教育王國

標題: 大埔道崇真幼稚園07-08年畢業舊生會 [打印本頁]

作者: mamamui    時間: 08-7-6 12:02     標題: 大埔道崇真幼稚園07-08年畢業舊生會

歡迎各方友好, 無論您係舊生或現時學生家長, 大家一起來吹水!
作者: mamamui    時間: 08-7-6 12:06

BK媽咪的畢業聚餐詳程如下 :

日期 : 2008年 7 月13 日 (星期日)
時間 : 下午 4 點 至 7點 (3:30 p.m.已交場)
地點 : FORUM CAFÉ (包半場)
(長沙灣深盛路八號名車博覽館一樓一三三號)
(荔枝角mtr, 長沙灣廣場出口,碧海藍天門隔離)
費用 : HKD 80 /人 (大小同價, 3歲以下不收費)
人數 : 40人或以上

形式 : 歡樂暢聚 3 小時 + Tea Buffet + 波波池
自助餐食物 :  沙律、炒飯、意粉、
雞翼、豬扒、腸、什菜、啫喱糖 等)
飲品 : 每人一杯 (如一杯以上另收費用)
遊戲 : 歡樂波波池

請盡快報名, pm or call May May. Thanks.

已報名媽咪 :

may - 1 大 1 小
save - 1 大 1 小
yellow - 1大 1小
yy - 2 大 1 小
鐘 x 華 媽咪 - 1 大 1 小
wawa 媽咪 - 2 大 1 小
Queenie -
cheerful -
snow b -
phoebe - 1 大1 小
kirma -
得意媽 -
jennie -
Adrianmami -
conniebaby219 -
作者: yy13    時間: 08-7-6 12:13

我報到先
作者: 朱MayMay    時間: 08-7-6 16:59

我又報到先 !
作者: 朱MayMay    時間: 08-7-6 17:05

時間 : 下午 4 點 至 7點 (3:30 p.m.已交場)
費用 : HKD 80 /人 (大小同價, 3歲以下不收費)

形式 : 歡樂暢聚 3 小時 + Tea Buffet + 波波池

請盡快報名, pm or call May May. Thanks.

已報名媽咪 :

Queenie - 2大 1 小 , 1 BB
cheerful - 2 大 1 小
kirma - 1 大 1 小
Adrianmami - 2 大 1 小
conniebaby219 - 2 大1 小
himbb - 2 大 1 小
何 x 軒媽咪 - 1 大 1 小
作者: Cheerful12    時間: 08-7-6 17:27

May, Connie,

您們果真有號召力 , 咁快組織好一個活動, 而且有咁多人參加, 真係"能幹"兩個字的鐵證.  辛苦晒您們兩位!
作者: ConnieBaby219    時間: 08-7-6 21:09

已報名媽咪 :

conniebaby219 - 1 大1 小

(connie更改 1 大1 小)
作者: ConnieBaby219    時間: 08-7-6 21:14

原文章由 Cheerful12 於 08-7-6 17:27 發表
May, Connie,

您們果真有號召力 , 咁快組織好一個活動, 而且有咁多人參加, 真係"能幹"兩個字的鐵證.  辛苦晒您們兩位!

cheerful

你誤會了!
今次的活動是maymay組織的
多謝maymay
作者: 貓頭鷹3號    時間: 08-7-7 04:07

我報到啦 !
作者: save    時間: 08-7-7 09:38

我也來了
作者: 叮叮噹噹    時間: 08-7-7 09:47

morning!

我都黎先....
作者: himbb    時間: 08-7-7 10:13

Hi Hi!!
作者: phebechong    時間: 08-7-7 10:48

我報到先
作者: Jennie    時間: 08-7-7 11:14

我報到先

MAY>>星期日要最遲幾時覆你? 我d schedule 未搞得掂呀
作者: 朱MayMay    時間: 08-7-7 12:59

Jennie :

個場可以book 40 -50人,到時如ok,可即場加人,
到時call 我手機呀 ! 因電腦壞左,weekend 我唔上網.
thanks.

maymay

原文章由 Jennie 於 08-7-7 11:14 發表
我報到先

MAY>>星期日要最遲幾時覆你? 我d schedule 未搞得掂呀

[ 本文章最後由 朱MayMay 於 08-7-7 13:00 編輯 ]
作者: 朱MayMay    時間: 08-7-7 13:08

今次好多人幫手諗地方ga, 多謝佢地啦 !
yy, yellow,save, queenie
我邊有咁"能幹", 我淨係識幫手搵人 炸
又老人痴呆呢! 各位, 如5 號唔記得收$$$,
到果日再比, 個場已落訂了 !

