用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 馬鞍山主風 MAMA
go

馬鞍山主風 MAMA [複製鏈接]

馬鞍山主風 MAMA

Hi:
各位MAMA, brian_mama, 貓大姐, du媽

我囡囡今年讀一年班, 今曰收到兩份報名表格:.
1.中.英.數 學習提升課程 - [iclassroom 學習平台] ﹩336
2.2006-2007 I-CLUE 數碼學習計劃 ﹩240-480

以上兩個都系網上學習平台,
請問哪一個好D?
是否有用?
是否兩個都須要 ?
如果兩個都須要, 夠吾夠時間去學(玩)?

謝謝!

Re: 馬鞍山主風 MAMA

frogfung 寫道:
Hi:
各位MAMA, brian_mama, 貓大姐, du媽

我囡囡今年讀一年班, 今曰收到兩份報名表格:.
1.中.英.數 學習提升課程 - [iclassroom 學習平台] ﹩336
2.2006-2007 I-CLUE 數碼學習計劃 ﹩240-480

以上兩個都系網上學習平台,
請問哪一個好D?
是否有用?
是否兩個都須要 ?
如果兩個都須要, 夠吾夠時間去學(玩)?

謝謝!

醒目開學勳章

frogfung,

我都收到果2張單張,其實年年都會派,不過唔係一定要參加,就好似訂報紙和雜誌咁,任你喜歡買唔買。

印象中,學校會有每日一篇同英文每日一篇(每日看一篇中文及英文文章),係免費的,基本上老師都鼓勵小朋友得閒就去睇下
其實我覺得有每日一篇同英文每日一篇都ok,不過缺點就只限中英文2科,同無咩遊戲

當然如果你想小朋友唔只中英2科學習、,咁再買iclassroom或I-cube都不錯的
不過你要諗下小朋友除左中英每日一篇外,再加1-2個學習平台會否太多
i-cube同i-classroom好似有得試玩,其實可以俾小朋友入去睇下佢鍾唔鍾意,有無興趣   

Dear brian_mama
thanks!!

brian_mama 寫道:
frogfung,

我都收到果2張單張,其實年年都會派,不過唔係一定要參加,就好似訂報紙和雜誌咁,任你喜歡買唔買。

印象中,學校會有每日一篇同英文每日一篇(每日看一篇中文及英文文章),係免費的,基本上老師都鼓勵小朋友得閒就去睇下
其實我覺得有每日一篇同英文每日一篇都ok,不過缺點就只限中英文2科,同無咩遊戲

當然如果你想小朋友唔只中英2科學習、,咁再買iclassroom或I-cube都不錯的
不過你要諗下小朋友除左中英每日一篇外,再加1-2個學習平台會否太多
i-cube同i-classroom好似有得試玩,其實可以俾小朋友入去睇下佢鍾唔鍾意,有無興趣   

frogfung,

我都好仔細咁睇過呢兩張表格嘅內容, 好同意brian_ma話學校巳經有"每日一篇" 加上其實有好多免費嘅網站同bk都有d家長可以提供呢d exercise, 所以我就無打算訂囉

好似呢個網都幾好:
http://www.tcet.com/eaonline/FlashedESL/index.html

版主

大家好, 舊年我兩個都冇訂, 今年都唔打算訂啦

我亞女做野好慢, 佢都冇咩時間玩啦, 而且網上好多 免費 的, 都玩唔晒

dear 貓大姐, du 媽:
     , thanks a lot.

版主

開左學 兩個星期啦, 你地小朋友習慣未啊

我亞女 (小二), 明天要默英文啦  :cry:  :cry:  好緊張啊    

貓大姐

我囡囡都算習慣佐啦, 明天也要默英文(Aa-Zz, name)
我地好緊張,希望大家都有好成績啦.

醒目開學勳章

每次默書的前夕,除左小朋友,都係我地要努力的日子
各mami要加油呀﹗   

係呀, 我都好緊張!! 佢咁大個囡都係第一次默書!! 希望會有好成績啦!!!

請問各位會否加入 家長會???

我會喎!! 因為入左可以參加多d學校嘅活動, 又可以多d機會知個囡係學校點!! 我都報左名啦

版主

交左 $50 入左會啦      
希望去旅行果時見到你地啦

agree   

你地個囝囝.囡囡 識吾識默書呀, 我個囡囡吾肯講, 吹脹

du媽 寫道:
係呀, 我都好緊張!! 佢咁大個囡都係第一次默書!! 希望會有好成績啦!!!

我個囡番黎話ok喎!! 都唔係默晒全篇, 四句同4個英文單字母加自己個名. 不過坐個囡隔黎個小朋友尋日巳經話唔知咩叫默書, 今日又話無溫書, 結果淨係識good morning 咋喎, 真係唔知真定假! 大家又要準備星期四默中文啦!!

醒目開學勳章

我都加入左家教會呀~
希望到時旅行可以見到大家啦﹗   

醒目開學勳章

其實會唔會因為以前幼稚園無默書有關?
中默都幾難下,都幾多字默,所以今日都要準備定啦﹗

du媽 寫道:
我個囡番黎話ok喎!! 都唔係默晒全篇, 四句同4個英文單字母加自己個名. 不過坐個囡隔黎個小朋友尋日巳經話唔知咩叫默書, 今日又話無溫書, 結果淨係識good morning 咋喎, 真係唔知真定假! 大家又要準備星期四默中文啦!!

大家努力啦, 其實我唔期望囡囡考前10%, 只要有前45%已經開心啦.
‹ 上一主題|下一主題