用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 喇沙小學 vs 英華小學
go

喇沙小學 vs 英華小學 [複製鏈接]

0    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

我唔清楚個timing係咪overlap.. 可以俾你咁揀, 因為我都係啱啱開始做research...
英華俾我嘅感覺較平實, 直資~ 就當然要俾學費啦.. 但係升中學問題不大
相對LS, 一路都係津貼學校, 慳返學費但係可能課外嘅駛費仲多.. 升中嘅機會率較細~

另一個考慮嘅, 係家長質素, 其實正常普通人未必會揀LS呢類學校, 但係始終覺得英華d家長應該質素好d

我嘅答案係, 我會揀英華 (雖然會遠d, 返學無咁方便)
我知我老公嘅答案會係LS

原帖由 小曳人 於 09-9-2 10:59 發表
我唔清楚個timing係咪overlap.. 可以俾你咁揀, 因為我都係啱啱開始做research...
英華俾我嘅感覺較平實, 直資~ 就當然要俾學費啦.. 但係升中學問題不大
相對LS, 一路都係津貼學校, 慳返學費但係可能課外嘅駛費仲多.. ...

想請教:
點解英華家長質素會比la salle好呢?la salle學生的父親有部份是舊生,不論學識或事業均有一定的水平,加上部份家長是教徒,在德育方面也受薰陶。至於升中方面,有直屬的band 1 top喇沙書院,升中有一定的保障。

相對LS, 一路都係津貼學校, 慳返學費但係可能課外嘅駛費仲多.. 升中嘅機會率較細~

另一個考慮嘅, 係家長質素, 其實正常普通人未必會揀LS呢類學校, 但係始終覺得英華d家長應該質素好d

平實?質素?正常普通人?

I declare that My son is studying in YW P.2.

For the debate on which school to choose, it is a never ending story since it is rare example to have same children being placed in two schools for comparison.

If not, nobody here could tell which one is better.

To pick a school, it gone thro' decision making process..it involves:-

1)distant from home;
2)school fees;
3)peers in school;
4)school support;
5)school reputation;
6)school faith;
7)religion;
8)etc..varied on person

Albeit my son is at P.2 YW, I did apply LS for him since K.3..My son was born Catholic and has 20pt. but still could not succeed

My son's Churchmate is at LS and we share the examination materials..the fact is the standard is more or less the same of very high order.  

Nonetheless, YW's English examination seems a bit demanding as P.1 boy would do composition in fall term.

Doubless LS College achieves very good result in F.5 public examination.  YW lost lusture on this but also maintain amongst top school performance ( one 9A and over 70% subjects achieved C to A)

Nonetheless,.... they are somebody son and not yours nor mine.  Their standard could only give you a piece of puzzle on the average performance and there is example that LS or YW boy score 9E.

My son is studying P.2 in YW and I am proud of it.  Although it is Chirstian base, we believe in the same God.

LS certainly was my dream(it is free) however YW is quite delighting recently and the syllabus has been adjusted to more advance following DSS.

Choice is on individual and it cannot go wrong to go to either school.

What's your ground of making the statement that the quality of Wing Wa parents is better than the LS parents?

相對LS, 一路都係津貼學校, 慳返學費但係可能課外嘅駛費仲多.. ...

英華俾我嘅感覺較平實...
但我始終不能忘記林校長的「形象」工程~

原帖由 Unclejt 於 09-9-3 02:32 發表
但我始終不能忘記林校長的「形象」工程~
但人地的確講得出做得到喎!唔係得把口喎!
我見識過朋友仔仔小一既用書/教材及考卷, 語文科好得呀!
估計佢地學校的確好努力教學!
順帶一提,我睇過一節目,上星期偶然開電視睇到,都唔知咩訪問節目,見識到佢地既校本活動,超晒班,不過我諗呢間學校既老師會做死囉!

純粹我本人結論,英華呢間學校名氣或許不如人,但實力不容忽視!

原帖由 love_dreaming 於 09-9-3 09:48 發表
....順帶一提,我睇過一節目,上星期偶然開電視睇到,都唔知咩訪問節目,見識到佢地既校本活動,超 ...

請問有冇節目既名, 等我睇下先

請問英華小學今年是不是100%畢業生升上中學部?