原文章由 ConnieBaby219 於 08-7-6 21:14 發表

cheerful

你誤會了!
多謝maymay

作者: 朱MayMay    時間: 08-7-7 13:14

今次要多謝佢地幫手諗地方 ,
yy,save, yellow & Queenie 就真
我邊有咁"能幹", 我淨識得搵人炸
又老人痴呆, 如果5 號個日未收$$$,
到時再收, 個場已ok, 比埋deposit 啦 !

原文章由 ConnieBaby219 於 08-7-6 21:14 發表

cheerful

你誤會了!
多謝maymay

作者: 朱MayMay    時間: 08-7-7 13:20

已報名媽咪 :

connie 1 大1 小
zzss - 1 大 1 小
lavender - 1 大 1 小
陳x宇 -  2 大 1 小
作者: silvia_ng    時間: 08-7-7 13:58

我又黎傾下計先....

不過我有一個比較嚴肅既問題想問下d 男生家長...

請問有冇邊位係上年有考英華架? 我想收下風, 睇下會問d咩。同埋有冇人入到300佳麗呢? 因為最後呢關真係冇咩風收到

唔該哂! 希望有人可以幫下我....因為我真係心儀左呢間學校好耐好耐架啦!
作者: namnam320    時間: 08-7-7 16:43

好想來交流下,但當日有事
作者: 叮叮噹噹    時間: 08-7-7 17:32

我都好想出黎見下大家, 但我呢日有事做....
作者: Mrs.Yellow    時間: 08-7-7 17:55

遲到好過無到,e+來報到:loveliness:
作者: Jade    時間: 08-7-7 22:41

我又報到先.
作者: Cheerful12    時間: 08-7-8 00:47

真係好開心, 有咁多人參加星期日的畢業聚餐, 真係想快d 見到大家
作者: 貓頭鷹3號    時間: 08-7-8 03:01

有冇人知星期四 last day 返半日, 係未都有校車接放學 ?
作者: Mrs.Yellow    時間: 08-7-8 08:41

yes 今朝問話星期四返9:00-11:00,有校車的。

[ 本文章最後由 Mrs.Yellow 於 08-7-8 08:43 編輯 ]
作者: mamamui    時間: 08-7-8 10:00

我都5醒起星期四原來係半日安 ......
作者: mamamui    時間: 08-7-8 10:06

原文章由 朱MayMay 於 08-7-7 13:14 發表
我邊有咁"能幹", 我淨識得搵人炸
...

May - 你識得搵人做野, 代表你有老細風範, 重5係能幹?
可惜的是我照目前 schedule 應來5到. 如果臨時有變, 我會 call 你. 我地真係好想來.
作者: save    時間: 08-7-8 12:00

得閒係樹交流吓也可以
原文章由 namnam320 於 08-7-7 16:43 發表
好想來交流下,但當日有事

作者: yy13    時間: 08-7-8 12:22

silvia

我諗無乜邊個男仔無去考英華
要帶中英文圖書各1本
幾個小朋友1齊入去見校長
至於問乜都係關於圖書 / 傾下計咁
不過唔係想潑冷水
呢間真係要預左唔得先
自己會輕鬆d

原文章由 silvia_ng 於 08-7-7 13:58 發表
我又黎傾下計先....

不過我有一個比較嚴肅既問題想問下d 男生家長...

請問有冇邊位係上年有考英華架? 我想收下風, 睇下會問d咩。同埋有冇人入到300佳麗呢? 因為最後呢關真係冇咩風收到

唔該哂!  ...

作者: silvia_ng    時間: 08-7-8 12:39

原文章由 yy13 於 08-7-8 12:22 發表
silvia

我諗無乜邊個男仔無去考英華
要帶中英文圖書各1本
幾個小朋友1齊入去見校長
至於問乜都係關於圖書 / 傾下計咁
不過唔係想潑冷水
呢間真係要預左唔得先
自己會輕鬆d

...

um....我都係唸佢唔得....所以盡量知多d, 盡力而為咋!

btw, 好多謝你寶貴既資料!
作者: save    時間: 08-7-8 13:53

我有個半生熟的朋友考了入英華...昨日已幫你打聽, 但現時仲有未有消息...最遲29號會幫你問到...因果日我約咗佢

我朋友的仔仔係超大仔 + 活躍型
原文章由 silvia_ng 於 08-7-8 12:39 發表

um....我都係唸佢唔得....所以盡量知多d, 盡力而為咋!

btw, 好多謝你寶貴既資料!

