用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 深井天主教小學 有關程度問題?
go

有關程度問題? [複製鏈接]

有人認為深天的程度比一般的小學低一點,到P5,P6就要去補習班,以便適應中學,是唔是真的?
   0    0    0    0

醒目開學勳章

原帖由 dopeydopey2 於 09-9-16 11:09 發表
有人認為深天的程度比一般的小學低一點,到P5,P6就要去補習班,以便適應中學,是唔是真的?

唔係, 深天的程度同其他小學一樣, 英文書用longman express , 荃官.海官. 馬基 . 聖家等小學都是用這本書,
常識書.數學書同九龍塘聖家一樣, 中文書就用新亞洲,
民生.靈光等小學都是用這本書, 程度點會比一般小學低,
大家都是用那些書, 課程一樣
好多上到p.5,p.6的學生都會出去補習班, 不只深天, 你去問下讀荃官.浸聯的p.5&p.6學生, 他們有沒有補習,
我有朋友的囡囡係荃官讀p6精英班, 佢地話大部分同學都出去補習的

原帖由 dopeydopey2 於 09-9-16 11:09 發表

以我認識朋友/親戚的子女中,愈是學校程度深或愈是名校,便愈要補習...仲要中英數無一不補...專科專補...唔貴唔補

個人經驗中,小學程度基本間間學校差無幾,無話邊間深d淺d,除非罷明車馬勁谷學校(教深半年至一年),通常呢類小學多數係傳統私校,至於一般官津校,如果給人有程度深感覺果d,多數因為比較多中產家庭,有能力自然對子女要求比較高

多謝你地的解答,已經沒有疑問啦!!!

回覆 1# dopeydopey2 的文章

我個女都讀緊5年班, 都有去補習, 主要原因係p5p6嘅成績影響派位, 咁當然想小朋友考得好d, 所以先比小朋友去補習班做多d練習操fit d. 同課程深淺無關.

原帖由 hgrace 於 09-10-5 10:36 發表
我個女都讀緊5年班, 都有去補習, 主要原因係p5p6嘅成績影響派位, 咁當然想小朋友考得好d, 所以先比小朋友去補習班做多d練習操fit d. 同課程深淺無關.

莫講你囡囡,我囡升k3都已開始上有關學術課程,到而家都仍keep住上中英數課程,係好忙o架! 但見佢暫時應付到就當打好d個底,將來高年級功課忙都未必兼顧到。總之學到既都係自己,我相信唔辛苦邊得世間"材"

第一輪巳入選

大家好,
見你們談論此校,令信心大增
老師的愛心和耐性對同學是很大影響的.
明年上小一,是另一個學習新開始
大家努力加油,求學不是求分數 !!

醒目開學勳章

原帖由 viensiu124 於 09-11-26 13:28 發表
大家好,

congratulation !

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 viensiu124 於 09-11-26 13:28 發表
大家好,

congratulation ! x 2

更正少少啦:

求學不只是求分數 :loveliness:

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 kiukiudaddy 於 09-11-26 23:03 發表
congratulation ! x 3

我識三位家長首輪都失敗咗,有兩位是跨區,相信與深天無緣了。

希望在人間 ma, 仲有 rd 2 甲部呢:loveliness:

Hi, Viensiu,

我都好幸運係第一輪入圍, 同你一樣聽到咁多家長既評語 , 希望女女讀得開心

大家好,

kiudad,
又要填表喇~~想問我填甲部1.深天,
咁甲2.若填石鐘山/馬基係咪0機會?
定甲2.填埋65區全完/仁紀?
原帖由 kiukiudaddy 於 09-12-1 18:57 發表
似乎吼住嗰八個叩門位仲大機會D。

明白,唔該!
原帖由 kiukiudaddy 於 10-1-15 23:01 發表
甲2若填此四間,機會等於零,或者叩門時可以加的的的的的咁多分囉。
‹ 上一主題|下一主題