用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 深井天主教小學 62區 ~ 深天小學一問
go

62區 ~ 深天小學一問

想請問各家長知否"深天"是傳統或活動教學,謝謝!!

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 ss_joanne 於 09-9-3 19:41 發表
想請問各家長知否"深天"是傳統或活動教學,謝謝!!

不過佢係小班教學 (今年小一 26/27人一班), 小一至小三唔會按成績分班.

2009/10 是 27人一班

12 Sep 09觀校日

Call 2490 3912 and leave down kid’s name, school & contact number for reservation.

http://cwk.edu.hk/

Tel: 2490 3912

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 chrisfungsy 於 09-9-4 15:14 發表
2009/10 是 27人一班

12 Sep 09觀校日

Call 2490 3912 and leave down kid’s name, school & contact number for reservation.

http://cwk.edu.hk/

Tel: 2490 3912

派位係 25人一班, 深天小一共有100個學位.

今年係收多咗 8 個叩門學生, 不過有一個未開學就已經退咗學

原帖由 chan803 於 09-9-4 16:22 發表

派位係 25人一班, 深天小一共有100個學位.

今年係收多咗 8 個叩門學生, 不過有一個未開學就已經退咗學

Oh.....見好多家長都讚"深天", 因此校亦是考慮的一間, 未知巳退學的學生是有更好選擇還是另有原因呢????

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 ss_joanne 於 09-9-4 23:40 發表

Oh.....見好多家長都讚"深天", 因此校亦是考慮的一間, 未知巳退學的學生是有更好選擇還是另有原因呢????

唔知 wor, 可能係有更喜愛的學校收咗佢掛

深天家長

Hi 你好,
本人也想為小兒報讀此學校,請問P.1中/英文科是否學校自行編制出來的.請問是否不深的
請多多指教 !!!!!!!

原帖由 kiukiudaddy 於 09-9-3 22:24 發表
其實我都唔清楚點至定義為之活動教學,但今時今日大部份小學http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=69&cb=12345611&n=a084433c都會滲雜活動教學的原素,但深天應無特別強調係活動教學,一般坐位編排亦 ...

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 viensiu124 於 09-9-9 11:29 發表
Hi 你好,
本人也想為小兒報讀此學校,請問P.1中/英文科是否學校自行編制出來的.請問是否不深的

英文用 longman express 教科書.

中文教科書唔記得係邊間, 唔係自行編制的.

唔算深掛, 都無教快一級/半級.

早兩星期觀校日去參觀過,學校有介紹英文課程,中文就沒有所以不知道。我個人就認為真係好淺(純個人意見)。

原帖由 viensiu124 於 09-9-9 11:29 AM 發表
Hi 你好,

醒目開學勳章

原帖由 PinguLinusLee 於 09-9-9 12:38 發表
早兩星期觀校日去參觀過,學校有介紹英文課程,中文就沒有所以不知道。我個人就認為真係好淺(純個人意見)。

荃官 . 海官 . 馬基 . 聖家等小學都是用longman express喎

醒目開學勳章

原帖由 viensiu124 於 09-9-9 11:29 發表
Hi 你好,

用longman express 教英文 , 另外學校會自訂一些worksheets 給學生做 ,ok不算淺,
很多學校都是用longman express做教科書的, eg 荃官. 馬基. 海官. 聖家.石鐘山等

kiukiudaddy,想問下深天叩門考啲咩?
揀呢間係咪要學定普通話?成長課德育課係咪好少?
原帖由 kiukiudaddy 於 09-9-3 22:24 發表
其實我都唔清楚點至定義為之活動教學,但今時今日大部份小學http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=69&cb=12345611&n=a084433c都會滲雜活動教學的原素,但深天應無特別強調係活動教學,一般坐位編排亦 ...

清楚,唔該!
原帖由 kiukiudaddy 於 09-9-17 23:48 發表
想問下深天叩門考啲咩? -->只係一D好General嘅野,但起碼妳要講到對此校的認識、揀此校的原因同妳對小朋友及學校有咩期望,至於小朋友,只係傾下計,了解日常生活概況(即係有無家庭培育定係掟個仔去學校靠哂老師),並唔係要考D咩 ...