作者: Mrs.Yellow    時間: 08-7-8 13:53

之前同個K2家長傾計,佢都無信心。我話即管試下,50蚊買多個interview經驗都好。我話1500蚊好抵讀,佢話識人講,因第一年特登平D,之後會加價。5知係真5係。
作者: silvia_ng    時間: 08-7-8 14:55

原文章由 save 於 08-7-8 13:53 發表
我有個半生熟的朋友考了入英華...昨日已幫你打聽, 但現時仲有未有消息...最遲29號會幫你問到...因果日我約咗佢

我朋友的仔仔係超大仔 + 活躍型
...

在此多謝你同埋你個半生熟朋友仔

我個仔都算係大仔呀(3月出世), 至於活躍....我直頭驚佢過度果隻添mouth:" />

如果你冇見我出現係bk....請msn我啦

[ 本文章最後由 silvia_ng 於 08-7-8 14:57 編輯 ]
作者: silvia_ng    時間: 08-7-8 14:56

原文章由 Mrs.Yellow 於 08-7-8 13:53 發表
之前同個K2家長傾計,佢都無信心。我話即管試下,50蚊買多個interview經驗都好。我話1500蚊好抵讀,佢話識人講,因第一年特登平D,之後會加價。5知係真5係。 ...

睇黎今年報名果d都係1500一個月喎!

我唸之後入果d就真係慢慢加啦! 好似聖瑪加利, 第一年學費好似係7xx蚊一個月, 而家差唔多3000....
作者: carcar    時間: 08-7-8 15:30

留條腳毛先
作者: save    時間: 08-7-8 15:30

我朋友個仔係超大仔...即早一年的10定11月出世的

佢個仔把口無時停, 同埋佢係吉仔園的成績都係數一數二的 我會唔會講得太多別人的事呢
原文章由 silvia_ng 於 08-7-8 14:55 發表

在此多謝你同埋你個半生熟朋友仔

我個仔都算係大仔呀(3月出世), 至於活躍....我直頭驚佢過度果隻添mouth:" />

如果你冇見我出現係bk....請msn我啦 ...

作者: Jennie    時間: 08-7-8 16:08

原文章由 Mrs.Yellow 於 08-7-8 13:53 發表
之前同個K2家長傾計,佢都無信心。我話即管試下,50蚊買多個interview經驗都好。我話1500蚊好抵讀,佢話識人講,因第一年特登平D,之後會加價。5知係真5係。 ...

呢樣我都有聽過喎!!
作者: silvia_ng    時間: 08-7-8 16:16

原文章由 save 於 08-7-8 15:30 發表
我朋友個仔係超大仔...即早一年的10定11月出世的

佢個仔把口無時停, 同埋佢係吉仔園的成績都係數一數二的 我會唔會講得太多別人的事呢
...

oh.....ic....早一年出世又真係超大喎....
同埋佢係得柑吉園數一數二, 咁又真係好大chance啦!!!!

半生熟朋友仔唔會怪你既....你都係讚佢仔仔醒je!
作者: Jennie    時間: 08-7-8 16:21

哎呀!!仲有1日著tt校服咋......
作者: 朱MayMay    時間: 08-7-8 17:19

cafe 隔離有carpark (時租) , cafe 有2 hrs 免費

已報名媽咪 :

作者: balltsang    時間: 08-7-8 17:22

Silvia
我朋友囝囝入選第二輪
第二輪係家長+小朋友一齊見校長
校長當時只問佢囝囝記唔記得上次o係校長室見過d乜?
主要係問家長問題...「點解會選我地學校?」/傾下小朋友野咁

最後150不入,但小拔收左
作者: Jennie    時間: 08-7-8 17:56

原文章由 balltsang 於 08-7-8 17:22 發表
Silvia
我朋友囝囝入選第二輪
主要係問家長問題...「點解會選我地學校?」/傾下小朋友野咁

最後150不入,但小拔收左 ...

係喎, 呢條問題係個個入到第二輪都問, 呢輪入到主要睇家長點睇英華教學理念....睇你夾唔夾.

ball>>我朋友本來都fail o左第二輪, 但佢又立即寫埋叩門信, 就一星期後收電話叫佢註冊.
作者: silvia_ng    時間: 08-7-8 18:05

原文章由 balltsang 於 08-7-8 17:22 發表
Silvia
我朋友囝囝入選第二輪

最後150不入,但小拔收左 ...

