用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 深井天主教小學 各位靚媽咪,想問下深井天主教小學,請幫忙 ...
go

各位靚媽咪,想問下深井天主教小學,請幫忙

各位靚媽

想問下"深天"的資料
1.有無的言語治療師到校提供服務
2.它的老師如何, 是否有愛心,還是比較嚴
3.有無課後輔導班等類似支援成績差點學生
4.會否較好多富貴學生, 家境較差的學生入到去比較難相處
Thanks

醒目開學勳章

原帖由 daydaybaby 於 09-10-10 07:51 發表
各位靚媽

想問下"深天"的資料
1.有無的言語治療師到校提供服務
2.它的老師如何, 是否有愛心,還是比較嚴
3.有無課後輔導班等類似支援成績差點學生
4.會否較好多富貴學生, 家境較差的學生入到去比較難相處
Thanks ...

1. 有
2.老師很有愛心&耐性, 當升上p3開始, 老師會比較嚴
3.有
4. 唔覺有小朋友因家境問題而受冷眼.

因為上次去問學校有關的資料, 校方的回覆有點怪
以下(大概意思,因為記不到每個字)

1.我問:你學校是否都主張學生一生一体藝,學生學一樣樂器或藝術
   回答的是「現在/這區(忘了那個才對)的學生都很富裕, 一体藝的意思只是請家長不要給太多興趣班給小朋友,太多小朋友會很辛苦」

2.我問小學概覽內說的`飛鷹綠化"活動是什麼?
   回答的卻是「這活動現在沒有了,現在有另一個活動是給 家境無甘富裕的學生識下朋友

這樣的回覆給我覺得--他校的學生都比較富貴, 家境差點的學生好似比較難與其他同學相處,及生存於校內,所以想問下家長的意見

原帖由 kiukiudaddy 於 09-10-10 18:08 發表
留返俾D靚媽回答,我淨係好想知妳點解會問4?妳覺得會有好多富貴學生嗎?荃灣區官津小學,會富貴得去邊?好個別例子唔敢講,但整體上都係「捱世界」的一群,勉強有D叫中產,我唔覺得會有小朋友因家境問題遭受冷眼。

...

唔好意思peggy想問多些
因為小學概覽簡單到不得了,校網又無表示, 可能新搬遷,沒空update

3.學校有的輔導班是否只給p3以上的班級
   如果p1, p2是有什麼支援呢

另外想問下這校的課外活動有什麼
Thanks

原帖由 peggy 於 09-10-10 20:36 發表

1. 有
2.老師很有愛心&耐性, 當升上p3開始, 老師會比較嚴
3.有
4. 唔覺有小朋友因家境問題而受冷眼.

醒目開學勳章

原帖由 daydaybaby 於 09-10-11 14:50 發表

1.我問:你學校是否都主張學生一生一体藝,學生學一樣樂器或藝術
   回答的是「現在/這區(忘了那個才對)的學生都很富裕, 一体藝的意 ...

1.學校暫時沒有規定學生要一人一體藝, 任由家長自行決   定, 不過囝囝很多同學仔都係外面參加好多課外活動, 一星期學4-6樣.

2. "飛鷹綠化"是給那些成績較差的學生or家境比較差
    沒有能力上補習班的學生參加,

3. 輔導班主要是給p3-p6成績較差的學生參加,
    但p1-p2成績較差的學生, 學校應該都會安排合適的
    輔導, (因囝囝有幾位同學仔在讀p1&2時, 成績比較差,
    其中2個還check到有讀寫障礙, 學校特別安排他們放學
    後補習

原帖由 daydaybaby 於 09-10-11 14:50 發表

回答的是「現在/這區(忘了那個才對)的學生都很富裕, 一体藝的意 ...

雖然我唔在場,但睇到你與學校之間這段對話,我相信可能有些誤會(純粹以常理猜)...

你所提到"富裕"一詞,口語化好少咁講,學校係咪話"有錢"或"富貴"呀? 我成日都係咁話人0架 畀我咁話果d人,都唔會係好有錢果隻,意思類似係形容人,不吝惜腰間錢,去達到自己某d慾望咁囉! 我會覺呢個term類似"潮語"而已

至於你所提"飛鷹綠化"這類計劃,雖然我唔知計劃內容係點,但以我了解,荃灣區的官津校,肯定唔多唔少都有些比較草根家庭學生,如果大家未接觸過,可能真的未必明人地可以"草根"到點樣地步....

點解我咁講,因為我間唔中都有同大仔去報名做下義工,服務對象多數都係弱勢社群,接觸過就會明白佢地既生活/心境,有些可能因為經濟或自悲感原故,生活圈子好細好細,如果有學校對這類學生能提供到支援,更應看成為一所好學校,絕對並不代表其他不須支援學生就是"富裕"
純粹個人見解,如有誤會請指正