用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 GAPSK普通話考試
go

GAPSK普通話考試

請問口語考試嗰part是否很深呢?
謝謝!

簽名被屏蔽

如果底子好,應唔太難.
其實唔一定要上物物補習班補GAPSK,買本GAPSK小學/中學版課本,自己做,已可以.
實則都唔知難定唔難,睇番GAPSK網頁,攞A的比例又唔太多,但...囡囡考完2009年8月份果個,成績攞A,但囡囡又唔係用太多時間準備,只係每天用上半小時温吓本小學版GAPSK,我諗唔需太緊張,平時咁就得!

原帖由 csk家長jj 於 09-9-25 23:36 發表
請問口語考試嗰part是否很深呢?
謝謝!

Sherryko9,

妳囡囡好另呀, 請問妳囡囡幾多歲考GAPSK, 本身學校係咪用開普教中.

原帖由 Sherryko9 於 09-10-8 11:26 發表
如果底子好,應唔太難.
其實唔一定要上物物補習班補GAPSK,買本GAPSK小學/中學版課本,自己做,已可以.
實則都唔知難定唔難,睇番GAPSK網頁,攞A的比例又唔太多,但...囡囡考完2009年8月份果個,成績攞A,但囡囡又唔係用太多 ...

Hi Sherryko9,

How to apply for the exam?

原帖由 Sherryko9 於 09-10-8 11:26 發表
如果底子好,應唔太難.
實則都唔知難定唔難,睇番GAPSK網頁,攞A的比例又唔太多,但...囡囡考完2009年8月份果個,成績攞A,但囡囡又唔係用太多 ...

你可以去呢個網頁,最近果次將會是11月考,已過報考期,1年4次,好似是2月,5月,8月,11月;剛加價,小學是$420.

http://www.gapsk.org/

原帖由 Yanamami 於 09-10-13 14:56 發表
Hi Sherryko9,

How to apply for the exam?

係,囡囡由小二開始,升上"普教中"那班,所以平時中文科上堂時是用普通話;考這個試時小4升小5暑假期.
囡囡由細至大都有讀公文式中文科,公文中是普通話的.
在口試"說話"一項中,囡囡只是跟番在校考普通話口試咁,是看圖說故事,不揀預先給的那幾十條題目(太煩和又要作定);那本GAPSK小學版習作入面有幾份考試samples,模式一樣,不過囡囡沒有做過,早兩日媽咪才看番,發覺原來唔錯,囡囡是看入面D課文.
其實,囡囡小3時,媽咪已想給她報考,但有人建議媽咪等囡囡大D,詞滙多D才報(雖則說這個試是給小4開始,但只要你覺小朋友有能力已可報),因為小朋友太細,會不太理解考試內容和本身詞滙唔夠,就算可應付這個試,但分數可能不會太好.以媽咪經驗,真的!

原帖由 mkwok 於 09-10-13 11:21 發表
Sherryko9,

妳囡囡好另呀, 請問妳囡囡幾多歲考GAPSK, 本身學校係咪用開普教中.

Thanks.

原帖由 Sherryko9 於 09-10-14 10:31 發表
你可以去呢個網頁,最近果次將會是11月考,已過報考期,1年4次,好似是2月,5月,8月,11月;剛加價,小學是$420.

http://www.gapsk.org/

Sherryko9,

謝謝妳的回覆, 小兒現在小三, 首兩年學校是普教中的, 現轉了另一間學校插班暫不能入讀普教中班(不是全級都是普教中), 我又想他小四/五時考這個試, 所以睇下怎樣幫他好。

原帖由 Sherryko9 於 09-10-14 10:46 發表
係,囡囡由小二開始,升上"普教中"那班,所以平時中文科上堂時是用普通話;考這個試時小4升小5暑假期.
囡囡由細至大都有讀公文式中文科,公文中是普通話的.
在口試"說話"一項中,囡囡只是跟番在校考普通話口試咁,是看圖說 ...

都唔駛咁急,因為你小朋友還是細,加上考試費唔平,又剛加價,我諗呢1,2年都唔會再加價卦!等多1,2年,小朋友成熟D,詞滙多D,對考試指引和內容會理解多些,咁考試會得心應手多D,考試分數都會高些.
其實佢地本小學版應試指導都有考試卷模式,不過"口試"...
最緊要是做定第1題,是必做題,本書有講;第2題是可以選擇,1係揀看圖說故事,1係揀入面已提供的幾十題題目,自己在家作定,考時會求其出1題,到時錄音口述;另外"口試"部份還有1part是朗讀,本書都有講.
不要太緊張,囡囡說"筆試"很易,她還可以check多2次.其實"口試"比"筆試",她沒有那麼得心應手的.

原帖由 mkwok 於 09-10-15 09:36 發表
Sherryko9,

謝謝妳的回覆, 小兒現在小三, 首兩年學校是普教中的, 現轉了另一間學校插班暫不能入讀普教中班(不是全級都是普教中), 我又想他小四/五時考這個試, 所以睇下怎樣幫他好。

...

