用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院幼稚園 請教有關將軍澳乘坐褓母車問題
go

請教有關將軍澳乘坐褓母車問題

我們住富康,小兒將於今年九月插班K2(a.m.),註冊那天鄭太(DY9969)俾咗咭片,我想知道鄭太的服務質素如何?可不可靠呢?
          又我該甚麽時候聯絡鄭太呢?要不要很早預留車位呢?

請幫幫手解答我的問題!多謝!

可以的話找多一至兩間比較下!!

原帖由 王惠光 於 09-2-24 00:37 發表
我們住富康,小兒將於今年九月插班K2(a.m.),註冊那天鄭太(DY9969)俾咗咭片,我想知道鄭太的服務質素如何?可不可靠呢?

請幫幫手解答我的問題!多謝! ...

原帖由 王惠光 於 09-2-24 00:37 發表

請幫幫手解答我的問題!多謝! ...

王惠光,
我的兒子都係九月插班k2呀, 我地都係住TKO, 有無機會同車呢.  
上2星期前已經聯絡鄭太&梁叔, 鄭太的答覆係話叫我找梁叔, 佢地話民生車程太遠喎.  我都已經同梁叔留左位啦.

MandyLau,

妳好,很多謝你提供的意見,其實我今日亦有聯給鄭太,她說擁有3部大型校巴,而且有安全帶,而她本人亦在民生做事,絕對可靠,但她並沒有說嫌TKO路程遠,還叫我在4月第二次註冊前一星期到再聯絡她作實,不知我們所說是不是同一個人呢!
        不過遲些我會聯絡你所講的梁叔,再作比較,Bye Bye.

原帖由 王惠光 於 09-2-24 22:10 發表
MandyLau,

妳好,很多謝你提供的意見,其實我今日亦有聯給鄭太,她說擁有3部大型校巴,而且有安全帶,而她本人亦在民生做事,絕對可靠,但她並沒有說嫌TKO路程遠,還叫我在4月第二次註冊前一星期到再聯絡她作實,不知我們所 ...

等我再比電話鄭太問清楚(唔通真係另一人 ), 如果有安全帶的我會選擇坐鄭太車, 因為梁叔的只是細車無安全帶.

我就話最好平日來看一看褓姆車照顧幼兒的方式,就會可親身明白和了解多d,我以前都是自己在學校門口睇得多至有心得咋!!!

原帖由 MandyLau13 於 09-2-25 15:52 發表

等我再比電話鄭太問清楚(唔通真係另一人 ), 如果有安全帶的我會選擇坐鄭太車, 因為梁叔的只是細車無安全帶.

褓姆車有冇安全帶固然重要(如果唔係形同虛設同小朋友自己識得扣既話).不過我既睇法係上落車所須時間更重要.
我個仔响K1開學時(pm class)搭某條tko線既車(有安全帶,不過你地唔好expect跟車姨姨會提小朋友扣安全帶(起碼我之前跟果架唔會!!或者其他會啦 ),開頭幾日正式坐褓姆車時,我問呀仔姨姨有冇提你同幫你扣安全帶,佢話冇架,咁我就叫工人每日上車前提呀仔一坐定就要扣安全帶),當時佢地話我知只會點對點,而去到tko時只會途經某些屋苑,不過坐左幾個月,我發覺呢條線既車响放學時間之後要成1個鐘多d先返到黎(當扣左褓姆車姨姨去接其他小朋友,全部上晒車(當20分鐘),由開車起計都要at least 50分鐘先落車)..我發覺唔對路,就搵日去左跟車放學(哈~d小學生可以响開車時由車頭行去車尾(因為架車加埋得約10個學生),中學生就坐定定,跟車呀姨咪係咁不停叫佢地坐好啦坐好啦),點知比我發現佢地兜入唔係响tko既某個大型屋苑 (當日响學校門口佢地都係誓神劈願話我知係點對點架!!).........
後來我打電話比梁叔問佢有冇位,佢話滿晒,要等.....我就唯有咁比個仔坐落去...一放暑假就即刻打比梁叔叫佢留番個位比我K2(am class)開始搭...我問梁叔,原來就算佢响tko都有幾條線,有個同學仔媽咪佢住將軍澳站既屋苑,想同我個仔一齊搭同一架褓姆車,我响坑口站..梁叔話我而家搭呢架車只係兜坑口站既屋苑,將軍澳站有另一架車,所以唔同車架.
而家每朝梁叔架車會8:20-8:25去到我樓下(起碼小朋友唔洗晨咁早上車),放學就大約12:40-12:45返到樓下,我坑口線係24座黎,唔係細車

