用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 09-10年度 SFA 小一家長交流區
go

09-10年度 SFA 小一家長交流區 [複製鏈接]

Hello!

我細仔今年都入讀小一,因停課剛剛打去問星期六註冊手續是否正常,佢地話一切正常呀! 特通知大家 。

Hello!
各位家長,我細仔今年入讀P1,哥哥就去年插班升讀P2,因為在一般津校完成P1再在SFA讀P2,在可以比較的情况下,一年過去都覺得幾好,哥哥就讀那班的老師都好和藹可親,平時有問題打電話去找科目老師,佢地都好樂意回答,所以往後有唔明白的地方都可以問架!當然係比較急切的事情啦!
至於P1分班,聽講22/8 家長會會知道。
原帖由 金金@2003 於 09-8-17 14:11 發表
ejwong

又會咁"喬"同一班, 吾知幾時先知小一分班結果呢

Hi, 大家交流下啦!
)請問小一要唔要買粉彩上視藝堂?  要,不要買臘筆
ii) 除咗學費, 仲要唔要交
1) 冷氣$$   P2 全年無要求俾過喎!
2) 堂費  ?堂費??無
3) 簿費  要,合理, 間間小學都要交
iii)夏天係咪可以穿外套, 是乜嘢色的?  白色
iv)冬天可唔可以穿羽絨? 要乜嘢色的?  不可以, 穿校服棉褸已足夠
v)可唔可以用拖轆書包? 這個就唔太肯定,上落樓梯會唔會唔方便呢? 不過P1全部課室在地下, 如果只用一年??
vi)除咗鉛筆, eraser之外, 有冇文具要帶  睇各人需要啦, 我就幫佢地準備鉛筆鉋或5支鉛筆以上以防萬一!
vii)係咪食反要帶枱墊, 要唔要每日帶返屋企洗? 當然要每日洗啦! 全套餐具都要洗免有異味!!

希望幫到你啦

Sorry !  補充文具 - 還要帶ruler

我想問枱墊是否膠可摺的那種    什麽物料都OK, 剪包書膠都得
夏天是穿白色外套
冬天穿什麼色   寶藍色(可自由在外購買)
在校吃午飯驚不驚吃到污糟邋遢因白色衫   這...要看小朋友自己啦! 要開始自己搞掂, 如厠都係!

其實小一生活初初會有D亂, 好快佢地就會上到手, 做家長要開始放手..

1. 學校有沒有lunch供應? 那一間供應商? 質素如何?  供應商唔知今年有沒有變? 阿仔話OK喎! 佢一向食野都無所謂, 點左唔好食佢返家講/或我問今日好唔好食, 唔好下個月就唔揀囉! 每月訂一次.
2. 如果打算拿lunch給小朋友會是怎樣安排? 不太清楚, 等學校再告知都未遲.  放心!
3. 午飯時有沒有家長義工協助小一學生? 老師會否看看小朋友吃了多少? 因為知道有些小學是要小朋友最少食到一半.    以我所知(從阿仔口述)沒有家長義工, 有老師有高年級學生幫忙, 有姨姨但唔知係唔係供應商派來, 會叫小朋友食多D等..不在班房食...不太詳細因大仔不喜歡講太多給我聽...常說唔知..無留意...激死..

1A

--Vito Wong (
, York)

1B
--

1C

kary Cheung (F, york)
Rachel Kwan (F, Keen Mind)
Kylie Ma (F, St.Cat)
1D

1A

--Vito Wong (
, York)

1B
--

1C

kary Cheung (F, york)
Rachel Kwan (F, Keen Mind)
Kylie Ma (F, St.Cat)
Rameo Fok (F, LYK Tsuen Wan)
1D

唔需要太大壓力, 默書測驗唔計分, 只計3次考試的平均分, 主科不合格才要留班, 所以每個學期雖然多默書測驗但在温書方面與小朋友之間的關係可以緩和下不用拉得太緊都係好事架!  我地D家長的壞EQ留俾考試時先發都未遲 一年發少好多次架! 無咁易爆血管添
原帖由 chrwan 於 09-8-26 11:11 發表
都好擔心是否好多測驗, Unseen dictation, homework...
驚給小朋友壓力

應該要帶, 可能有通告等東西派
原帖由 ISABELSIN 於 09-8-27 13:37 發表
wow...1C MORE GIRL, 9/1返学是否不用帶書包, 有冇人可答我

Hi 各位1C家長,

唉! 您地的小朋友就好啦! 我細仔同我講第2日就因為多咀俾Ms. Chik罰企左1分鐘, 您地問下D小朋友都可能知邊個, 係Rameo, 佢實在太..喜歡talking啦! 不過佢都講返學幾開心

另外關於音樂卷, 我大仔3年級在佢自己e-class內可做, 並不是派紙, 但在細佬e-class內就無post出嚟俾我地做, 可能漏左掛! 我諗暫時不要理會先都OK.

