02 發表
各位家長,大家好!

這兩天幫女兒到書局買書,但走遍了多間大書局,有數本英文科的readers都買唔到,請問大家知道學校買書是委託 ...

作者: Lauyl    時間: 09-8-25 00:07

YuYung,

我前兩天已到天利行尋書,可惜還是有5本找不到.
不過,無論如何都多謝你的提醒.

原帖由 YuYung 於 09-8-24 16:21 發表
你可以去天利行買架, 在旺角有間

作者: kc    時間: 09-8-25 08:54

~  二信

~ 二望

~ 二愛
   YuYung (囝囝)

~ 二光

~ 二善
   lauyl(囡囡)

~ 二正
   醉花間 (仔仔)
~ 二真

~ 二誠
   大碼媽 (仔仔)
   kc (囡囡)
作者: queenie17    時間: 09-8-27 12:17

~  二信

~ 二望

~ 二愛
   YuYung (囝囝)

~ 二光

~ 二善
   lauyl(囡囡)
   queenie17(仔仔)

~ 二正
   醉花間 (仔仔)
~ 二真

~ 二誠
   大碼媽 (仔仔)
   kc (囡囡)
作者: Hei_Ka_Mum    時間: 09-8-27 18:40

~  二信

~ 二望

~ 二愛
   YuYung (囝囝)

~ 二光

~ 二善
   lauyl(囡囡)
   Hei_Ka_Mum (仔仔)

~ 二正
   醉花間 (仔仔)
~ 二真

~ 二誠
  ... [/quote]
作者: YuYung    時間: 09-8-28 18:26

大家做曬功課未呀??
作者: lokyau    時間: 09-8-28 20:32

好少功課,所以一早做哂。佢在家甚得閒,成日話好悶,想快d返學。
作者: wing1128    時間: 09-8-29 12:23

我呀仔未一樣 , 我都希望快 D 開學...... 做下功課,成日玩.  

原帖由 lokyau 於 09-8-28 20:32 發表
好少功課,所以一早做哂。佢在家甚得閒,成日話好悶,想快d返學。

作者: lokyau    時間: 09-8-29 22:03

我囡囡好緊張開學,又話好驚識唔到新朋友。我咪仲擔心,佢好慢熱,上年因為一開學識唔到新朋友,搞到話唔想返學,仲叫我幫佢轉校。要到上學期尾先同d同學friend。
作者: ks0606    時間: 09-8-30 01:40

作者: YuYung    時間: 09-8-31 00:51

唔使怕架, 經過去年, 今年佢會不同, 佢可以在小息去見下d一年班同學仔架, 好快就會無事架喇,

原帖由 lokyau 於 09-8-29 22:03 發表
我囡囡好緊張開學,又話好驚識唔到新朋友。我咪仲擔心,佢好慢熱,上年因為一開學識唔到新朋友,搞到話唔想返學,仲叫我幫佢轉校。要到上學期尾先同d同學friend。 ...

作者: YuYung    時間: 09-8-31 00:52

~  二信

~ 二望

~ 二愛
   YuYung (囝囝)

~ 二光

~ 二善
   lauyl(囡囡)
   KS0606(仔仔)
   lauyl(囡囡)

~ 二正
   醉花間 (仔仔)
~ 二真

~ 二誠

作者: YuYung    時間: 09-9-1 12:13

今日小朋友開學喇, 唔知番成點呢?
作者: wing1128    時間: 09-9-1 20:51

我呀仔今日番學, 話好開心,
作者: 大碼BB媽媽    時間: 09-9-1 22:12

原帖由 wing1128 於 09-9-1 20:51 發表
我呀仔今日番學, 話好開心,

大碼仔都好開心咁呀. 比我都係啦, 放左咁耐假, 都好想返學.
作者: YuYung    時間: 09-9-1 23:37

我囝都話好開心, 仲識到新朋友添..
作者: dorame    時間: 09-9-2 16:25

想做個統計,請大家幫忙,你哋仔仔囡囡小一時全班考第一或攞優異生的小朋友,小二讀咩班呢?我想知學校是否真的沒有如他們對我哋講的沒有分成績編班,又沒有智優班。
作者: YuYung    時間: 09-9-2 17:32

我知道的又真係無喎, 因為我識到一個, 小一時係優異生, 同佢同班都有唔多叻的小朋友, 而我囝唔叻, 我發覺佢班都有好幾個叻學生, 所以分佈真係好平均呀, 唔知係唔係用電腦抽籤呢?

