用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 09-10年度 SFA 小一家長交流區
go

09-10年度 SFA 小一家長交流區 [複製鏈接]

我都會報呀! 但係church的暑期班未有資料喎!

我打電話去問咗啦! 今個星期六會有Church的暑期班資炓及可以報名wor! 我都會報埋Church果個班架!

係呢! 你會唔會買學校個書包呀? & 是否一定要買架?

原帖由 金金@2003 於 09-6-10 10:39 發表
我都好想知是否今個星期六去交學費時, 會有CHURCH的暑期班資料及報名?

你們會否在開學前買埋果10本未買的書呀? 定係等開學後才買呢?

我都好担心暑期班會取消呀!

真係好喇, 仔仔學校話可以行畢業禮喇!

Hi Monghar,

Mud 原來有2nd in咩? 咁你之前係咪收到封waiting list信架? 但聽學校講是沒有waiting list 的。 及你in 咗之後幾耐才有收你ge消息呀? Thanks!

原帖由 Monghar 於 09-6-24 22:01 發表
Hi all,

My girl will study P1 at SFA too!  Today, I received a call from the school saying that the holiday classes will be on in Aug.  So.. I guess should be fine and no cancellation!  

As my girl  ...

Hi Monghar,

原來是你自己寫信去要求2nd interview, 主動爭取終於有好成果了! 恭喜你呀!

原帖由 Monghar 於 09-6-25 20:08 發表
Yes .. during the 2nd in.. there was about 10 studednts in a group were called for the 2nd in.  I was so worried for that as my daughter is not from any branded local kindergarten.  She is from ESF sc ...

我還未交呀, 7月底之前交都可以架, 你們會寄去定親自交去學校呀? 如果寄, 驚唔驚會寄失架?

原帖由 AgnesHimMa 於 09-7-8 09:34 發表
我個仔都係york 仔, 佢讀u3b2.

我想問吓大家交咗張學費自動轉帳表返學校未?

係呀, 咁樣真係方便D呀!

原帖由 AgnesHimMa 於 09-7-9 11:21 發表
剛剛問咗學校, 佢話可以8月上暑期班時順便交去校務處.
咁就好lor, 唔洗突登過去交.

我25/7寄出咗啦!

各位家長,暑期班見!

各位家長, 請記住今個星期六要返普通話班呀! 到時見啦!

請問你地知唔知這個班會否教拼音呢?

咁就好喇!

[quote]原帖由 CCW 於 09-8-4 18:46 發表
會教拼音架

我仔仔話坐了3個幾鐘好攰喎!他說沒有遊戲玩, 老師又冇問問題比佢地答, 所以佢一上完堂出來, 個樣就好似好悶咁, 可能佢嫌只係得老師講, 佢地冇得講唔夠互動啦! 但佢話最好的環節就係講故事, 我問他識唔識聽普通話講故事, 他說他只是睇字幕, 真攪笑!

我仔仔唔係這兩班架。

仔仔果3版英文在堂上都做唔晒, 漏空左好多, 要回家做! 因他寫字太慢了!

書法班要做咩功課呀? 仔仔話唔洗做喎!

普通話仔仔都話唔洗做, 你們的小朋友是否都是這樣說呢?

Too much writing homework even for an adult!

My son didn't mention any writing competition.  Perhaps he didn't pay attention to the teacher's words.

原帖由 winsonleung 於 09-8-10 23:06 發表

My daugter said that her class need to handle over the chinese writing papers on Thuresday for writing competition. How about your class?

一人一樂器, 如果我小朋友已學緊piano, 咁重洗唔洗學多一樣呀? 如果要, 佢真係唔夠時間練習喇!

Mud 1D班唔係黙Days of the week咩? 亞仔冇寫黙月份喎! 我上網都係睇到話黙星期而唔係黙月份喎! 我好驚同佢温錯書呀!!!

原帖由 AgnesHimMa 於 09-9-11 08:56 發表
1D都係tue dictation 英文, 係要默月份, 其實你有冇上學校個內聯網, 老師應該有post 係homework 度.

chrwan,

1D真的未黙過書架, 中英文都未黙過, 我未聽過1A有unseen dictation, 但江湖傳聞好似話1B黙one, two, three......thirty咁話喎!

我諗每班都會唔同架, 因為每班ge英文老師都唔同。

原帖由 chrwan 於 09-9-11 13:58 發表
Wynma,

我地1D是否未黙過書?
1A好像有unseen dictation, 是否班班有D唔同

Hi leungkit1005,

請問'我的家'是默生字嗎? 是不是做落功課簿內的生字呀? Thanks!

原帖由 leungkit1005 於 09-9-11 18:50 發表
Class 1B:
next Tue.  Eng Dictation---1-20
next Fri.    Chi Dictation---我的家

乜中默唔係默一課(我的家)咩?

原帖由 AgnesHimMa 於 09-9-15 11:46 發表
乜好似每班dictation 的範圍都有啲唔同, 阿仔1d班, 佢哋老師寫明, 原本今日 黙Sunday - Saturday.
中文就默已寫過的頭2課, 但我都唔知係句子定係生字.
有冇家長可以解答吓! ...

點解1D班仲未派GE Notes ge? 1A班已經派咗好耐la!!!
‹ 上一主題|下一主題