用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 那間 直資 / 私立 是真正活動教學?
go

那間 直資 / 私立 是真正活動教學?  

想請教吓 (九龍區) 那間直資/私立是真真正正是活動教學?
因為以前曾見過有靚媽話有d學校話係活動教學,但事實未必真正係活動教學,真的嗎?

醒目開學勳章 王國長老

有部分學校claim自己活動, 但只係做得好少, 例如間中去下街就叫活動, 其實唔止可以咁, 活動教學仲包括課程同功課設計, 學生參與機會, 老師引導方法, 小組討論, 評估(唔係只計測驗考試, 應該連上課表現等都要take into account的)
我自己女女係讀活動教學既小學, 黎梗細仔搵學校, 都係target呢類, 我自己會考幾間:
港大同學會
漢華(高年班會傳統返)
真道
播道
聖瑪加利(考慮中, 怕英文學校仔仔考唔上亦攪唔掂)

我知蔡繼有都係活動, 但學費較貴
原帖由 mickychow 於 09-9-8 10:13 AM 發表
想請教吓 (九龍區) 那間直資/私立是真真正正是活動教學?
因為以前曾見過有靚媽話有d學校話係活動教學,但事實未必真正係活動教學,真的嗎?

Arabellahk    發表於 19-2-20 16:59

原帖由 Charlotte_mom 於 09-9-8 10:22 發表
有部分學校claim自己活動, 但只係做得好少, 例如間中去下街就叫活動, 其實唔止可以咁, 活動教學仲包括課程同功課設計, 學生參與機會, 老師引導方法, 小組討論, 評估(唔係只計測驗考試, 應該連上課表現等都要take int ...

Charlotte_mom,
好多謝你!我喺度見到你解答咗好多人ge問題,真的唔該晒!咁其實你個人認為傳統and活動教學對小朋友同埋家長嚟講邊樣較辛苦d?對小朋友嚟講,我應點樣觀察自己個小朋友應該選擇邊種教學方法好呢?唔該晒!

優才書院都是活動教學既直資,小朋友返學都好開心.

原帖由 ggoo 於 09-9-8 10:29 發表
優才書院都是活動教學既直資,小朋友返學都好開心.

唔該晒!我想問吓優才是否低年級在旺角校舍,高年級及中學在將軍澳校舍?你小朋友是否讀此校?難唔難考入?唔該!

其實真係要睇小朋友性格, 有些小朋友好細個就好定性, 好專注, 自己都好有要求, 呢類小朋友係比較"谷"得, 傳統學校都會適合佢.  但有d小朋友真係坐唔定, 求知慾好強, 好多野講, 活潑好動果類可能去活動教學佢地會開心d.

不過亦睇父母個人意願, 好似我自己我囡囡係比較怕羞, 膽小, 但我都幫佢揀左活動教學, 因為我覺得係呢個環境可以培養佢大膽d, 敢言d.  幾年下來, 成效真係好好, 囡囡宜家好多上台表演活動佢都好踴躍參加, 學校環境同朋輩影響既幫助真係好大.

原帖由 mickychow 於 09-9-8 10:29 發表

Charlotte_mom,
好多謝你!我喺度見到你解答咗好多人ge問題,真的唔該晒!咁其實你個人認為傳統and活動教學對小朋友同埋家長嚟講邊樣較辛苦d?對小朋友嚟講,我應點樣觀察自己個小朋友應該選擇邊種教學方法好呢?唔該晒! ...

醒目開學勳章 王國長老

有d小朋友, 讀書係聽幾多記幾多的, 鐘意坐定定咁吸收, 唔鐘意咁多"花臣"野, 總之就係聽同讀, 咁就適合傳統

有d小朋友, 舉一反三, 自己睇完書會識問識challenge, 活動就岩晒, 因為活動教學, 老師講完basic資料之後, 會要求小朋友返屋企繼續搵料的, 消化完再用自己方法present出黎, 好可能仲要o係全班面前講, 咁有表演慾既就更如魚得水喇

另一方面就係父母既期望, 傳統學校既學生, 係會比較循規蹈矩, 乖巧有禮, 而活動學校既學生, 會比較靈活變通, 敢錯敢言, 所以你亦要唸下你想小朋友成為邊一類型喇

請問英華, st.paul係咪活動教學?thank you

醒目開學勳章 王國長老

i don't think so............
原帖由 奀奀豬0702 於 09-9-8 11:08 AM 發表
請問英華, st.paul係咪活動教學?thank you

我女出年先開始報讀小一,優才小一至小三響旺角上課,小四返將軍澳返學.聽聞都好難入.
詳細資料你可以睇優才本身既topic:
http://forum.edu-kingdom.com/forumdisplay.php?fid=251

間學校好唔好我唔敢比意見,因為好多野都難以比較同好主觀,你可以自己上去留意d家長既發言.

原帖由 mickychow 於 09-9-8 10:40 發表

唔該晒!我想問吓優才是否低年級在旺角校舍,高年級及中學在將軍澳校舍?你小朋友是否讀此校?難唔難考入?唔該!

優才係旺角既校舍真係幾細下, 而且比較舊, 6年小學一時去旺角, 一時去將軍澳返學, 我覺得呢個安排真係唔係咁好.

不過優才本身係唔錯既學校嚟既.