原帖由 dorame 於 09-9-2 16:25 發表
想做個統計,請大家幫忙,你哋仔仔囡囡小一時全班考第一或攞優異生的小朋友,小二讀咩班呢?我想知學校是否真的沒有如他們對我哋講的沒有分成績編班,又沒有智優班。 ...

作者: karenlo    時間: 09-9-2 20:13

Dear all

Can anyone login the eclass successfully? I used the login ID and password but not work. Pls advise. Thanks.
作者: kc    時間: 09-9-2 21:54

請問知唔知小二幾時開始游水呢?
亞女明天體育堂,佢話叫我帶定游水嘅嘢比佢,但我未買深藍色泳衣啊!
有冇媽咪知呢?
作者: YuYung    時間: 09-9-2 22:04

4月先有得游架

原帖由 kc 於 09-9-2 21:54 發表
請問知唔知小二幾時開始游水呢?
亞女明天體育堂,佢話叫我帶定游水嘅嘢比佢,但我未買深藍色泳衣啊!
有冇媽咪知呢?

作者: kc    時間: 09-9-2 22:44

YuYung,

唔該晒!

請問你張通告係幾時派架?
作者: Lauyl    時間: 09-9-2 23:31

咁耐之後先有游水堂,到時學校老師會唔會再提醒小朋友呢?我怕自己會忘記了

另外,我想問問,老師叫同學們把中英文科的圖書全數帶回學校,去年是否也是這樣安排?圖書是否教到的時候才派發給學生呢?
作者: YuYung    時間: 09-9-3 22:24

我尋上中午去睇阿囝食 lunch 時影架,

我諗到4月時, 老師會再提同學架, 因為d同學仔都未知幾時游水, 咁我唔買泳褲住囉, 費事到時唔岩著呀。

原帖由 kc 於 09-9-2 22:44 發表
YuYung,

唔該晒!

請問你張通告係幾時派架?

作者: YuYung    時間: 09-9-3 22:26

圖書? 要帶圖書咩? 我班又無聽到喎, 手冊同我囝都無講喎,
係唔係學校的教科書呀? 我班暫時無叫收,

原帖由 Lauyl 於 09-9-2 23:31 發表
咁耐之後先有游水堂,到時學校老師會唔會再提醒小朋友呢?我怕自己會忘記了

另外,我想問問,老師叫同學們把中英文科的圖書全數帶回學校,去年是否也是這樣安排?圖書是否教到的時候才派發給學生呢? ...

作者: kc    時間: 09-9-4 09:02

我諗係叫自己買書嘅同學將d圖書帶返去,教到時先再派翻比佢地,因我地是學校代買所以都冇派圖書回來。
作者: YuYung    時間: 09-9-4 16:53

原來係咁, 真係嚇死我喇,

原帖由 kc 於 09-9-4 09:02 發表
我諗係叫自己買書嘅同學將d圖書帶返去,教到時先再派翻比佢地,因我地是學校代買所以都冇派圖書回來。

作者: tari    時間: 09-9-7 00:37

sorry 呀,呢輪太忙,宜家先上來八,我都報到啦!

