用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 F1第一日的功課
go

F1第一日的功課 [複製鏈接]

昨日2/9開始上課,第一日既功課已經做到11pm都未攪店,今日直頭昏迷起唔到身,你地多唔多功課丫?

0    0    0    0

吓! 咁慘! 剛剛開學咋Wor, 捭D乜野功課可以做到咁夜呀?!  我囝在暑假因豬流感都無預備班上, 呢兩日都係派吓通告, 認識吓D規則同新同學咁啦! 咁多功課, 你小朋友係咪好驚呀?

Eng Worksheets
Chinese History
Chinese workbook 7 pages, Chapter 1 whole chapter's exercise(around 15 pages).
死未,我問係唔係第日就要交,she said"yes, otherwise deduct average marks"

原帖由 popokit 於 09-9-3 10:10 發表
吓! 咁慘! 剛剛開學咋Wor, 捭D乜野功課可以做到咁夜呀?!  我囝在暑假因豬流感都無預備班上, 呢兩日都係派吓通告, 認識吓D規則同新同學咁啦! 咁多功課, 你小朋友係咪好驚呀? ...

你間一定係Band 1 頭名校勒. 谷得咁勁.

原帖由 violetching 於 09-9-3 10:32 發表
Eng Worksheets
Chinese History
Chinese workbook 7 pages, Chapter 1 whole chapter's exercise(around 15 pages).
死未,我問係唔係第日就要交,she said"yes, otherwise deduct average marks"

...

嘩!真糸好多0番,d學生都未習慣,咁多功課會唔會嚇親佢地,好大壓力呀,介唔介意講是邊間學校.

亞女做功課是比較慢少少,終於要我一齊查字典以加快速度,希望今日唔好咁多,昨天已經無練琴同長笛

原帖由 as2009 於 09-9-3 10:44 發表

嘩!真糸好多0番,d學生都未習慣,咁多功課會唔會嚇親佢地,好大壓力呀,介唔介意講是邊間學校.

我地(女,我,老公)同大家講,這只是開學未適應,遲D會好D喇!希望在明天!!!

原帖由 頭痛 於 09-9-3 10:59 發表
妳女真係慘~

咁多功課, 做死人咩

原帖由 頭痛 於 09-9-3 10:59 發表
妳女真係慘~

中文個chapter 1whole chapter有成40pages,要睇曬先可以做!淨系個段落大意個版都攪左30mins!!

原帖由 MonaLeung 於 09-9-3 11:03 發表
咁多功課, 做死人咩

my daughter also has homework yesterday, just introduce herself througgh writing and drawing so that the teacher can remember them.

salina,
I haven't received yr email yet, which pieces do you want?

原帖由 salina0817 於 09-9-3 11:14 發表
my daughter also has homework yesterday, just introduce herself througgh writing and drawing so that the teacher can remember them.

原帖由 violetching 於 09-9-3 10:52 發表
亞女做功課是比較慢少少,終於要我一齊查字典以加快速度,希望今日唔好咁多,昨天已經無練琴同長笛
亞女讀St Stephen's Girls College.

請問你囡囡間學校, 會唔會好似有d名校咁, form 1 要教晒form 1 & 2 d 野, 升上form 2 就要教form 3 d 野. 所以要咁谷? 一秒也不能少!

原帖由 violetching 於 09-9-3 11:02 發表
我地(女,我,老公)同大家講,這只是開學未適應,遲D會好D喇!希望在明天!!!

Violetching,

你地要努加油呀,俾多d支持佢啦,現在辛苦些,將來就輕鬆d!

應該吾會掛!D書都只係買番F1's level.識得D師姐都無咁講bo!舊年個亞女跳舞ge朋友話唔係好多homework!

原帖由 popokit 於 09-9-3 11:22 發表

請問你囡囡間學校, 會唔會好似有d名校咁, form 1 要教晒form 1 & 2 d 野, 升上form 2 就要教form 3 d 野. 所以要咁谷? 一秒也不能少!

Thanks! 所有人都一齊努力啦!

原帖由 as2009 於 09-9-3 11:28 發表

Violetching,

你地要努加油呀,俾多d支持佢啦,現在辛苦些,將來就輕鬆d!

原帖由 violetching 於 09-9-3 11:30 發表
應該吾會掛!D書都只係買番F1's level.識得D師姐都無咁講bo!舊年個亞女跳舞ge朋友話唔係好多homework!

明天會更好! 加油!

e + 我地可以做的只有從旁協助同不斷的鼓勵. 希望佢地可以快d適應啦!
‹ 上一主題|下一主題