原帖由 ggoo 於 09-9-8 12:36 發表
我女出年先開始報讀小一,優才小一至小三響旺角上課,小四返將軍澳返學.聽聞都好難入.
http://forum.edu-kingdom.com/forumdisplay.php?fid=251

間學校好唔好我唔敢比意見,因為好多 ...

原帖由 G-Ma 於 09-9-8 12:41 發表
優才係旺角既校舍真係幾細下, 而且比較舊, 6年小學一時去旺角, 一時去將軍澳返學, 我覺得呢個安排真係唔係咁好.

不過優才本身係唔錯既學校嚟既.

...

DEAR 各位家長

請問 有沒有人知保良局陸慶濤是否活動教學 ?

另可否說多點真道因我錯過了最後的簡介會.
MIHO

醒目開學勳章

陸慶濤最後一場簡介會這個星期六早上9時至12時才舉行

她們每年2測2考,應該算是活動教學,等我今個星期聽完簡介再說

但看了小學概覽,她們改了英文教學,之前是英文及部份科目才是英文教學

一條龍中學成績ok, above the average.

原帖由 MIHO.WAH 於 09-9-8 13:36 發表

DEAR 各位家長

請問 有沒有人知保良局陸慶濤是否活動教學 ?

另可否說多點真道因我錯過了最後的簡介會.

原帖由 Charlotte_mom 於 09-9-8 11:04 發表
有d小朋友, 讀書係聽幾多記幾多的, 鐘意坐定定咁吸收, 唔鐘意咁多"花臣"野, 總之就係聽同讀, 咁就適合傳統

有d小朋友, 舉一反三, 自己睇完書會識問識challenge, 活動就岩晒, 因為活動教學, 老師講完basic資料之後,  ...

好似你咁講:以我小朋友為例,仔仔活潑好動又好有表演慾,唔鍾意坐定定,又鍾意一言九鼎,理應幫佢揀活動教學可能會啱佢d。但係我又比較鍾意小朋友循規蹈矩, 乖巧有禮,針無兩頭利應點辦?
我想問吓如果活動教學會否比傳統教學辛苦呢?因為活動教學可能要用好多時間去找資料。是嗎/

nicymama    發表於 18-6-27 10:00
bigboyenzo  個人意見,有心培養小朋友,係應該根據佢個性同興趣比佢發揮,如果根據你既要求而做但同佢個性相違背,最終只會糟塌左小朋友  發表於 14-1-4 14:47

原帖由 ggoo 於 09-9-8 12:36 發表

間學校好唔好我唔敢比意見,因為好多 ...

其實我都有去優才 topic 嗰度睇過,整體評語都幾好。我仔仔都係出年先開始報讀小一,我襯住呢個考學校季節入嚟請教吓各位先,希望可以學吓野,唔使三心兩意。

醒目開學勳章

我覺得看你所謂辛苦是什麼啦!

傳統名校的辛苦是陪小朋友默書,可能拿92分就要見家長(真人真事),因此每晚陪小朋友溫習很晚,考試壓力大

DSS中部份沒有這樣(因DSS中亦有老牌名校),但亦需要陪小朋友分析事情,看圖書,查資料

一方是花時間卻不要太傷精神,但壓力大, 因照課本為主,有根有據
另一方時,花時間及精神,但少些壓力,因不是只說答案,要幫助小朋友學懂思考

所以看你怎樣想,但你是對的,針無兩頭利,但究竟我們教養小朋友是想他們成為我們希望的,定成長成一個他們自己,活得精彩,沒有浪費生命

原帖由 mickychow 於 09-9-8 15:09 發表

好似你咁講:以我小朋友為例,仔仔活潑好動又好有表演慾,唔鍾意坐定定,又鍾意一言九鼎,理應幫佢揀活動教學可能會啱佢d。但係我又比較鍾意小朋友循規蹈矩, 乖巧有禮,針無兩頭利應點辦?
我想問吓如果活動教學會否比傳統教學辛苦 ...

醒目開學勳章 王國長老

非常精彩
原帖由 ziyi 於 09-9-8 03:28 PM 發表

傳統名校的辛苦是陪小朋友默書,可能拿92分就要見家長(真人真事),因此每晚陪小朋友溫習很晚,考試壓力大

DSS中部份沒有這樣(因DSS中亦有老牌名校),但亦需要陪小朋友分析事情,看圖書,查 ...

"成長成一個他們自己,活得精彩,沒有浪費生命"

好同意.

原帖由 ziyi 於 09-9-8 15:28 發表

DSS中部份沒有這樣(因DSS中亦有老牌名校),但亦需要陪小朋友分析事情,看圖書,查 ...

一言九鼎未必係壞事, 通常呢類小朋友都好聰明, 反應快, 只係係德育上面要多加輔導.

原帖由 mickychow 於 09-9-8 15:09 發表

我想問吓如果活動教學會否比傳統教學辛苦 ...

醒目開學勳章 王國長老

係, 識得critical thinking, 敢於發表, 係成功既主要因素, 當然學埋點去專重別人就very good喇!
原帖由 G-Ma 於 09-9-8 04:26 PM 發表
一言九鼎未必係壞事, 通常呢類小朋友都好聰明, 反應快, 只係係德育上面多加輔導.

phoebe_ming5    發表於 13-12-11 15:03