~  二信

~ 二望

~ 二愛
   YuYung (囝囝)

~ 二光

~ 二善
   lauyl(囡囡)
   KS0606(仔仔)
   lauyl(囡囡)

~ 二正
   醉花間 (仔仔)
   tari(仔仔)

~ 二真

~ 二誠
作者: lokyau    時間: 09-9-7 00:46

剛過去的暑假太悠閒,我囡囡終於捱不住返學的忙碌,病倒了,要請病假。

不過過去一星期,佢好開心,因為識到很多新朋友,她很喜歡這班,很快便融入了。她最開心的事就是如願以償做風紀員,佢發夢都想做,佢開心到死。我就話,你生得高大,成個巨人,才被老師選中。
作者: YuYung    時間: 09-9-7 18:30

病左呀, 咁佢依家點麻, 我上星期見到佢, 佢仲好開心, 周圍走周圍玩, 不過就成面都係汗, 我試過叫佢mook汗, 佢又好快咁飛走左, 因為一冷一熱好易中招, 你在家試下同佢講, 有汗一定要用手巾mook左佢, 今日佢有無番學呀?

原帖由 lokyau 於 09-9-7 00:46 發表
剛過去的暑假太悠閒,我囡囡終於捱不住返學的忙碌,病倒了,要請病假。

不過過去一星期,佢好開心,因為識到很多新朋友,她很喜歡這班,很快便融入了。她最開心的事就是如願以償做風紀員,佢發夢都想做,佢開心到死。我就話, ...

作者: lokyau    時間: 09-9-7 23:04

yuyung:我都知佢成日癲癲地周圍跑,我老公都話佢點做風紀。我日日都俾手巾仔同紙巾佢,但佢真係唔識照顧自己,好激氣。
佢今天冇返,佢星期六發燒,但當日已退燒,星期日已好番好多,但費時傳染人,所以今日都請左假。多謝關心。
作者: YuYung    時間: 09-9-8 00:30

我見我地小一果班都有2位女仔做左風紀呀, 犀利

我問我囝想唔想做, 佢話佢都想做, 但在小一實在太多曳嘢, 小二班主任會問小一班主任, 所以佢一定無機會做風紀, 我叫佢咁在小二班上要盡量做好d, 上堂留心d, 唔好咁多小動作, 咁小三時可能有機會架..

原帖由 lokyau 於 09-9-7 23:04 發表
yuyung:我都知佢成日癲癲地周圍跑,我老公都話佢點做風紀。我日日都俾手巾仔同紙巾佢,但佢真係唔識照顧自己,好激氣。
佢今天冇返,佢星期六發燒,但當日已退燒,星期日已好番好多,但費時傳染人,所以今日都請左假。多謝關 ...

作者: wing1128    時間: 09-9-8 06:17

本來仔仔都想做風紀, 但佢唔想無得小息, 但見人做好似好像好威, ........ 真係好笑...........

原帖由 YuYung 於 09-9-8 00:30 發表
我見我地小一果班都有2位女仔做左風紀呀, 犀利

我問我囝想唔想做, 佢話佢都想做, 但在小一實在太多曳嘢, 小二班主任會問小一班主任, 所以佢一定無機會做風紀, 我叫佢咁在小二班上要盡量做好d, 上堂留心d, 唔好咁多 ...

作者: kathy79214    時間: 09-9-8 08:14

我都報到啦!
我仔仔都如願以償做風紀員呀!!

~  二信
    kathy79214  (仔仔)

~ 二望
   lokyau (囡囡)  

~ 二愛
   YuYung (囝囝)

~ 二光

~ 二善
   lauyl  (囡囡)
   KS0606  (仔仔)
   queenie17  (仔仔)

~ 二正
   醉花間 (仔仔)
   tari  (仔仔)

~ 二真

~ 二誠

作者: queenie17    時間: 09-9-8 12:05

真係好多小朋友想做風紀,我個仔都想,我同佢講勁爭大,不如選其他,但他很堅持,希望佢能隨緣啦!總之恭喜哂願望成功嘅小朋友啦。我個仔嗰班未公佈呀!
作者: YuYung    時間: 09-9-9 22:42

