用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如在油尖旺邊間學校好比仔讀?
go

如在油尖旺邊間學校好比仔讀? [複製鏈接]

開始要報名,報邊間好?我係新手唔知邊間好,分又低!真苦惱!有無人幫下我!
   0    0    0    0

新小拔削世襲優勢 篩選只計面試表現 次輪才考慮關聯

拔萃男書院附屬小學昨舉行兩場入學講座,共有約 2400名家長和學童出席,逼爆禮堂。

小學正接受家長報讀明年小一,多間直資傳統名小學,取錄時都會額外加分給校友的子女。不過拔萃男書院附屬小學今年起率先改革,在篩選合資格學童進入次輪面試時,只計算他們的面試表現,暫不考慮他們與學校的關聯,減低「世襲」優勢,也可避免優秀學童礙於制度而不獲取錄,料會對其他名校構成壓力。

拔萃男書院附屬小學(新小拔)昨舉行兩場入學講座,首場逼爆禮堂,遲來的家長須等候第二場,合共有 2,400名家長和學童出席。

「唔係拒絕校友」

該校小一設兩次面試,所有學童都可參加首輪面試,最高分 300人可進入次輪面試。過往篩選學生進入次輪面試,是根據他們在首次面試的成績,以及與該校的關聯,例如父親是否校友或持有聖公會領洗紙;但由今年起,只按他們在首輪面試的成績排名,到次輪面試後才再就他們與學校的關聯加分,以決定最終能否獲得取錄。(見表)

男拔校長張灼祥昨表示,過去五年平均每十名新生,有三人的父親是校友。原有制度去年發生問題,「舊年有同學好 bright(醒目),都入唔到選(次輪面試)」,原因是他們與學校沒有關聯,總分不及與學校有關聯的學童,校方再給予他們機會, 10人獲取錄。

張灼祥表示,今後取錄與否主要靠面試表現,「個個家長都有機會。」他安撫校友說:「我哋係改善世襲情況,唔係拒絕校友。」多名受訪的非校友家長,都支持改制。

不過多所直資傳統名校仍世襲色彩濃厚,聖保羅書院小學收生與新小拔過去做法相同,在篩選學童進入次輪面試時,也會視乎他們是否與學校有關聯。聖保羅男女中學附屬小學每年 150個小一學額,規定最多 75%會用來取錄與學校有關聯的學童;發言人稱,雖然該校屬聖公會,但有領洗紙不會獲得加分。

或變成假希望

資深選校專家趙榮德認為,新小拔改制可減少校友壟斷學位,但擔心他們會反對,由於最終仍要計算關聯分數,可能會給沒關聯學童假希望。

另外,新小拔小一有 150個學額,過去數年都多達 2,000人報讀。張灼祥稱,取錄對象主要是活潑、主動性強和有禮貌的學童,他批評現今家長

過於寵愛,令孩子不會獨立,連綁鞋帶也不會,「生果要切粒粒先識食,畀成個蘋果佢哋,就唔識食。」

拔萃男書院附屬小學收生新制度

首輪面試:學童以小組形式活動,校長和教師從旁觀察評分
舊制:佔取錄分數 30%
新制:相同

與學校關聯:父親是男拔校友、哥哥在小學或中學部就讀或學童持有聖公會領洗紙
舊制:佔取錄分數 10%
新制:暫不計算

晉級準則
舊制:兩項合計最高分 300人
新制:首輪面試最高分 300人

次輪面試:家長
陪同子女入面試室,先介紹子女,然後留下他們接受校長或校董會面試
舊制:佔取錄分數 50%
新制:分數加至佔 55%

與學校關聯
舊制:已在首輪計算
新制:佔取錄分數 10%

學生個人履歷:以 10至 15版 A4紙,刊列學童的成績課外活動紀錄、曾獲獎狀等
舊制:佔取錄分數 10%
新制:分數降至 5%

取錄準則
所有項目合計最高分 150人

資料來源:男拔校方

男仔多數係油天, 循道, 德信.

多謝你回覆!但真係唔知入紙邊間肯收我仔!我想試天主教油麻地但自己又唔係信教!咁點好!

If I were you, only have 15 marks, I will try 循道 at the first round.
原帖由 royce 於 09-9-6 23:51 發表
多謝你回覆!但真係唔知入紙邊間肯收我仔!我想試天主教油麻地但自己又唔係信教!咁點好!

無宗教分/舊生分, 你預左第一個round好多名校都入唔到.

原帖由 royce 於 09-9-6 23:51 發表

請問入循道機會大啲咩?我得十五分,真唔知有邊間肯收我仔。决定邊間好!真唔知點好!

第一round可以試下德信, 起碼少左女仔同你爭, 機會大d.

原帖由 G-Ma 於 09-9-7 17:02 發表
第一round可以試下德信, 起碼少左女仔同你爭, 機會大d.

係喎!多謝你意見!我去試下先!

死啦!我原來得5分咋!

5分都可以試下既,.

冇5分。最少有10分,第一個小孩最少有15分。

係呀!原來有十五分!

始終德信競爭無咁大, 而且有兄弟姊妹分既人亦相對少, 因為要係兩兄弟先有得受惠.

油尖旺唔係要分三個區嚟抽既咩??

咁德信小學只收男仔?但係佢有幼稚園,小學收出面學生會唔會相對少位呢?
咁有冇中學o架?係一條龍嗎?
功課多唔多o架?

德信有中學不過係直資, 好似唔係一條龍.  不過德信派位都ok, 都好多人派去九華.

原帖由 annaanna 於 09-9-8 11:36 發表
咁德信小學只收男仔?但係佢有幼稚園,小學收出面學生會唔會相對少位呢?
咁有冇中學o架?係一條龍嗎?
功課多唔多o架?

啱啱打去德信問明年九月一年收生幾時報名,點知比佢串洗唔洗要一年咁早報名!哎唔係要報咩??

德信都係按自行收生程序, 到時幼稚園會有form比你地填.

回覆 3# G-Ma 的文章

請問如果是女仔, 應選那些學校呢?

謝謝。
‹ 上一主題|下一主題