用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 點睇優才/播道/真道/沙田浸會大學黃錦輝小學 ...
go

點睇優才/播道/真道/沙田浸會大學黃錦輝小學 [複製鏈接]

各位有仔女升小一的媽咪,
你覺得以上直資小學點樣取舍? 你會唔會因為路程太遠而選擇一些不太心水的小學?
   0    0    0    0
:-? :-x :-P :oops: :idea: :mrgreen: :lalala: :wink: :chair: :weapon: :sleep: :party: :party:

真道報名費是全港最貴之一,要$200.

醒目開學勳章

係啊,真道的申請費真的是最高
但interview後一年都沒有回音,真的第一次聽聞
如果是真的,又幾過份,不過,學校的學生看來沒有問題

原帖由 fentanylbaby 於 09-9-4 13:32 發表
真道報名費是全港最貴之一,要$200,要這麼多$最反感,聽聞interview行政最混亂,有朋友interview後整整一年都無回音,每次致電學校,回應說校長很,未完成所有interview,要等.真離譜!如此混亂之行政,試問將來學生是会怎樣. ...

醒目開學勳章 王國長老

今年我有考播道同真道

係啊, 真道要$200! 真係幾貴............不過家長覺得ok就得啦, interview方面, 我都聽過in完之後要等好耐好耐, 各人有各人做法啦, 我估學校有佢既原因既

播道so far似乎係負面消息比較少既一間

優才唔係我杯茶 (唔好問點解, 呢度有d優才家長唔俾人講野架...... )

黃錦輝對我黎講太遠了(我住港島), 我覺得如果travel時間可以接受的話, 返遠少少都ok, 太遠就唔好了

原帖由 Charlotte_mom 於 09-9-4 15:34 發表
今年我有考播道同真道

係啊, 真道要$200! 真係幾貴............不過家長覺得ok就得啦, interview方面, 我都聽過in完之後要等好耐好耐, 各人有各人做法啦, 我估學校有佢既原因既

播道so far似乎係負面消息比較少既 ...

我同老婆都覺得真道收$200報名費係好事,因為可以screen out一批根本「係又報唔係又報」嘅家長,如果真係有心想報真道、認同佢教育理念嘅家長,係唔會介意嗰200蚊架。

我哋次選會係優才,跟住係播道同埋港同。黃錦輝就太遠,所以唔會報。
‹ 上一主題|下一主題