今日阿囝只係抄左一半的手冊呀, 聽日都唔知點算,
作者: kathy79214    時間: 09-9-9 23:17

原帖由 YuYung 於 09-9-9 22:42 發表
今日阿囝只係抄左一半的手冊呀, 聽日都唔知點算,

睇吓佢派咗咩簿,教咗邊課,大約估吓有咩功課。
我個仔上咗二年級都成日抄漏,舊年未試過架。
作者: YuYung    時間: 09-9-10 17:07

我想問下尋日派左一份關於課堂中英數提升課程及教材, 有無人買呀? 有無用架?
作者: YuYung    時間: 09-9-10 17:12

各家長及同學:

由於香港現正處於流感高峯期,本校每天均監察全校因病缺席學生人數。近幾天校方發現因病缺席學生人數有輕微上升趨勢,為保障學生健康,本校決定由即日起,學生需要佩戴口罩上課。敬請各家長協助提醒學生注意個人衛生,並每天為子女預備適量之口罩回校上課。

copy from Pui Ching
作者: milk2004    時間: 09-9-10 18:00

請問係未上網做個d呀?
原帖由 YuYung 於 09-9-10 17:07 發表
我想問下尋日派左一份關於課堂中英數提升課程及教材, 有無人買呀? 有無用架?

作者: YuYung    時間: 09-9-10 18:28

係喎, 我估係, 不過唔知係唔係?
不過綱上做我就唔多想買, 如果係有書有本就會諗諗佢

原帖由 milk2004 於 09-9-10 18:00 發表
請問係未上網做個d呀?

作者: milk2004    時間: 09-9-10 22:08

我都係網上做就想買
原帖由 YuYung 於 09-9-10 18:28 發表
係喎, 我估係, 不過唔知係唔係?
不過綱上做我就唔多想買, 如果係有書有本就會諗諗佢

作者: YuYung    時間: 09-9-10 22:41

舊年我唔知道, 買左綱上功課, 最後做都未做過, 浪費金錢, 可能對 Jerry 係無問題的, 但對我囝就......哎

原帖由 milk2004 於 09-9-10 22:08 發表
我都係網上做就想買

作者: 大碼BB媽媽    時間: 09-9-12 23:02     標題: 回覆 1# YuYung 的文章

我想問下二誠班同學仔呀, 大碼仔手冊寫 29/9 交中文閱讀銅獎? but 點可以睇得切呀......
作者: wkymama    時間: 09-9-13 23:11

原帖由 大碼BB媽媽 於 09-9-12 23:02 發表
我想問下二誠班同學仔呀, 大碼仔手冊寫 29/9 交中文閱讀銅獎? but 點可以睇得切呀......

你係圖書館借薄啲少啲字的書睇!
作者: YuYung    時間: 09-9-14 11:26

日日睇1本, 睇到架, 去圖書館借, 又叫佢自己在學校圖書館借, 咁樣好快完成架喇

原帖由 大碼BB媽媽 於 09-9-12 23:02 發表

作者: Lauyl    時間: 09-9-14 20:13

各位家長:

想請問閱讀計劃的書籍是否自選,閱書後自行填寫在手冊?那銅獎要求完成一份讀書報告又怎樣做呢?另外,小女的老師派發了一本循環圖書,要做工作紙,那這本書要登記在手冊內嗎?

因小女是新生,請多提點,謝謝!
作者: 大碼BB媽媽    時間: 09-9-14 22:00

原帖由 Lauyl 於 09-9-14 20:13 發表
各位家長:

想請問閱讀計劃的書籍是否自選,閱書後自行填寫在手冊?那銅獎要求完成一份讀書報告又怎樣做呢?另外,小女的老師派發了一本循環圖書,要做工作紙,那這本書要登記在手冊內嗎?

因小女是新生,請多提點,謝謝! ...

1. 閱讀計劃的書籍是否自選,閱書後自行填寫在手冊?
-->係自選, 睇完之後自行寫手冊.

2. 銅獎要求完成一份讀書報告又怎樣做呢?
-->老師會另行派功作紙 for book report.