努力~加油~努力~加油~努力~加油~努力~

原帖由 chunchunbb 於 09-2-26 10:35 發表
褓姆車有冇安全帶固然重要(如果唔係形同虛設同小朋友自己識得扣既話).不過我既睇法係上落車所須時間更重要.
我個仔响K1開學時(pm class)搭某條tko線既車(有安全帶,不過你地唔好expect跟車姨姨會提小朋友扣安全帶(起 ...

係呀, 梁叔佢有幾架車行唔同屋苑,因為我囝囝上落車的點唔同(都係tko區內),佢話放學可以坐另一條線.

原帖由 chunchunbb 於 09-2-26 10:35 發表
我個仔响K1開學時(pm class)搭某條tko線既車(有安全帶,不過你地唔好expect跟車姨姨會提小朋友扣安全帶(起 ...

你囝囝今年9月係咪讀k2呀

原帖由 MandyLau13 於 09-2-26 10:46 發表

你囝囝今年9月係咪讀k2呀

佢而家讀緊K2

原帖由 chunchunbb 於 09-2-26 11:04 發表

佢而家讀緊K2

仲諗做同學仔tim.

請問第二次註冊係四月幾日? THANKS

原帖由 fiona_1103 於 09-2-27 13:20 發表
請問第二次註冊係四月幾日? THANKS

我都還未知道第二次註冊正確日子,因第一次註冊時老師對我說大概3月度會有信通知二次註冊的日期和時間,耐心等候吧!

原帖由 王惠光 於 09-3-2 00:30 發表

我都還未知道第二次註冊正確日子,因第一次註冊時老師對我說大概3月度會有信通知二次註冊的日期和時間,耐心等候吧!

在交註冊費收據底部的備註2 : 第二次註冊日期 : 2009年5月9日,  但我係入讀k2, 唔知同k1有無不同.

原帖由 MandyLau13 於 09-3-2 15:09 發表

在交註冊費收據底部的備註2 : 第二次註冊日期 : 2009年5月9日,  但我係入讀k2, 唔知同k1有無不同.

我都有睇到收據備註2所寫的日期,不過和老師所講的有出入,我都係明天打去民生問清楚好D!   

原帖由 王惠光 於 09-3-2 23:03 發表

我都有睇到收據備註2所寫的日期,不過和老師所講的有出入,我都係明天打去民生問清楚好D!   

Thanks for your information!

我哋住將軍澳中心, 囝囝今年九月轉去民生讀K.2 -
請問其他媽咪搵咗褓母車未呀, 我打過電話問以下三個:

1)鄭太 - $700 (28座位車) 大概7:55-8:00am上車

2) 梁叔/蓮姨 - $680-$700 (16座位,無安全帶) 大概8:05am上車

3) 冼生 - $600 (24 & 16座位) 大槪8:10-8:15am上車

請問有無媽咪囝囝/囡囡搭緊佢哋車可以俾啲意見呀?

回覆 1# LibraMum 的文章

1)鄭太 - $700 (28座位車) 大概7:55-8:00am上車

2) 梁叔/蓮姨 - $680-$700 (16座位,無安全帶) 大概8:05am上車

3) 冼生 - $600 (24 & 16座位) 大槪8:10-8:15am上車

請問有無媽咪囝囝/囡囡搭緊佢哋車可以俾啲意見呀?

原帖由 LibraMum 於 09-6-11 17:24 發表

2) 梁叔/蓮姨 - $680-$700 ( ...

我囝囝今年都係九月轉去民生讀k2呀, 我昨日找左洗叔叔, 明晚約左佢睇校車及細節.
唔知會唔會同班呢?

原帖由 LibraMum 於 09-6-11 17:24 發表

2) 梁叔/蓮姨 - $680-$700 ( ...

No. 2...highly recommended.(佢地真係做到點對點,唔洗游車河...咪信果d誓神劈願淨係行走將軍線既車....咪又係兜完麗港城先入將軍澳!!!)