用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 循道學校 09-10 上一道同學請進
go

09-10 上一道同學請進

大家好

Suki 今年讀"上一道"!

Happie,

在校網仍看唔到?  你同囡囡溫成點? 我同囡囡溫到 剛巧哥哥又要考試, 真係分身不下.

原帖由 Crabtree 於 09-12-1 20:13 發表
我都覺得係一個好好的機會讓她們練大啲膽!  Tks for yr info, i'll take a look after a week. Let's see their performance.
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

我都覺得係一個好好的機會讓她們練大啲膽!  Tks for yr info, i'll take a look after a week. Let's see their performance.

原帖由 Happie 於 09-12-1 18:58 發表
Crabtree,

你囡囡今日朗誦得好好聽.  聽講約一星期後, 在學校網可以睇番今日學生平台d分享.    之前有雜耍, yoga, 朗誦.... d學生自己做番MC介紹, 係好的training。

得我地兩個唱雙簧, 其他parents 多d入黎交流下 ...
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

Crabtree,

你囡囡今日朗誦得好好聽.  聽講約一星期後, 在學校網可以睇番今日學生平台d分享.    之前有雜耍, yoga, 朗誦.... d學生自己做番MC介紹, 係好的training。

得我地兩個唱雙簧, 其他parents 多d入黎交流下啦!

原來明天就要表演啦!  多謝你講番ERS, 我去look一look!

原帖由 Happie 於 09-11-30 16:59 發表
Hi Crabtree,

她在學習二級階段, 出年3月音樂節比賽選一級的樂曲. 事原她膽粗粗舉手參加校內學生平台, 湊巧她有帶琴譜並試彈. 事實她並非標青。 難得她主動嘗試是件好事, 我會繼續鼓勵她多欣賞, 多分享, 多嘗試,  ...

她在學習二級階段, 出年3月音樂節比賽選一級的樂曲. 事原她膽粗粗舉手參加校內學生平台, 湊巧她有帶琴譜並試彈. 事實她並非標青。 難得她主動嘗試是件好事, 我會繼續鼓勵她多欣賞, 多分享, 多嘗試,
反正no harm.

另英文老師在1127eclass手冊中載有ERS的具體做法, 有時間就check下啦.

Happie,

聽囡囡講, 林老師選了你囡囡表演鋼琴噃, 恭喜!  你囡囡是否已2級鋼琴嗎?

原帖由 Crabtree 於 09-11-25 17:35 發表
Happie,

囡囡回家後很累, 即刻上床睡覺, 睡至六點半才肯起床呀! 不要說她累, 我亦很累! 一起眠呀.

Happie,

囡囡回家後很累, 即刻上床睡覺, 睡至六點半才肯起床呀! 不要說她累, 我亦很累! 一起眠呀.

原帖由 Happie 於 09-11-24 21:34 發表
Glad to see the P1 parents today.  大家有時間就上黎分享交流下啦.  

my kid had an enjoyable day today, the cycling made her legs very tired and pain.  She went to bed already.

Cleo,

Tks! 但係囡囡之前係公共圖書館已借了書, 差不多已做完英文那頁了, 咁即係要寫後面那頁啦.  

原帖由 Cleo 於 09-11-24 09:29 發表
Crabtree,

ERS 3-4 means 三至四本書, 根據學校指引 Level 1 係給一年級同學看的

不過如果小朋友英文能力夠,我估看高的 levels 也是可以的

Glad to see the P1 parents today.  大家有時間就上黎分享交流下啦.  

my kid had an enjoyable day today, the cycling made her legs very tired and pain.  She went to bed already.

Crabtree,

ERS 3-4 means 三至四本書, 根據學校指引 Level 1 係給一年級同學看的

不過如果小朋友英文能力夠,我估看高的 levels 也是可以的

Cleo,

Tks!  咁(1-2)代表借一至兩本圖書還是Level 1-2嗎? 今天又有, 係3-4???

原帖由 Cleo 於 09-11-22 18:58 發表
Crabtree,

ERS (1-2) 是指去學校圖書館借英文ERS 圖書,看完在親子閱讀冊填回資料即可,阿囝話應在一星期內完成喎。

Dear all,

Looking forward to meeting the P1 parents, and kids at the picnic tomorrow !!!

Crabtree,

ERS (1-2) 是指去學校圖書館借英文ERS 圖書,看完在親子閱讀冊填回資料即可,阿囝話應在一星期內完成喎。

Happie,

Tks for yr appreciation.  We were very enjoy to look other competitors' performance.  I'm proud of every competitor who can stand on the stage to finish their poem.

有無人知以下的英文功課, 是幾時要交? 是否在學校的圖書館借書? 借一本嗎? 咁點做呢?

ERS (1-2) (English storybooks of the Extensive Reading Scheme. The books are in the school library.)

原帖由 Happie 於 09-11-19 21:27 發表

My kid said your daughter 在堂上朗誦得"好好聽", 好嚮亮, 好叻!!!  我以前同女去參加漢語聖經朗誦比賽, 我地好享受觀摩人地d演繹, d小朋友好叻, 抑揚頓挫, 各有千秋, 好好睇. 我地志在參與, 無壓力. ...

My kid said your daughter 在堂上朗誦得"好好聽", 好嚮亮, 好叻!!!  我以前同女去參加漢語聖經朗誦比賽, 我地好享受觀摩人地d演繹, d小朋友好叻, 抑揚頓挫, 各有千秋, 好好睇. 我地志在參與, 無壓力. 評判比小女d評語令我們獲益良多.

Cleo,

嘩!  好勁呀!  我只可以說係接受她第一次測驗的表演, 希望她吸取今次的經驗, 改過及更上一層樓啦!

Happie,

我都要向那位家長取心得先, 其實你地兩位都好好, 我都要向你地取經呀!

原帖由 Cleo 於 09-11-18 15:40 發表
我只知中文最高分是98分, 英文則是96分, 阿囝講的, 唔知真唔真

WOW! Chinese 98 is mission impossible!  I consider Chinese is really difficult !

my kid said the highest score of Eng is 99.5.   .  呢個同學仔好掂呀!  我要請教吓佢家長取下經先.  I wish to meet more parents at the upcoming picnic la.

請問你們參加了學校推介的收費網上學習或課外活動嗎?  好唔好? 我之前什麼都沒有sign up, 最近只sign up 了中大的數學&常識網上學習, 1月5日先開始.

Hi Crabtree, 班長 (monitor) 有禮!
Picnic: 大埔海濱公園.  唔知有mug野玩呢?
我滿意測驗成績,  咁細個人仔做試卷, 我接受她有 mistakes.  由K3升小一 (好似突然由BB長大了成真正學生), 加埋H1N1停課無左模擬小一.再加埋漫長暑假. ....算係咁啦.   我覺得小測幾好, 唔計分錯都唔驚, 錯左印象深d, 孩子學到野, 跟住修正番.  
黎緊又有中默同英默啦, 無時停.

我只知中文最高分是98分, 英文則是96分, 阿囝講的, 唔知真唔真