我細佬都話唔係食自己揀嗰款喎因為第一日! 不過佢都食晒(佢自己話)
原帖由 QQ2003 於 09-9-6 20:24 發表
CCW,

QQ嗰日揀左食雞翼飯, 但佢話嗰日成班同學都係食雞翼飯

各位1C家長,

要係小朋友e-class到做, 先選classroom-->handbook-->在calender選上星期五(4/9)-->在music 科看見個<mouse>物體表示有e-homework意思, click入去就可以做, 記得要先在頂部份按右鍵<下載檔案>後先可以同時間看問卷同時間在右面填answer.

希望幫到您!
原帖由 chrwan 於 09-9-7 13:19 發表
CCW:

我這數天都開不到, 剛發現以下方法
試試開不開到: 一人一樂器調查問卷(1).doc

(1) 用小朋友log in.

(2) 在LATEST Campus New 找
29 Aug 09
做不到eHW?請先依筆記查看電腦的設定。的message

依方法應可 ...

依..我阿仔返來都話唔見左本WB, 都好緊張話驚, 又話肯定無收過! 我同佢講或者自己漏在在柜桶, 叫佢明天再回校睇下先囉.  其實WB昨天係功課, 可能真係收左都唔定, 如果唔係點會咁啱都唔見左!而且又有名, 唔洗驚!
原帖由 CCW 於 09-9-8 16:54 發表
1C 同學仔:

今日阿女返黎搵唔返本My Pal Workbook 2A, 佢話老師無收到, 應該係漏左o向學校, 驚俾老師鬧, 喊左一陣.....請問你地小朋友本Workbook係咪都仲o向到呢???? ...

Hi! Nicolelau,

sorry呀! 咁遲覆您, 我剛剛先開BK睇到, 咁下次可以有機會再見面啦!
原帖由 Nicolelau 於 09-9-8 20:26 發表
Scott 都話交左比老師, 大家口供一致, 應該冇問題啦!
咁Aa - Zz 喺唔喺已經交咗啦? 真喺太好啦, 有你哋喺到互相提點!!!
yinsinmama, 我估你喺我喺開學禮禮堂度坐喺我旁边嗰位mama, 我記得你提過你的小朋友姓霍,  ...

Sorry 呀大家!, 今日唔得閒開BK, 所以遲左...

1. CCW: 我大仔去年小二無派通告話要"一人一樂器" 喎! 佢小一在另一個津校讀, 過去一年無老師要求佢要學多一樣樂器, 我諗係今年新要求掛!  講到小一有些事我都好懵下架 大家多多指教呀!

2. 星期六我都會帶兩個仔去

3. 中文書 - 去年都係唔洗買作業, 只會做學校出的工作紙反做兩本補充練習, 我諗小一係咁掛!

3. 細佬話老師叫分開包的是指"自學篇"與課本分開包呀!

4. "愛與生命" 老師收左呀!
原帖由 Nicolelau 於 09-9-9 13:13 發表
Me too ar....

仲有邊個mami今個sat會去樂器班"因"選呀? 我地可以相認下:
CCW (1C, Kylie)
COCO0624
Nicolelau (1C, Scott)

唔洗咁緊張先, 放鬆D先!

1. 補充練習要買學校一定出通告,放心啦!
2. 中文書係啓思無錯, 一上第一冊內有兩本書連在一起可拆開, 一本是"普通話版課本", 另一本是"自學篇" 應該分開包包書套, 如果用書商那套書套應該只供應課本用而自學篇無的.  去年我大仔小二就完全不用帶"自學篇"回校的, 今年小一就唔知喇! 我細仔話老師話有時會叫佢地帶"自學篇"(唔知佢有無聽錯), 我暫時中文堂只叫佢帶"普通話版課本"就算. OK無問題呀!

原帖由 littlekid09 於 09-9-10 08:14 發表
補充練習出版社係樂思???????

I did not have this exercise book?    Is your kid in 1C?    Ms. Tsang (the Chinese teacher) asks us to buy????????

Any one knows it????????????

cheers,
1C - littlekid09 ...

我兩個仔今日無去甄選因為細佬今早有100.8度燒, 看完doctor後OK! 阿仔話坐佢後面個女仔昨日帶mask返學及有叫老帥給佢食藥喎! 我問阿仔前幾日有無傾過計, 佢話更係有啦!  睇下情况星期一返唔返學啦, 免得傳染其他人.  功課方面可能要其他1C同學幫下手啦!

CCW & Nicolelau,

有心啦! 細佬昨天早上仍然有燒但下午開始退, 直至今天都沒有再燒, 應該退定了, 我都放心唔係豬流感.  明天都唔知應唔應該俾佢返學,因為仍有小小咳, 學校今日張通告話要退燒兩日後才可, 或者留多1日在家吧!希望快D返學追翻D課程.

吓! 有7個咁多... 我細仔今日巳經咳得好少, 都係無再燒明天可以返學, 再加上會帶口罩應該各位家長可以放心不怕小朋友被傳染, 同時我會叫佢真係講少D野啦!

另外我想問下昨天e-class手冊寫什麼設計?? 什麽來的.

今天e-class 內的核對學生資料又係乜?? 請幫忙解答.

GE note 米就係1份紙內有grammer 等資料的東西囉而唔係general studies呀!!
原帖由 QQ2003 於 09-9-15 11:39 發表
QQ話琴日有7位同學有病冇返學, 為怕傳染.....所以要全班同學帶上口罩
‹ 上一主題|下一主題