用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 暢談TTCA
go

暢談TTCA [複製鏈接]

各位TTCA家長,請莫怪我自作主張,要你們轉移陣地.
   0    0    0    0

支持!!有一個真正為家長交流既topic
囝囝F.3喇, 明年要揀科, mother-cat你囡囡揀左邊的科目呀?

我等左好耐喇 我係F.1家長,多多指教...

原帖由 bkfriend 於 09-9-14 09:24 發表
支持!!有一個真正為家長交流既topic
囝囝F.3喇, 明年要揀科, mother-cat你囡囡揀左邊的科目呀?

中英數及通識是必修科,她選修了bio,combined chem&
physic,及account.

數學除了core是必讀外,她也有修m1.

我看過中四所有同學的分班,其中bio,account及econ是最多同學選的.

原帖由 ncmami 於 09-9-14 13:12 發表

我等左好耐喇 我係F.1家長,多多指教...

歡迎你加入ttca.
中一的過度期很重要,也很吃力.
如果小朋友不是英小出身,(我囡囡就是例子),我建議你多花幾百元,買同一出版社的中文版課本舊書給小朋友,讓他容易理解課文而可以專注串生字.

原帖由 mother-cat 於 09-9-14 18:27 發表

中英數及通識是必修科,她選修了bio,combined chem&
physic,及account.

數學除了core是必讀外,她也有修m1.

我看過中四所有同學的分班,其中bio,account及econ是最多同學選的. ...

女仔通常都收account同bio喎, 真係好熱門.
我個仔就冷門的鍾意中史, 唔知第日出黎做乜工
係喎, 我都想請教下, 分左科之後點上堂架?係咪中英數就同班, 其餘科目就周圍走堂咁架???

係呀,我個仔不是英小出身,我都擔心佢能否適應英數,現暫時ok,你的建議也真好,等我去幫佢揾本中文版先!
Thank you  

原帖由 mother-cat 於 09-9-14 18:34 發表

歡迎你加入ttca.
中一的過度期很重要,也很吃力.
如果小朋友不是英小出身,(我囡囡就是例子),我建議你多花幾百元,買同一出版社的中文版課本舊書給小朋友,讓他容易理解課文而可以專注串生字. ...

原帖由 ncmami 於 09-9-14 21:19 發表
係呀,我個仔不是英小出身,我都擔心佢能否適應英數,現暫時ok,你的建議也真好,等我去幫佢揾本中文版先!
Thank you  :funny:

數學是其一,他們看不明題目是致命傷.
地理和綜合科學也是.對中一生來說是陌生的科目,所以有中文可以幫助了解課文.

如果學校遲些要學生買arts的書本.可以通知我,若沒有更改的話,我有兩本可以送贈.書頗貴,但用三年.

原帖由 bkfriend 於 09-9-14 18:48 發表

女仔通常都收account同bio喎, 真係好熱門.
我個仔就冷門的鍾意中史, 唔知第日出黎做乜工:igiveup:
係喎, 我都想請教下, 分左科之後點上堂架?係咪中英數就同班, 其餘科目就周圍走堂咁架??? ...

囡囡暫時未有職業導向,所以這兩科同時都修,比較穩陣..
現時有6班中四,3班主修數學core十m1或m2,另外3班則只修core部分.同班同學選修的科目個個都可能不同.
平時上必修科是和同班同學一起上,選修科則會有機會和其他班同學一起,浮到指定課室.

其實我都希望囡囡讀中史,但她自己喜愛理解的讀書方式多於背誦.

好多謝你的提點啊,有你們這些熱心前輩教路,我們真好運!

原帖由 mother-cat 於 09-9-15 01:29 發表

數學是其一,他們看不明題目是致命傷.
地理和綜合科學也是.對中一生來說是陌生的科目,所以有中文可以幫助了解課文.

如果學校遲些要學生買arts的書本.可以通知我,若沒有更改的話,我有兩本可以送贈.書頗貴,但用三年. ...

hello ncmami,

係呀, 個時阿仔岩岩上F.1, mother-cat都提供左好多有用資料架, 係我地既資深家長黎
係呢, 你小朋友上左2個星期, 習唔習慣中學生活呀? 基祟有好多都係祟小升上黎, 佢地會易的適應, 其他同學可能冇咁快習慣英文教學, 不過唔緊要既, 小朋友學習能力好強, 好快習慣

Hello bkfriend,

Yes, mother-cat 好好呀

我仔都ok適應,仲很鐘意學校,所以我放心多了
而我都幾鐘意學校校規嚴得嚟又有'洗底'機會,其實目的都係教好佢地  日後多多指教啊! Thanks....

