用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 英皇家長交流區
go

英皇家長交流區   [複製鏈接]

Any sharing is welcome.
   52    0    1    0
HIMAMA

Present!

我仔今日返英文營, 你地呢?

tomorrow

原帖由 hhma 於 09-8-27 13:02 發表
Present!

我仔今日返英文營, 你地呢?
HIMAMA

HI,
阿仔1D, 明天返英文營!

hhma,
我來報導la

ffhhmama

HIMAMA
我同ffhhmama 都係岩岩識架咋, 唔係小學同學.哈...

你睇吓我地d網名, 覺唔覺得好搞笑...個個都ma ma聲

Hi, 各位家長, 小兒是F.2學生呀, 已在英皇讀了一年, 這學校無校車, 無午膳供應的...

原帖由 Fat-C-9 於 09-8-28 07:21 發表
Hi, 各位家長, 小兒是F.2學生呀, 已在英皇讀了一年, 這學校無校車, 無午膳供應的...

hi, Fat-C-9
好開心係度有d 師兄家長同我地傾吓呀..多多指教

Nice to meet you all

多多指教

原帖由 ffhhmama 於 09-8-28 09:27 發表

hi, Fat-C-9
好開心係度有d 師兄家長同我地傾吓呀..多多指教
HIMAMA

welcome ah welcome ah

原帖由 Fat-C-9 於 09-8-28 07:21 發表

Hi, 各位F.1同學的家長, 初初入讀, 你們一定很緊張的, 我舊年都是這個心情呀!
不過, 不用担心, 學校會安排很多高年級的學長, 在小息時探望新生, 幫助他們適應的.
初初人學, 校規會鬆D的, 唔會隨便扣分,祝好運!!!!!

我都覺得, 校規都幾嚴, 甘多版紙

係呢, 你仔仔讀左一年, 覺得開心嗎?

原帖由 Fat-C-9 於 09-8-28 12:13 發表
Hi, 各位F.1同學的家長, 初初入讀, 你們一定很緊張的, 我舊年都是這個心情呀!
不過, 不用担心, 學校會安排很多高年級的學長, 在小息時探望新生, 幫助他們適應的.
初初人學, 校規會鬆D的, 唔會隨便扣分,祝好運!!!!! ...

都OK啦, 他為人比較內斂, 小學又唔係咁多同學入了這中學, 初初都要時間適應的.........
現在, 讀了成年, 日日自己搭車, 自己中午出街食飯, 個人成熟咗啦!!!!

e...同我仔差不多wor
我仔得自己一個咋,不過呢兩日返學, 都識左幾個同學仔

原帖由 Fat-C-9 於 09-8-28 17:15 發表
都OK啦, 他為人比較內斂, 小學又唔係咁多同學入了這中學, 初初都要時間適應的.........

我囝都比較被動, 但總有一天會適應的
雖然只是帶過佢3次去英皇, 而且路程遙遠, 由first day Orientation 那天起, 佢自己返學放學, 好開心佢自己可以handle, 已經開始大個仔喇:)
原帖由 Fat-C-9 於 09-8-28 17:15 發表
現在, 讀了成年, 日日自己搭車, 自己中午出街食飯, 個人成熟咗啦!!!! ...

HIMAMA

我們都是路程遙遠, 我地可以鬥遠

原帖由 HIMAMA 於 09-8-28 22:45 發表
我囝都比較被動, 但總有一天會適應的
雖然只是帶過佢3次去英皇, 而且路程遙遠, 由first day Orientation 那天起, 佢自己返學放學, 好開心佢自己可以handle, 已經開始大個仔喇:)
...

而家乜都唔驚, 最怕豬流感, 要停課!!!!!!!

Hi Fat-C-9,

Could you please tell us more about King's - teachers, students, class structure etc.?

Many thanks.

原帖由 Fat-C-9 於 09-8-28 12:13 發表
初初人學, 校規會鬆D的, 唔會隨便扣分,祝好運!!!!! ...
HIMAMA

賴C奶,您囝囝原來入左英皇,恭喜恭喜。
唔知您記唔記得我呢?

原帖由 hhma 於 09-8-28 23:27 發表
我們都是路程遙遠, 我地可以鬥遠

Hi HIMAMA,其實我所知不多,因唔係識得好多人,以下資料是從小兒口中得來的:
1)
班級: 分成績編班。 A, B, C 是精英班,人數每班超過40人,DE班是小班,不過都有30多人, 又從DE班選出一些中英文比較弱的同學,成為F班。在中英文堂時進行特別教學。
2)
中一時, 老師都比較寬容。中二就不知了。
3)
功課不多。
希望可以幫到你啦!

係荃灣教數學既呀SIR, RIGHT?

原帖由 kwlau 於 09-8-29 17:21 發表
賴C奶,您囝囝原來入左英皇,恭喜恭喜。
唔知您記唔記得我呢?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