用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 2009升小四家長入嚟交流下情報
go

2009升小四家長入嚟交流下情報 [複製鏈接]

小兒喺P4F班,多多指教呀 !
   0    0    0    0

回覆 1# NKW 的文章

4F喺顧老師。今年改咗時間表?每堂變成45分鐘,全日得7堂咋!阿仔個書包可以輕D喇!不過又驚佢無咁長轉注力呢!
CCO 同L.P喺乜科嚟?

回覆 2# wsl05 的文章

謝謝!
你小朋友喺邊班呀?

回覆 2# RyanandYin 的文章

我都擔心呢,我囝囝對英文科比較弱,又小睇英文書,而家惟有叫佢備下課,多D做下補充咁,有咩方法提高佢嘅興趣同能力?

阿仔病咗,喺腸胃炎,明天要請假呢,天氣太熱好易病,我老公同細仔都有感冒,各位都要小心保重,小朋友一返唔到學就頭痛!

謝謝!:loveliness:

回覆 4# 小王 的文章

我都同意,不過中午食飯長咗好多,我就要求個仔做一至兩樣功課!:loveliness:
喺喎你小朋友有冇落小食部買嘢食呀,我仔仔有去買燒賣同汽水佢話好好食喎!

回覆 2# Calvin仔媽媽 的文章

我個仔都喺好似失憶咁 ,D TENSE都有D唔記得,我見到本SE都頭痛,都幾深!

回覆 4# hoho1230 的文章

我仔仔同仔你仔仔都喺4F,唔知佢兩個識唔識呢?我問佢有無新朋友,佢話一有時間就去咗圖書館都無時間識新朋友,比佢激死,我諗住佢識多個同班可以問下功課OR其他嘢? 雖然話升四年班佢都係好依賴我,我就快比佢激死O架喇!

回覆 21# NKW 的文章

曾sir喺敎我囝囝數學喎!我阿仔今年仲參加咗數學培圳組,都喺佢教,星期五已經返咗第一堂,佢好鐘意呀! 我都希望有幫助,今年數學d功課都幾多,次次阿仔都要就一個鐘頭,你哋呢?
P.S.咁你亞女仲有參加咩課外活動?

回覆 4# 小王 的文章

無錯!所以今年我都影咗4份COPY ,你知喇次次考試同TEST都考差唔多嘅如TENSE,PRONOUN同PREPOSITION咁,有時間就比佢做下囉,當喺TRAINING,我仲咗其他補充,如果少功課個日就叫佢做下,上次打風咪叫阿仔做咗幾頁囉!

回覆 1# diancon 的文章

咁都得!咁真係要查清楚件事喇,因正常學校無外人可以進入,一定喺自己人做嘅,希望你揾到真兇!:) 咁阿囡有無後備鞋著住先!

咁就好囉!最緊要佢地有興趣!
喺喇派咗測試範圍喎,今年改咗分四日進行測,好似考試咁,小朋友會舒服d,唔使好似前咁仲要上堂同做功課,大家努力喇!

[quote]原帖由 NKW 於 09-9-21 10:09 發表
hi carayan

我女都有參加咗數學培訓組喎,曾sir係我女班主任, 佢好搞笑架, d學生好鍾意佢. 星期五返咗第一堂,亞女已經話數學好好玩好鐘意咁嘞!亞女話有10個同學培訓.

你哋做咗第一編英文compreh未呀,我囝囝都唔識要我教,如果喺測驗就慘喇 媽咪好擔心呀!

回覆 2# hoho1230 的文章

我囝囝都喺每日做完功課等我對完都差唔多9點喇 ,如果有默書又要温下,有時真係10點都未入得房瞓,d時間好唔見使!
老師又派咗本copy book 同英文TSA Ex,
阿仔話如果真 喺停課就要係屋企做,我都希望唔會發生,但真喺好多人病呀,我都叫仔仔帶口罩。

4F嘅媽咪有無寫低中文讀外閱讀測驗喺咪30/9呢,我只喺見到SR TEST喺29/9(二)咋!

原帖由 hoho1230 於 09-9-25 15:58 發表
真係戥d小朋友辛苦,日日搞到天黑都沒完沒了咁,好唔夠瞓

原來嗰兩本新派的Ex係 for 停課用?TSA嗰本都幾深下,P.5 level,我個仔點識做。

我都有同感 ,阿仔個班上星期每日都有一至兩個兩病,今日好咗喇,但我對停課真喺怕怕喇,一唔返學阿仔就心散晒成績退步咗,如果再為流感而唔使返學,我就真係唔知點追咯!

NKW:
囡囡要多D休息,希望佢快D好番喇!

阿仔今次中文默書終於回復正常狀態,有100分呀,佢都好開心,希望keep 住喇!:loveliness:

回覆 1# RyanandYin 的文章

阿仔講老師上堂話中文測驗閱讀理解佔29分,咁呢部份要小心d,好多時個囝明明知答案,但為咗寫少d會簡化,就攞唔到分︳今次希望佢改下:
‹ 上一主題|下一主題