原帖由 bkfriend 於 09-9-15 18:24 發表

係呀, 個時阿仔岩岩上F.1, mother-cat都提供左好多有用資料架, 係我地既資深家長黎
係呢, 你小朋友上左2個星期, 習唔習慣中學生活呀? 基祟有好多都係祟小升上黎, 佢地會易的適應, 其他同學 ...

原帖由 ncmami 於 09-9-15 22:06 發表
Hello bkfriend,

Yes, mother-cat 好好呀

我仔都ok適應,仲很鐘意學校,所以我放心多了
而我都幾鐘意學校校規嚴得嚟又有'洗底'機會,其實目的都係教好佢地  日後多多指教啊! Thanks....

...

不用客氣,大家只是互相交流心得.
不過我以為只有我愛理論,估不到原來bk.friend也會長篇大論跟人說理,而且那'付鈔'的論點與我的看法是一樣的.

要提醒你小朋友,學校各科經常有小測,要做好準備應付,因為是計入平時分的,以防考試一時失手,可以用平時分補救.

囡囡中一時我主力幫她串生字.而其他科如中史,地理等則要教她分析那些是重點,尤其是中史,內容太多,小朋友可能會錯花了時間在不重要的課文上的.

原帖由 mother-cat 於 09-9-15 23:06 發表

不用客氣,大家只是互相交流心得.
不過我以為只有我愛理論,估不到原來bk.friend也會長篇大論跟人說理,而且那'付鈔'的論點與我的看法是一樣的.

要提醒你小朋友,學校各科經常有小測,要做好準備應付,因為是計入平時分 ...

我係得閒冇事做搵事做咋, 打咁多字其實都好鬼辛苦
付鈔論點係偷你師麻

原帖由 bkfriend 於 09-9-15 18:24 發表

係呢, 你小朋友上左2個星期, 習唔習慣中學生活呀? 基祟有好多都係祟小升上黎, 佢地會易的適應, 其他同學 ...

今晚很高興看到這個新標題,我也要加入取經,我仔正是從崇小上基崇的,其實崇小寫的英文很淺,只是很多 native teacher, 我相信小學生聽、讀好d, 寫就麻麻,基崇校長也說過此点。
ncmami, 仔說今天調了位啦 !

Mother-cat & bkfriend D "長篇大論" 真係大快人心呀
嘩, 原來常有小測, 真要提醒阿仔, 多謝提醒!
minniebb, 乜調左位呀?阿仔無講添,可能見我忙住照顧細妹吧,細女無返兩日學喇,氣管炎 ,佢學校好多人病呀,我已將兩兄妹隔開,以免傳染哥哥...  
各位多多保重呀..

係呀, 近排好多人中招, 阿仔都同我講每日都見到有同學請病假...大家要注意健康勤洗手呀

原帖由 minniebb 於 09-9-17 02:02 發表

今晚很高興看到這個新標題,我也要加入取經,我仔正是從崇小上基崇的,其實崇小寫的英文很淺,只是很多 native teacher, 我相信小學生聽、讀好d, 寫就麻麻,基崇校長也說過此点。
ncmami, 仔說今天調了位啦 ! ...

hello minniebb,

阿仔之前讀f.1, 好多祟小都係入精英班架, 不過唔知點解上到f.3好似冇左精英班....你地今年f.1有冇精英班呀??

原帖由 ncmami 於 09-9-17 13:37 發表
Mother-cat & bkfriend D "長篇大論" 真係大快人心呀
嘩, 原來常有小測, 真要提醒阿仔, 多謝提醒!
minniebb, 乜調左位呀?阿仔無講添,可能見我忙住照顧細妹吧,細女無返兩日學喇,氣管炎 ,佢學校好多人病呀, ...

ncmami, 原來個晚我和你坐門口的位便是你仔仔未調位之前的位,現在調到第二行、第二個位,很近老師枱。 阿仔話佢地班都有一個女同學無返兩日學,真有d擔心會中招呀!

原帖由 bkfriend 於 09-9-17 19:20 發表

hello minniebb,

阿仔之前讀f.1, 好多祟小都係入精英班架, 不過唔知點解上到f.3好似冇左精英班....你地今年f.1有冇精英班呀??

hello bkfriend,
有呀 ! 中一家長班那晚副校長說 B, C班 和英文 Group 2是精英班呀 ! 9/25 是否 F2 & F3家長班 ? 到時可能副校長就會說吧 !
‹ 上一主題|下一主題