3. 循環圖書,要做工作紙,那這本書要登記在手冊內嗎?
-->循環圖書是不可以登記在手冊內
作者: YuYung    時間: 09-9-15 17:42

今朝一起身就開電視, 見到仲係8號, 再訓過, 我囝一路訓訓到9點幾, 一張開眼就問, 點解今日閙鐘唔嚮

無拉拉多左一日假, 佢打電話比朋友煲粥, 跟手仲約埋一齊出去食飯, 再玩一玩, 咁就一日喇 轉下眼又天黑, 回家做晚飯

作者: Lauyl    時間: 09-9-15 22:29

大碼B媽媽:

唔該晒!我現在明白多了.

原帖由 大碼BB媽媽 於 09-9-14 22:00 發表

1. 閱讀計劃的書籍是否自選,閱書後自行填寫在手冊?
-->係自選, 睇完之後自行寫手冊.

2. 銅獎要求完成一份讀書報告又怎樣做呢?
-->老師會另行派功作紙 for book report.

3. 循環圖書,要做工作紙,那這本書要登記在 ...

作者: wing1128    時間: 09-9-18 05:57

P1 開學未有很多之如此類的綱上作業 ,
上年唔知, 仲睇左一大輪, 買了2 個比仔仔 ,
唔知有無用 5 次 , 邊有時間 ??
(學校D)中文百寶箱 & 英語果D唔洗錢 ,
都係做吓 , 其他  ,佢做好DD功課,溫好D書,
我都唔知幾開心啦, 有時間都休息下, 做下
運動啦, 宜家D (H1N1) 甘勁 .

舊年我唔知道, 買左綱上功課, 最後做都未做過, 浪費金錢, 可能對 Jerry 係無問題的, 但對我囝就......哎 引用:
原帖由 milk2004 於 09-9-10 22:08 發表
我都係網上做就想買

作者: YuYung    時間: 09-9-18 11:16

好有同感呀....

原帖由 wing1128 於 09-9-18 05:57 發表
P1 開學未有很多之如此類的綱上作業 ,
上年唔知, 仲睇左一大輪, 買了2 個比仔仔 ,
唔知有無用 5 次 , 邊有時間 ??
(學校D)中文百寶箱 & 英語果D唔洗錢 ,
都係做吓 , 其他  ,佢做好DD功課,溫好D書 ...

作者: kc    時間: 09-9-19 09:37

我女係一個好自動自覺嘅人,咁上年咪諗著買黎比佢做吓囉,咪又係開頭做過幾個星期之後就冇日日做喇!佢話d題目出得好慢好悶喎
作者: Lauyl    時間: 09-9-22 22:04

請問有無二光班的家長可告知我,下星期中文默書的日期和時間,小女今天甚麼都沒有寫回來,真給她氣死!
作者: YuYung    時間: 09-9-23 17:05

我估全部默書都係一樣架,

下星期二, 中默第8,9課, 希望無記錯喇, 因為囝未番來呀, 今晚再對下先,

原帖由 Lauyl 於 09-9-22 22:04 發表
請問有無二光班的家長可告知我,下星期中文默書的日期和時間,小女今天甚麼都沒有寫回來,真給她氣死!

作者: 大碼BB媽媽    時間: 09-9-23 22:10

原帖由 YuYung 於 09-9-23 17:05 發表
我估全部默書都係一樣架,

下星期二, 中默第8,9課, 希望無記錯喇, 因為囝未番來呀, 今晚再對下先,

係呀, 大碼都係咁寫呀, 下星期二默第 8-9課.
作者: queenie17    時間: 09-9-25 09:51

我個仔個班都無寫,唔駛怪你個女,手冊真係無寫,唔係佢抄漏,不過我無問我個仔幾時默,因為我諗住今週温。等我今晚問吓佢。
原帖由 Lauyl 於 09-9-22 22:04 發表

作者: atta    時間: 09-9-26 01:20

HELLO!!!原來我MISS左呢PART TIM.
大家好嗎?
作者: YuYung    時間: 09-9-27 20:15

你咁忙, 有時間多D上黎睇下喇

原帖由 atta 於 09-9-26 01:20 發表
HELLO!!!原來我MISS左呢PART TIM.
大家好嗎?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5