用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天主教聖安德肋小學 天主教聖安德肋小學一年級家長入來傾吓計呀!!! ...
go

天主教聖安德肋小學一年級家長入來傾吓計呀!!!

hi,

各位媽媽你地好,

我仔仔讀1e(毅)班呀, 你地d小朋友讀邊班呀?
你地覺得學校ok嗎?
我覺得教學模式都ok, 好多都係用電腦上堂. 學校只講英文和普通話good 呀 . 你地覺得呢???

我小朋友也是讀1E呀.我都係因為喜歡它的教學模式和貪佢少功課才選它.不過依間學校都唔係好似d人咁講少功課喎.好似今日就有9樣功課.咁快比咁多功課佢做,真係驚佢嗌辛苦.

我個仔係一德班,他也很喜歡上這間小學。

不知在校是否玩得太開心,他竟然說小息時沒有時間去洗手間?!

昨天他看見施神父,神父一眼看出他,還說:「你都讀我間小學咩。」哈哈,真係有人情味....

我仔都係1E架...
我都覺得好多功課呀!
:-D :-o :hammer:

我想問下你們是否自行入了這間學校? 是否net english teacher教英文? 教普通話的老師是否他們的母語? 是否活動和小班教學?

原帖由 contekong 於 09-9-14 19:57 發表
我想問下你們是否自行入了這間學校? 是否net english teacher教英文? 教普通話的老師是否他們的母語? 是否活動和小班教學?

我係自己選擇LEE間學校既, 佢地學校其實有外籍老師架同國內的老師註校..上堂就有分開黎上既, 主要當然係本地老師教啦!

請問呢間學校係唔係採用活動教學? 好似其它直資如真道,優才?

唔該!

原帖由 Felixcwt 於 09-9-17 00:57 發表
請問呢間學校係唔係採用活動教學? 好似其它直資如真道,優才?

唔該!

佢學校話係囉!!咁真實上堂我就唔知丫..但見亞仔都幾HAPPY返黎!都收得到老師講咩呀!(佢好活潑,好難坐定)

原帖由 卓軒Mummy 於 09-9-9 23:15 發表
我小朋友也是讀1E呀.我都係因為喜歡它的教學模式和貪佢少功課才選它.不過依間學校都唔係好似d人咁講少功課喎.好似今日就有9樣功課.咁快比咁多功課佢做,真係驚佢嗌辛苦. ...

係.....你個仔又係讀1E呀, 唔知你個小朋友有沒有和我仔仔一齊玩過呢?

原帖由 雪條 於 09-9-10 17:39 發表
我仔都係1E架...
我都覺得好多功課呀!

你小朋友又係1E架, 咁你地9月26日下午會唔會返學校聽野呀!!!

我會返學校.你地小朋友叫咩名呀?

原帖由 CARLA 於 09-9-23 15:49 發表

你小朋友又係1E架, 咁你地9月26日下午會唔會返學校聽野呀!!!

原帖由 卓軒Mummy 於 09-9-23 16:00 發表
我會返學校.你地小朋友叫咩名呀?

HI 各位

請問 電子英文開始了嗎 ? 好嗎 ? 我是小一準MAMA
數學是否深了 ? 教的是上1B ?
MIHO

我會返學校呀!!

原帖由 CARLA 於 09-9-23 15:49 發表

WELLS 已經開始了,我覺得如果少一點功課做,再加WELLS都ok.現在時間實在太緊迫,又要9點上床.
家長也開學時,老師已解釋了1上B已包含了1上A的內容,(例如1-10的順數倒數,1-10的加減數)所以不用學及買1上A.(老師話可以慳番d錢).其實都唔算深既.不過我覺得佢地好似想谷小朋友d數學咁.每日都有3-4樣數學做.

原帖由 MIHO.WAH 於 09-9-24 13:37 發表

HI 各位

請問 電子英文開始了嗎 ? 好嗎 ? 我是小一準MAMA
數學是否深了 ? 教的是上1B ?

係呀..唔知點解數學每日都有3,4樣架...好似想勁操佢地咁呀..同埋D時間真係唔係好夠用..唔止做埋網上功課, 仲有溫書呢..時間真係唔係好夠用~~

原帖由 卓軒Mummy 於 09-9-24 21:03 發表
WELLS 已經開始了,我覺得如果少一點功課做,再加WELLS都ok.現在時間實在太緊迫,又要9點上床.
家長也開學時,老師已解釋了1上B已包含了1上A的內容,(例如1-10的順數倒數,1-10的加減數)所以不用學及買1上A.(老師話可以慳 ...

返到學校是否只可講普通話&英語?

原帖由 雪條 於 09-9-25 17:28 發表
係呀..唔知點解數學每日都有3,4樣架...好似想勁操佢地咁呀..同埋D時間真係唔係好夠用..唔止做埋網上功課, 仲有溫書呢..時間真係唔係好夠用~~

各位你們好!小朋友來年入讀小一, 不知道英文課程深唔深, 須要默書嗎? 我的小朋友記憶力不太好, 還有英文拼音學嗎? 希望你們能給我一些資訊, 謝謝!!