用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 只係返左七日學,就叫我個仔退學
go

只係返左七日學,就叫我個仔退學 [複製鏈接]

0    0    0    0

初初小朋友可能未習慣, 男仔可能又好動D, 你同BB講媽媽起出面等你放學, 可能佢會好D, 因為我B都係2AGES, 番左1個禮拜學, 初初都好唔慣, 佢番學前我會同佢講, 媽媽起出面等你, 你要留心聽書呀, 佢會好好多~

bring心愛玩具上課得唔得? 讚賞多D, 喊少咗都叻仔.
原帖由 jessicalau 於 09-10-14 01:06 發表
每日只係返兩個鐘,我在學校陪阿仔一小時,他會喊,後一小時留下他一個人上課就喊得更慘,喊到嘔,唔給老師抱,又要踏上垃圾桶看我,又要開門,跟住校長同我講觀察多一段時間,如果再咁大反應就話要等大個一點才返學,我見四十個學生得兩 ...

every child is different, maybe it is too early for your kid to attend school by himself.  PN is not really mandatory, would you really think it is better for his heart, or soul?  Of course, I agree, they need time to adjust.  Mine still cries (after 2 months) when he gets change and waiting for school bus, but he comes home fine and happy!  Further, if the teacher suggests you to wait, will they refund?

邊間幼兒園咁衰呀? 咁冇愛心既.

也不是有沒有愛心的問題.

小朋友多大?如果只有兩歲,有的小朋友真的可能未ready.
最少要能聽從簡單指令,及有一定專注力.

如果他未能獨立上課,你迫他只會有反效果.不如多待幾個月再入學.如果你想他提早學習,這段時間可上有大人陪的playgroup.

原帖由 jessicalau 於 09-10-14 01:06 發表
每日只係返兩個鐘,我在學校陪阿仔一小時,他會喊,後一小時留下他一個人上課就喊得更慘,喊到嘔,唔給老師抱,又要踏上垃圾桶看我,又要開門,跟住校長同我講觀察多一段時間,如果再咁大反應就話要等大個一點才返學,我見四十個學生得兩 ...

個個小朋友都唔同,但我始終相信是時間問題....無理由咁快放棄.....
如果你是不用上班的,可否同學校講,比你陪囝囝上課....陪多一排,希望佢有改善,唔喊....
再進一步,你陪個半鐘 ... and so on....一有進步就慢慢減少陪伴的時間.....

我覺得唔應該咁快退學。

+3金熱血 貢獻勳章

錢財身外物, 如果間學校係唔好 ge, 佢唔叫你退學, 自己都好快 d 搵過第二間啦

n1都只係搵兩個老師睇住 40個新生 真係早走早著

呢間學校無愛心 好多小朋友最初返學都喊架啦
有d喊一個月都係咁啦
呢d 學校不讀就算
搵過另一間

如果校長及老帥都噤冇愛心,妳都應該考慮應唔應該再比呀囝讀!咩學校?

只係返左七日學,就叫我個仔退學

原帖由 jessicalau 於 09-10-14 23:49 發表
個校長仲話這數年未見過咁大反應的學生!駛唔駛咁踩我個仔呀?上堂其他細路仔有喊又唔叫佢地退學?
如果月底阿仔真係被迫退學,我一定在這裏公告天下。 ...

或者同學校商量下轉亞仔讀下午班,下午班的人手比例應該好D,D老師應該會照顧到亞仔多D。
但到時如果D老師都係尤佢喊、唔理佢的話,唔洗個校長叫,你都要立刻同亞仔退學嘞!
BabeQ *.*

jessicalau,

我都想知邊間學校咁衰.

我呀仔e家上pn, 都仲有少少喊, 老師同學校的職員都只係不停安慰我比多d時間ok架.

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 jessicalau 於 09-10-14 23:51 發表
小黑咪:

看PM啦。

做乜PM呀, 開埋佢名算啦 (不過記得最少用一個 x 去代替其中一個字 wor)

我都想知邊間學校咁好野....
想當年我大囡入 pn, 都有 cry, cry了成 2個星期, 佢地大約 10多人一班, 2 個老師. 最初是陪上堂, 同只有2小時.之后不可以陪. 我同佢入了學校佢便開始 cry.
上堂時佢仍不斷 cry. 因為佢是插班. 我直頭見個老師坐佢旁邊同佢一齊上堂.
所以我細囡都會以此kinder 為首選.

Hi Jessicalau, I want to know which kinder too.. please pm me...
‹ 上一主題|下一主題