會唔會係問爸爸多d呢? 我驚我老公九唔搭八扮有性格....(唉...兩父子都係咁)
作者: silvia_ng    時間: 08-7-8 18:07

原文章由 Jennie 於 08-7-8 17:56 發表

係喎, 呢條問題係個個入到第二輪都問, 呢輪入到主要睇家長點睇英華教學理念....睇你夾唔夾.

ball>>我朋友本來都fail o左第二輪, 但佢又立即寫埋叩門信, 就一星期後收電話叫佢註冊. ...

但我封信都寫左點解報佢地間學校.....唔知佢會唔會buy呢

我都係希望仔仔入到300佳麗咋! 如果入到, 之後都有得用誠意試下, 但如果連300都入唔到, 真係唔知封叩門信點寫
作者: yy13    時間: 08-7-8 18:19

silvia

如果最後300 都唔入
叩門都無機會
因為今屆講明後補位只比有份入選第2輪o既小朋友

原文章由 silvia_ng 於 08-7-8 18:07 發表

但我封信都寫左點解報佢地間學校.....唔知佢會唔會buy呢

我都係希望仔仔入到300佳麗咋! 如果入到, 之後都有得用誠意試下, 但如果連300都入唔到, 真係唔知封叩門信點寫 ...

作者: silvia_ng    時間: 08-7-8 18:28

原文章由 yy13 於 08-7-8 18:19 發表
silvia

如果最後300 都唔入
叩門都無機會
因為今屆講明後補位只比有份入選第2輪o既小朋友

係呀....所以我只係好希望佢可以去到300, 我都已經覺得佢好叻仔架啦!!!!! 其餘既野, 我唸好多時都會係睇父母囉....
作者: YYJC    時間: 08-7-8 19:50

我都報到
作者: balltsang    時間: 08-7-8 20:25

原文章由 silvia_ng 於 08-7-8 18:05 發表

會唔會係問爸爸多d呢? 我驚我老公九唔搭八扮有性格....(唉...兩父子都係咁)

往年係有消息話爸爸講多d會有分加
作者: mamamui    時間: 08-7-9 09:54

yy, yellow 太 - CD/DVD 都收到了.  Many thanks.

All - 請問明天聚餐, 要穿校服嗎?
作者: ConnieBaby219    時間: 08-7-9 10:25

yy13

收到CD  thanks
作者: yy13    時間: 08-7-9 10:33

mamamui and all

今朝問左老師
聽日要著校服唔駛拎書包
帶個背囊放杯/毛巾盒
聚餐以buffet 形式o係禮堂食野

我都好想參加

原文章由 mamamui 於 08-7-9 09:54 發表

All - 請問明天聚餐, 要穿校服嗎?

作者: yy13    時間: 08-7-9 10:36

all

收到cd o既媽咪
唔駛咁客氣
順手姐
但大家要見諒d 相影得唔多好
要睇靚相
大家都係等君爸

原文章由 ConnieBaby219 於 08-7-9 10:25 發表
yy13

收到CD  thanks

作者: Jennie    時間: 08-7-9 10:45

cafe 隔離有carpark (時租) , cafe 有2 hrs 免費

已報名媽咪 :

JENNIE - 1 大 1 小
作者: save    時間: 08-7-9 10:58

昨晚收到一大封比錢信, 課後活動, LUNCH 同書單...小一的書半個TERM $1299.7 (折實價), 小六仲貴...要成$2,039.00...睇完之後真係有壓力小六的習作多到..... 希望開開心心上小學
作者: mamamui    時間: 08-7-9 11:00

Connie - 多謝你的禮物! 今次真係名副其實 - 做你的 fans.  
作者: mamamui    時間: 08-7-9 11:03

save - 上星期小女都買左書, 折實一千一百幾. 加埋校服, 鞋 ..... 在短短一個小時內, 立刻用了 5少$.
作者: Jennie    時間: 08-7-9 11:45

我問o左校車, 明天返/放都正常時間, 校車話12點至開車.

點解你地咁平呀!! 我書都成$1200 啦. 仲有雜費.....校服係金綸, 所以又係貴.
作者: save    時間: 08-7-9 11:52

JENNIE/MAMAMUI ~ 我見之前問過D 朋友通常一般around 1仟蚊倒, 我仲以為我果間特別貴tim

你哋會買幾多套pe 衫同裙呀? 唔知禮小一星期要穿幾日pe 衫呢??
原文章由 Jennie 於 08-7-9 11:45 發表
我問o左校車, 明天返/放都正常時間, 校車話12點至開車.

點解你地咁平呀!! 我書都成$1200 啦. 仲有雜費.....校服係金綸, 所以又係貴.

作者: yy13    時間: 08-7-9 12:10

我地1星期1堂pe 堂
所以我會買1套pe 衫 + 3套校服

原文章由 save 於 08-7-9 11:52 發表

你哋會買幾多套pe 衫同裙呀? 唔知禮小一星期要穿幾日pe 衫呢??
...

