用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 邊度有二手樂器?我想買雙簧管~!
go

邊度有二手樂器?我想買雙簧管~! [複製鏈接]

有無介紹?
仔仔初學
   1    0    0    0

醒目開學勳章

原帖由 傑西 於 09-9-4 15:23 發表
有無介紹?
仔仔初學

我女都學緊, 係呢你仔係邊度學?
可向老師詢問?
不過以我覺得,如真的有興趣,就考慮買新的。

仔仔在學校學,因唔知佢鍾唔鍾意,買新要成萬蚊,太貴了

原帖由 blackbeauty 於 09-9-4 15:32 發表

我女都學緊, 係呢你仔係邊度學?
可向老師詢問?
不過以我覺得,如真的有興趣,就考慮買新的。

醒目開學勳章

原帖由 傑西 於 09-9-4 20:01 發表
仔仔在學校學,因唔知佢鍾唔鍾意,買新要成萬蚊,太貴了

你講果支是膠造,而且只是入門初級!
要揾二手比較難,學校有冇得借用?
其實你點解選學oboe?

原帖由 blackbeauty 於 09-9-4 20:10 發表

你講果支是膠造,而且只是入門初級!
要揾二手比較難,學校有冇得借用?
其實你點解選學oboe?

hi, blackbeauty

妳小朋友係邊度學oboe?學咗幾耐?點解妳選學oboe,都幾冷門,好少地方有得學,支oboe很貴!
我囡學校學了4個月,仲係吹得很難聽!

醒目開學勳章

原帖由 wkymama 於 09-9-5 00:55 發表

妳小朋友係邊度學oboe?學咗幾耐?點解妳選學oboe,都幾冷門,好少地方有得學,支oboe很貴!
我囡學校學了4個月,仲係吹得很難聽!

hi, 你好,很開心呢度有同道中人,真係好多人都唔認識oboe.

我女是跟私人學,學左都唔係好耐,不過佢有鋼琴底。
阿女想學多樣樂器,本來佢打算學flute,從來冇打算學oboe,更加冇諗過,不過這次選學oboe真的全是天意!無心插柳!當阿女第一次試堂時,拿起支oboe, 第一次吹已沒有所謂扁扁鴨仔叫聲。於是乎上左幾堂,初時係老師借左支膠oboe比佢用,見佢進步得幾好,所以決定買支木既比佢!

係呀....其他好多樂器入門起步都唔係好貴,幾千都可以,但oboe入門果支膠既都要過萬,而我女果支都只係中級,但都要2XXXX.除左支oboe, 仲有支reed,好易壞.....而且唔平,又難買到靚的,我女都用左好多支, 好多時因為一唔小心就撞壞。

其實你覺得你女吹得難聽,除左運氣和嘴型外,你可以check下支reed有冇裂左或者漏氣?都會有影响。

原帖由 blackbeauty 於 09-9-5 08:20 發表

hi, 你好,很開心呢度有同道中人,真係好多人都唔認識oboe.

我女是跟私人學,學左都唔係好耐,不過佢有鋼琴底。
阿女想學多樣樂器,本來佢打算學flute,從來冇打算學oboe,更加冇諗過,不過這次選學oboe真的全是天意!無心插柳!當 ...

我都很高興,我終於揾到同道中人,我都唸咗幾星期才答應阿囡學oboe,最哀交了半年學費,第一堂教老師才同我講,學校通告報oboe是膠製for初學, 好似洗濕個頭,進退兩難,同導師傾一輪,最後同我英國訂支木製standard型號oboe,都成2萬6仟幾,到現在學咗四個月,都好驚阿囡又話唔鐘意,我覺得幾難學,每次練習又要裝又要折又要浸支嘴,很麻煩,我就有點後悔,當然沒有同阿囡講,.出面很難找私人教授/琴行,有都很貴,妳小朋友幾歲?學咗幾耐?點解找私人教唔係學校學?可唔可以pm妳私人老師聯絡和收費給我!

醒目開學勳章

原帖由 wkymama 於 09-9-5 17:36 發表

我都很高興,我終於揾到同道中人,我都唸咗幾星期才答應阿囡學oboe,最哀交了半年學費,第一堂教老師才同我講,學校通告報oboe是膠製for初學, 好似洗濕個頭,進退兩難,同導師傾一輪,最後同我英國訂支木製standard ...

讀F.2, 都講過從來無諗過呢樣野,只是一次好偶然既機緣巧合!你女幾大?咁你女鐘意嗎?