有喇沙家長透露今年有超過六十名喇小畢業生不能過馬路升學。

原帖由 Passerby 於 09-9-3 10:39 發表

即是幾分幾?只得實數唔知個base係幾多,好難評論是多是少。

醒目開學勳章 貢獻勳章

hmm...
其實我所講嘅係我自己in general 對津校同直資嘅嘅睇法.. 如果唔同大家嘅意見... 請見諒!

首先, 津校就有約50%學生本自大抽獎第二輪, 呢樣嘢只係想指出, 有50%嘅學生/家長係有隨機傾向, 乜人都有..
我自己來自一個低收入家庭, 哥哥當年中一有幸以細仔 (第二年年中)身份入讀九龍區另一間名校.. 最後, 因為家庭支緩有限, 及同學間分化, 學校對較弱嘅學生支緩不足 (應該話無)等問題, 錯過咗好多嘢, 最後, 只係响數學攞到A1成績.. 跟住嘅路好難行..
當然, 我唔敢講每間津校都一樣咁對待成績差嘅學生, 而且時代都唔同咗, 但相信參差情況依舊... 另外, 父親係old boy唔等於佢生活上能夠提供小孩良好學習環境同氣氛...
相對直資學校, 某程度上, 我個人會願意相信對教育小孩, 呢批家長嘅參差會細少少, 起碼經過intervew見過個仔, 少少家教都應該見到!

其實, 呢個討論對我, 就好似之前同老公傾DBS/LS 嘅分別, 唔同嘅, YW學費較平民, 報嘅人背景都會有少少分別, 而我, 都係比較傾向揀直資..

至於升中問題, LS係津校, 以我所知, 學生要到某個水平先可以升到中學, 直升嘅%應該比直資低  (如果錯咗, 麻煩更正)

當然, 每個家長對小朋友嘅冀望都唔同, 想提供嘅教育都好唔同, 大家應該考慮自己嘅需要而部處, 唔係為咗外人嘅睇法

根據喇沙小學的07-08年度周年報告,今年應約有235名畢業生。

原帖由 Passerby 於 09-9-3 11:19 發表
根據喇沙小學的07-08年度周年報告,今年應約有235名畢業生。
約四分一唔好彩,一般啦,都唔算嚴重既。

原帖由 Passerby 於 09-9-3 10:39 發表

如果100%升英華中學,咁英華唔繼續"平實"下去都唔得啦!

回覆 15# judy 的文章

此話何解? 願聞其詳。

想指出LSPS是一間較特別的津校, 如言有50%學生本自大抽獎第二輪, 但由於LSPS的名氣, 以我知絕大部份這50%的家長都是千方百計預備好才可以安心去抽LSPS而抽到的. 所謂的預備好包括花錢置業, 考取不止於一間的私校做後備, 甚或如我們般, 寧願放棄一些DSS的offer, 也要一博喇沙. 試問如此緊張自己兒子的家長們質素怎會低呢?

原帖由 小曳人 於 09-9-3 10:57 發表
hmm...
其實我所講嘅係我自己in general 對津校同直資嘅嘅睇法.. 如果唔同大家嘅意見... 請見諒!

首先, 津校就有約50%學生本自大抽獎第二輪, 呢樣嘢只係想指出, 有50%嘅學生/家長係有隨機傾向, 乜人都有..
我自己來 ...

原帖由 Passerby 於 09-9-3 12:27 發表
此話何解? 願聞其詳。
我估詐…佢意思係別人考中學時盡收Bd 1,但英華,只能夠盡收自己學校的學生,唔理佢有幾差。

原帖由 Passerby 於 09-9-3 12:27 發表
此話何解? 願聞其詳。

未聽聞英華是一增值(或貶值)學校,可以假定其会考、高考成續由中一收生,中六收生决定。其会考14分以上之比率這幾年(06,07,08)為62.6%, 70.9%, 69.2%,高考入U率大約為62%, 82%, 59%。你可看到06年会考差,08年高考也差。

再看中一入学成續,去年(中、數、英)為55.26, 71.16, 74.22,比前都低(可自已上网看)。不要忘記,去年的中一生,雖云一條龍的學生佔一定比例,但此批學生小學時都是收自外來之插班生,有一定保障,到真正一條龍時如何,可以想像得到。

中一收生差(外來top嘅唔会選),中六好何?係唔係唔"平實"都唔得呢?

我估詐…佢意思係別人考中學時盡收Bd 1,但英華,只能夠盡收自己學校的學生,唔理佢有幾差。

將來会考收100%,冇人知。

我知英華中四唔會100%收番中三學生。
‹ 上一主題|下一主題