作者: Jennie    時間: 08-7-9 12:12

SAVE>>唔係間間都會有2日上p.e. 咩?

我只係買2條裙/1套p.e./1件白弝外套仔=$409...書費連雜費=1460.
作者: yy13    時間: 08-7-9 12:12

jennie

基福都咁貴
連書簿我要比$1918

原文章由 Jennie 於 08-7-9 11:45 發表

作者: Jennie    時間: 08-7-9 12:18

yy>>基福有27本書連作業, 好似好多, 但無叫買字典, 薄當然另計啦. 你地呢?? c 唔c 買字典?
作者: save    時間: 08-7-9 12:30

禮小23本, 小四先開始買字典...一上到小六就恐怖law...成35本呀....我見到d 咩TSA, 中一入學前測驗就想

一人一體藝, 我打算比囡囡返劍(激)同小提琴...
原文章由 Jennie 於 08-7-9 12:18 發表
yy>>基福有27本書連作業, 好似好多, 但無叫買字典, 薄當然另計啦. 你地呢?? c 唔c 買字典?

作者: Jade    時間: 08-7-9 13:26

maymay, 我要報名.

已報名媽咪 :

jade - 1 大 1 小
作者: yy13    時間: 08-7-9 13:36

all

呢幾日心情比較複雜
返埋聽日就bye bye
唔捨得 (指我)
驚小學老師o既包容量無幼稚園咁大
又擔心新老師新同學聽唔明佢講野
好想讀多年
作者: Jennie    時間: 08-7-9 14:17

YY>>唔c 擔心, 你仔都係叻仔, 大個仔要面對多d 野, 新環境新人事, 個個都要呀啦!!!

save>>TSA小三都要考呀!!
作者: 朱MayMay    時間: 08-7-9 14:55

已報名媽咪 :

Jade - 1 大 1 小

現有26 大 ,19 小 + 1BB

P.S. Sorry ! ,因時間已盡量就,如今次join 唔到的媽咪, 我地
遲d再玩過呀

[ 本文章最後由 朱MayMay 於 08-7-9 15:05 編輯 ]
作者: mamamui    時間: 08-7-9 15:45

yy - 5 使咁擔心喎, 你囝表達能力進步左好多, 我完全明呀. 俾d信心阿仔啦!

Jennie - 小女學校校服又係金綸 .......價錢似乎同你囡果間差5多.

我買左兩套 pe 衫, 一條裙. 我問過幾位家長, 一致話pe 堂又要著, 活動又要著,著 pe 衫機會多過著裙.
作者: mamamui    時間: 08-7-9 15:52

上次去阿囡學校買書做校服時, 有d公司來擺檔, 有一家係賣學生健康鞋的, d貨質量都5錯, 我地都買左對運動鞋俾阿女, $90 only. 果間野有門市在西九龍中心 707 鋪, 如果要買鞋, 不妨去睇睇.
作者: save    時間: 08-7-9 16:18

mamamui / Jennie ~ 你哋學校的校服貴好多喎...2條裙 + 1套pe 衫褲 + 背心 都係 $316, 如配長褲就多15大元...當然亞囡全細碼會平少少.

諗諗吓我都係pe 同裙各2套..1/9 學校已要求穿pe 回校, 睇離第時可能穿pe 衫多過裙.

jennie ~ 其實學校小二已有TSA 習作, 只不過無小六咁跨.

[ 本文章最後由 save 於 08-7-9 16:55 編輯 ]
作者: YYJC    時間: 08-7-9 16:36

我都參加  

已報名媽咪 :

Jade - 1 大 1 小
YYJC - 1大1小
作者: 叮叮噹噹    時間: 08-7-9 17:04

yy,

好在睇到你話一星期一堂pe堂, 如果唔係我可能會買2套, 而家都係買1套就夠了!
原文章由 yy13 於 08-7-9 12:10 發表
我地1星期1堂pe 堂
所以我會買1套pe 衫 + 3套校服

作者: Jade    時間: 08-7-9 21:06

書昕學校 書費未計電腦, 常識, 上學期$1500. 包埋訂中英各一字典, 同埋一本聖經.