原帖由 blackbeauty 於 09-9-5 18:53 發表

讀F.2, 都講過從來無諗過呢樣野,只是一次好偶然既機緣巧合!你女幾大?咁你女鐘意嗎?

我囡小二,小一下學期開始學,現在都未話唔鐘意或唔學,始終是係佢話要學。

好開心, 我個囡都學oboe, 學咗5, 佢依家p.5.
不過佢初頭學都係買支膠最平嗰支俾佢, 到依家都仲用緊, 我都知係時候換支靚啲既俾佢, 不過真係好貴, 請問有無邊度買平啲和邊隻model好啲.
另外我想問blackbeauty, 老師有無幫你批支吹嘴? 我每次買都要經老師, 因為要俾佢整, 都幾麻煩.

原帖由 hahe 於 09-9-9 15:26 發表
好開心, 我個囡都學oboe, 學咗5年, 佢依家p.5.
不過佢初頭學都係買支膠最平嗰支俾佢, 到依家都仲用緊, 我都知係時候換支靚啲既俾佢, 不過真係好貴, 請問有無邊度買平啲和邊隻model好啲.
另外我想問blackbeauty, 老 ...

hahe
妳囡學了五年,考到第幾級?妳囡係邊度學,妳可問番妳導師同妳買,我囡支oboe是學校老師幫我英國間廠訂London Howarth,妳都可上網到呢間廠落order,有不同型號,空運到港,所以連運費。

醒目開學勳章

原帖由 hahe 於 09-9-9 15:26 發表
好開心, 我個囡都學oboe, 學咗5年, 佢依家p.5.
另外我想問blackbeauty, 老 ...

Hi, hahe

今日去通X取書,見到支buffet做緊特價,你問下老師意見。
至於支reed, 一時時啦!

blackbeauty
想問問你見到buffet係咪4052呀?而家特價幾錢呀?thx.
囝囝初學,之前都睇過,但係果時未特價.
原帖由 blackbeauty 於 09-9-9 20:51 發表

Hi, hahe

今日去通X取書,見到支buffet做緊特價,你問下老師意見。
至於支reed, 一時時啦!
http://era-central.blogspot.com/

Thank you.
等我去通x睇吓先, 我囡係學校到學, 係學校幫佢哋係出面揾老師返嚟學, 佢哋揾啲老師資歷都好好, 如果我係出面揾返啲咁既資歷既老師, 就會貴好多, 無係學校到學咁平. 不過可能老師會唔stable, 我女今年學第五年, 就轉咗3個老師. 其實當初揀俾佢學oboe, 就係想俾佢學啲冷門啲既樂器, 唔想咁多人識, 起碼佢等時都可以教人, 不過支oboe真係好貴.

醒目開學勳章

原帖由 Era 於 09-9-10 10:56 發表
blackbeauty
想問問你見到buffet係咪4052呀?而家特價幾錢呀?thx.
囝囝初學,之前都睇過,但係果時未特價.

buffet4052---->$19XXX(如冇睇錯)
未特價賣幾多?

醒目開學勳章

原帖由 hahe 於 09-9-10 12:32 發表
Thank you.
等我去通x睇吓先, 我囡係學校到學, 係學校幫佢哋係出面揾老師返嚟學, 佢哋揾啲老師資歷都好好, 如果我係出面揾返啲咁既資歷既老師, 就會貴好多, 無係學校到學咁平. 不過可能老師會唔stable, 我女今年學第 ...

咁你囡學到幾多級?
本身你是否買左膠果支用緊?

Blackbeauty
唔該晒.
應該係2xxxx呀,不過唔記得exactly係幾多.
原帖由 blackbeauty 於 09-9-10 14:45 發表

buffet4052---->$19XXX(如冇睇錯)
未特價賣幾多?
http://era-central.blogspot.com/

醒目開學勳章

原帖由 Era 於 09-9-10 14:50 發表
Blackbeauty
唔該晒.
應該係2xxxx呀,不過唔記得exactly係幾多.

唔洗客氣.......你想upgrade支oboe?老師有冇建議?
係呢.....你仔係邊度學?

我個女依家四級, 佢一直到依家都用緊膠嗰支, 8千幾, 等我打去問吓老師佢哋有無平先.

醒目開學勳章

原帖由 hahe 於 09-9-10 15:03 發表
我個女依家四級, 佢一直到依家都用緊膠嗰支, 8千幾, 等我打去問吓老師佢哋有無平先.

問多d先,始終唔係買棵葱!
‹ 上一主題|下一主題