我見佢地出了4本書(應試指南、練習及模擬試題、實戰練習及速學試題練習),其實4本係咪差不多, 我想買來慢慢慢比佢睇下。

原帖由 Sherryko9 於 09-10-15 12:14 發表
都唔駛咁急,因為你小朋友還是細,加上考試費唔平,又剛加價,我諗呢1,2年都唔會再加價卦!等多1,2年,小朋友成熟D,詞滙多D,對考試指引和內容會理解多些,咁考試會得心應手多D,考試分數都會高些.
其實佢地本小學版應試指導 ...

唔駛一次過買晒,做完1本才1本,"應試指南"係唔係blue面呀?如果係,就唔駛買,入面好似講晒中小學的程序,內容亦太多,唔係好適合小學生,太煩.
囡囡小4時學校才要求佢地做,好似是"練習及模擬試題",今年是"實戰練習",2本好似是brown面,上年只著重筆試,沒有訓練口試.
口試:朗讀和說話
說話:2題,分別是第1題,說說自己的事,書中有講要說物;第2題,看圖說故事或指定題目作文,"看圖說故事"好似有4張圖畫,即場作故事,"指定題目"書中有題及幾十條題目,預先給考生在家作定,但到考試時才知出邊題,真係考你試前作定的文,和記性.

希望幫到你.

原帖由 mkwok 於 09-10-15 15:33 發表
我見佢地出了4本書(應試指南、練習及模擬試題、實戰練習及速學試題練習),其實4本係咪差不多, 我想買來慢慢慢比佢睇下。

原帖由 Sherryko9 於 09-10-15 16:50 發表
唔駛一次過買晒,做完1本才1本,"應試指南"係唔係blue面呀?如果係,就唔駛買,入面好似講晒中小學的程序,內容亦太多,唔係好適合小學生,太煩.
囡囡小4時學校才要求佢地做,好似是"練習及模擬試題",今年是"實戰練習",2本好 ...

衷心感謝你的分享!
我仔仔今年小五,學校是用廣東話授課的,一星期只有兩堂普通話課,現在才教緊韻母...
幸好在2年前他報讀了普通話班,在拼音/筆試方面已掌握了一定的知識,但在口試方面,在缺乏運用的環境下顯得很生疏,對答並不流利,所以還末有信心去報考。請問是否準備好和操熟書中有關口試的題目,便可應付口試那部份的考試呢?謝謝解答。

Sherryko9,

那麼或者等到小四先給他做比較好, 我都係覺得口試比較難掌握。大一點去考他的表達能力可能會好些。

謝謝妳的分享.

原帖由 Sherryko9 於 09-10-15 16:50 發表
囡囡小4時學校才要求佢地做,好似是"練習及模擬試題",今年是"實戰練習",2本好 ...

老實答,如果平時無物機會用口語講普通話,真係比較"雪底",囡囡在中文科堂時用普通話教和會用上普通話和老師溝通,心理上比較好D;媽咪覺得用上大量時間在家作定那幾十條題目,還要記住去,會比現場看圖說故事更難,更會花上大量時間,不化算.不如你試吓找個普通話老師教仔仔看圖,然後用普通話說故事,除了可應付考試,平時又可以用得上.
囡囡的普通話底子,實則不全賴學校,因為學校教得不快,會好慢,因要就大部份孩子,加上普通話科只佔小部份分數,所以課程唔會好快.囡囡是由細上公文中,拼音底子亦由此起.
試下買多些練習給仔仔做,想有幫助.

原帖由 csk家長jj 於 09-10-16 01:47 發表

衷心感謝你的分享!
我仔仔今年小五,學校是用廣東話授課的,一星期只有兩堂普通話課,現在才教緊韻母...
幸好在2年前他報讀了普通話班,在拼音/筆試方面已掌握了一定的知識,但在口試方面,在缺乏運用的環境 ...

原帖由 Sherryko9 於 09-10-16 14:43 發表
老實答,如果平時無物機會用口語講普通話,真係比較"雪底",囡囡在中文科堂時用普通話教和會用上普通話和老師溝通,心理上比較好D;媽咪覺得用上大量時間在家作定那幾十條題目,還要記住去,會比現場看圖說故事更難,更會花 ...

謝謝非常有用的意見。
希望在今年暑假裏能精補會話一項,待P.6時會試考GAPSK,如合格就多一張証書傍身,若唔成功就當為升中面試作好準備吧。
再次衷心感謝你的分享。

我都想我的囡囡去考下GAPSK
為升中做好準備
謝謝你地d資料很有用~

回覆 3# Sherryko9 的文章

似乎讀公文中對你小朋友的普通話很有幫助.

請問有冇考拼音?

多一張cert總會好一點!
而且呢個時代普通話對小朋友將來真的很重要.....
謝謝分享!