校服都係金綸...一套pe, 兩條裙加件褸, 約5舊...諗緊係咪要兩套運動服呢?
作者: ConnieBaby219    時間: 08-7-9 23:02

10噸巨石滾落山
09/07/2008

【 本 報 訊 】 受 連 場 大 雨 影 響 , 一 塊 十 噸 重 巨 石 昨 午 沿 深 水  一 處 山 坡 滾 下 , 幸 在 離 地 十 五 公 尺 位 置 被 大 樹 及 欄 杆 阻 擋 「 煞 停 」 , 無 造 成 傷 亡 。 警 方 暫 封 閉 現 場 路 面 , 附 近 一 間 小 學 及 一 間 幼 稚 園 的 車 路 受 影 響 。

現 場 是 巴 域 街 石 硤 尾 健 康 院 旁 的 後 山 , 昨 午 五 時 許 , 途 人 發 現 一 塊 巨 石 從 廿 五 公 尺 高 山 坡 滾 下 , 中 途 為 大 樹 及 山 路 的 欄 杆 擱 住 , 大 驚 報 警 。

馬 路 常 有 學 生 經 過
警 員 見 到 巨 石 亦 感 驚 訝 , 形 容 巨 石 「 成 架 MINI Cooper ( 迷 你 曲 巴 汽 車 ) 咁 大 」 , 消 防 員 使 用 生 命 探 測 器 探 試 , 證 實 無 人 被 壓  。

路 過 的 行 山 人 士 稱 , 現 場 每 朝 有 大 批 晨 運 客 經 過 , 對 上 為 崇 真 英 文 小 學 及 幼 稚 園 , 是 學 校 的 車 路 , 上 下 課 時 間 有 學 生 經 過 , 幸 當 時 下 雨 , 無 人 被 殃 及 。

土 木 工 程 署 人 員 到 場 勘 察 , 發 現 除 滾 下 的 巨 石 外 , 山 坡 上 另 有 兩 塊 巨 石 鬆 脫 , 如 再 持 續 大 雨 , 巨 石 有 機 會 滾 下 , 必 須 盡 快 修 葺 斜 坡 及 將 巨 石 移 走 , 但 礙 於 大 雨 , 暫 時 用 帆 布 覆 蓋 , 以 防 止 沖 走 沙 泥 。 至 晚 上 十 一 時 , 警 方 在 山 坡 下 路 面 加 設 「 水 馬 」 , 將 路 面 封 閉 , 防 止 再 有 塌 石 。

感謝天父所有校車和小朋友都放學無造成傷亡 。

今日所見有警察看守著人、車不能出入, 學校大閘已關上, 大家要行長樓梯告別崇真
還有, 今天大埔道很壯觀, 因為全部都是崇真小學校車

溫馨提示 :
上山前請準備雨衣、雨傘、防蚊用品, 可能我好小行上山俾蚊蚊咀左
作者: silvia_ng    時間: 08-7-9 23:20

原文章由 ConnieBaby219 於 08-7-9 23:02 發表
10噸巨石滾落山
09/07/2008

【 本 報 訊 】 受 連 場 大 雨 影 響 , 一 塊 十 噸 重 巨 石 昨 午 沿 深 水  一 處 山 坡 滾 下 , 幸 在 離 地 十 五 公 尺 位 置 被 大 樹 及 欄 杆 阻 擋 「 煞 停 」 , 無 造  ...

嘩! 好驚! 咁鬼大舊.....唔怪得要一個星期先搬得走....
作者: ConnieBaby219    時間: 08-7-9 23:32

各位

見你地講註冊買校服, 我和女兒十分期待12/7 返新學校度身買校服、買鞋、買書
作者: Cheerful12    時間: 08-7-9 23:47

Cherry 小一的書共有22本書, 共1,000多幾元., 校服不是用金錀,

2套 ( 連校tie及全身底裙共$200, 體育服2套: $144, 冷氣外套( 2件)及毛衫, 毛衫背心, 共: $278, 唔知貴唔貴?

真係好開心咁多人繼續上來傾, 更加開心係今個星期日可以見到大家, 從來未試過咁期待一個function的來臨, 我們尊敬的板主 ~ mamamui, 您的時間調動成點呀, 我們的大合照, 真係唔想少了您, 一個咁重要的人.

YY,

您要對您的囝囝有信心呀! 佢已經進步了許多, 您要多多欣賞一下佢的進步呀.而且我相信您囝囝間學校, 教得小一的老師, 都會有愛心, 別擔心吧!
作者: mamamui    時間: 08-7-10 01:07

Cheerful - 我覺得你囡d校服抵d ...... 金綸d野出名 ....... Sunday 我都好想出席, 不過真係要當日先知 ......

[ 本文章最後由 mamamui 於 08-7-10 09:50 編輯 ]
作者: cheukyingma    時間: 08-7-10 01:10

hi all,

我囡囡將升k3, 所以想問大家d升學問題呀!! 想問你哋d小朋友係咪全部都升其他學校的p1?? 你們大多去了邊間?? 有冇人留返喺崇小呀?? 其實崇小的程度算是高定低呢??
作者: 貓頭鷹3號    時間: 08-7-10 02:16

你地講到咁開心, 我今個星期五先可去買校服, 買書, 安排搭校車.
而書簿費係1679.00, 都唔知係全年定係一個學期.

今日係最後一次生日會, 之前買咗對新鞋俾琪琪, 佢話係都要留番生日會着.
唔知搞乜今朝起身佢發燒, 但佢堅持要番學, 唯有俾退熱藥水佢食先啦, 又帶埋番去旁身, 點知 6:00 pm 班主任打嚟話餵咗佢食兩次藥水, 但佢係都要留低, 唔提早返屋企.
今晚仲有小小發燒, 我叫佢聽日唔好番學啦, 佢喊住話要番埋最後一日.
如果做每件事佢都係咁堅持就好啦.

明明有間諗住俾細囝讀 K1 嘅全日制幼稚園冇哂希望, waiting list 都冇位啦, 所以去 TT 國際班啦, 點知今日下午果間全日制幼稚園 call , accept 我個仔.
我咁一於就俾我囝去讀果間啦, 返全日班, 婆婆就冇咁辛苦啦.
SnowB,
一家三口, 我細囝唔同你地個小朋友做同學仔啦.

呢幾個月兜兜轉轉, 雖然真係好辛苦, 最終都去到想去嘅學校.
而家真正鬆口氣啦..

貓頭鷹3號
作者: 貓頭鷹3號    時間: 08-7-10 08:13

今朝 6:00 am 琪琪起咗身話要番學啦, 仲有小小發燒......都係番咗啦.

祝各位小朋友今日開開心心聚會

貓頭鷹3號
作者: Mrs.Yellow    時間: 08-7-10 09:39

原文章由 Jennie 於 08-7-8 17:56 發表
呢輪入到主要睇家長點睇英華教學理念....睇你夾唔夾.
原文章由 silvia_ng 於 08-7-8 18:07 發表

聽過兩三次林校長的訪問,要家長和小朋友同面試,而主要問家長,相信校長會在家長答問題時,留意小朋友的反應,所以千其唔好講大話。:D

owl: 恭喜晒。
作者: Mrs.Yellow    時間: 08-7-10 09:50

近日的記憶力差左好多:尋日下午才取過小一的新書,仲點過數的,但今朝諗左好耐,好似總共有17本,不過真係5多肯定
作者: Jennie    時間: 08-7-10 09:55

今日希望d 小朋友平安返到學校, 今朝好大雨, 你地有冇比小朋友帶雨具?? 我叫阿女著埋雨褸上.

佢地玩埋今日聚餐都要到星期日再玩餐飽後, 唔知幾時仲有機會啦.
作者: mamamui    時間: 08-7-10 09:57

貓頭鷹 - Congratulations!!!

Connie - 果段新聞真嚇人 ...... 真係感謝主無造成傷亡. 阿囡都有講要行前山, 佢5肯穿雨衣, 堅持要帶遮.
作者: Jennie    時間: 08-7-10 10:02

owl: 恭喜晒....入到心意學校好似越來越難咁.

唔知今年tt 升中派成點呢??
作者: mamamui    時間: 08-7-10 10:12

原文章由 cheukyingma 於 08-7-10 01:10 發表
我囡囡將升k3, 所以想問大家d升學問題呀!! 想問你哋d小朋友係咪全部都升其他學校的p1?? 你們大多去了邊間?? 有冇人留返喺崇小呀?? 其實崇小的程度算是高定低呢?? ...

其實讀邊間小學, 要考慮的因素恨多, 取向人人不同. 例如家有多於一位小朋友的,學費是一個要認真考慮的問題. 崇幼學生來自各區, 好難造到大多去某間學校. 據我所知每班都至少有好幾位家長選擇小朋友升崇小的. 至於崇小的程度問題我就不大清楚了.
作者: mamamui    時間: 08-7-10 10:13

Jennie - tt 有 post 小六派位結果上網, d 學校望落 overall 好過往年. 不過始終無實數囉.
http://www.ttpskg.edu.hk/chi/44.htm

[ 本文章最後由 mamamui 於 08-7-10 10:20 編輯 ]
作者: silvia_ng    時間: 08-7-10 10:55

原文章由 Mrs.Yellow 於 08-7-10 09:39 發表

聽過兩三次林校長的訪問,要家長和小朋友同面試,而主要問家長,相信校長會在家長答問題時,留意小朋友的反應,所以千其唔好講大話。:D

係呀, 我同老公都有共識, 一定唔會講大話。因為就算比我地"吹"到幾"行", 因為咁而入到, 都唔會幫到個仔。

英華只係我地兩公婆應為適合佢既學校, 而真正需要適應既係仔仔, 所以佢自己既表演係唔係適合間學校, 就等學校黎決定了!

我只希望仔仔真係好彩, 有一間真正適合佢既學校。至於學校功課, 程度深淺, 都只係我地做家長既盡量幫佢。

請大家祝福我地...希望仔仔可以遇到好學校, 好老師
作者: Jennie    時間: 08-7-10 11:16

原文章由 mamamui 於 08-7-10 10:13 發表
Jennie - tt 有 post 小六派位結果上網, d 學校望落 overall 好過往年. 不過始終無實數囉.
http://www.ttpskg.edu.hk/chi/44.htm

THX. 佢地唔比% 都好難知有幾多人可以去到band 1 英中. ssp tt 中學一定收晒tt 小學.
作者: Jennie    時間: 08-7-10 11:28

cheukyingma>>我地呢年k3 個個都入唔同學校, 無乜一大堆入到d 咩特別學校, 每間小學要求唔同, 家長對學校要求亦各有所愛.  所以好難評論. 到現在, 只可以說要找合適子女小學為上.  大家亦會知道自己子女能力是否適合, 同埋tt kg 程度一定係比上不足, 睇你要求d 咩學校, 只知道自己若麻木推小女入到名校而要失去親子感情關係, 我寧願佢愉快學習. 好過母親節畫張 dinosaur 畫比我嘆.
作者: silvia_ng    時間: 08-7-10 11:32

原文章由 Jennie 於 08-7-10 11:28 發表
cheukyingma>>我地呢年k3 個個都入唔同學校, 無乜一大堆入到d 咩特別學校, 每間小學要求唔同, 家長對學校要求亦各有所愛.  所以好難評論. 到現在, 只可以說要找合適子女小學為上.  大家亦會知道自己子女能力是否適合 ...

我鐘意呢句: 好過母親節畫張 dinosaur 畫比我嘆

作者: phebechong    時間: 08-7-10 13:20

有無媽咪知道幾時會派畢業証書呀!係咪聽日見家長個時老師先會派呀!
作者: yy13    時間: 08-7-10 13:37

樂媽

攞評估時會比晒d 家產你拎走

原文章由 phebechong 於 08-7-10 13:20 發表
有無媽咪知道幾時會派畢業証書呀!係咪聽日見家長個時老師先會派呀!

作者: yy13    時間: 08-7-10 13:42

岩岩去湊放學
見到老師輪流同小朋友攬攬錫錫
真係好唔捨得
加埋d 咁o既天氣
真係令人倍添傷感
作者: balltsang    時間: 08-7-10 14:04

原文章由 Mrs.Yellow 於 08-7-10 09:50 發表
近日的記憶力差左好多:尋日下午才取過小一的新書,仲點過數的,但今朝諗左好耐,好似總共有17本,不過真係5多肯定

唔知波仔同小黃有無機會同班呢?

我唔記得要去攞書, 不過見書單就有12本書
作者: Mrs.Yellow    時間: 08-7-10 14:10

原文章由 yy13 於 08-7-10 13:37 發表
攞評估時會比晒d 家產你拎走

哈哈,臨走時我都有問句亞仔,仲有無野未拎呀,最後1日喇。

畢業證書同評估表都貼左四方帽張相(有比$果D有)。
亞仔張畢業相,面青口唇白:( 其他都OK
作者: Mrs.Yellow    時間: 08-7-10 14:14

原文章由 yy13 於 08-7-10 13:42 發表
見到老師輪流同小朋友攬攬錫錫
真係好唔捨得
加埋d 咁o既天氣
真係令人倍添傷感

係啦!看到的場面,令我對學校產生多左好多D懷念之情。
作者: yy13    時間: 08-7-10 14:28

yellow

我留到12點9先走
等阿仔同同學玩/見多陣
有幾個同學好醒
已經記得我手提no.

我仔張畢業相不過不失
係班相衰d
半合埋左對眼
不過好過有個唔知邊班o既小朋友
比前面遮左3/4臉
得返隻右眼

原文章由 Mrs.Yellow 於 08-7-10 14:10 發表

哈哈,臨走時我都有問句亞仔,仲有無野未拎呀,最後1日喇。

畢業證書同評估表都貼左四方帽張相(有比$果D有)。
亞仔張畢業相,面青口唇白:( 其他都OK ...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5